Οδοιπορικό στην Πανεπιστημιούπολη Πατρών - Τι μπορεί να δει κάποιος

ΠΌΛΟΣ ΕΛΞΗΣ ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: upatras.gr

Το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι ένα από τα «προνομιούχα» Ιδρύματα της χώρας, καθώς έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί το σύνολο των λειτουργιών και των εγκαταστάσεων τής Πάτρας σε μια οργανωμένη και ευρύχωρη Πανεπιστημιούπολη, που εκτείνεται σε έκταση 4,5 χμ2 στην περιοχή του Ρίου, στα χαμηλά πρανή του Παναχαϊκού όρους, με εξαιρετική θέα στον Πατραϊκό αλλά και στον Κορινθιακό κόλπο και τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου.

Στην Πανεπιστημιούπολη, που αναπτύσσεται συνεχώς για μισόν αιώνα (από το 1968), στεγάζονται τα 21 Τμήματα του Ιδρύματος (εκτός από αυτά που εδρεύουν στο Αγρίνιο), οι διοικητικές υπηρεσίες, η Φοιτητική Εστία, το πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, η Κεντρική Βιβλιοθήκη, το Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο, τρία Μουσεία, βιολογικός καθαρισμός, ερευνητικές υποδομές, πολιτιστικές και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Την εικόνα της «οργανωμένης» και «αυτόνομης» πόλης συμπληρώνουν ο ιερός ναός, τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η τράπεζα, το βιβλιοπωλείο, κεντρικό εστιατόριο και περιφερειακά κυλικεία / μικρά καφέ, υπαίθρια γλυπτά και μικροί «θεατρικοί» χώροι συγκέντρωσης. Φυσικά όρια προς Βορρά και Νότο αποτελούν δύο ποταμοί, ο Σέλεμνος και ο Χάραδρος, με πλούσιο μυθολογικό παρελθόν, που αναφέρονται από τον περιηγητή της αρχαιότητας Παυσανία, και η Πανεπιστημιούπολη εκτείνεται ανάμεσά τους σε μία περιοχή με αξιοσημείωτη χλωρίδα και πανίδα, στοιχείο που εξασφαλίζει τη δυνατότητα επαφής με το φυσικό περιβάλλον και συνθήκες ηρεμίας για απερίσπαστη σπουδή και εργασία.

Στο Πανεπιστήμιο Πατρών λειτουργεί Επιτροπή Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, που συμμετείχε ενεργά στη διατύπωση της «Χάρτας των Ελληνικών Αειφόρων Πανεπιστημίων». Στόχος της Επιτροπής είναι η συστηματική καταγραφή, ο συντονισμός και η ιεράρχηση των σχετικών εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων και ενεργειών, καθώς και ο καθορισμός της μελλοντικής περιβαλλοντικής πολιτικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Το «Πράσινο Πανεπιστήμιο» (http://green.upatras.gr/) ασχολείται με ζητήματα ενέργειας, ανακύκλωσης, καταγραφής και διαχείρισης αποβλήτων, ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ευαισθητοποίησης και εθελοντισμού σε θέματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. 

Προσκαλούμε τους πρωτοετείς φοιτητές να ανακαλύψουν την Πανεπιστημιούπολη !

Το φθινόπωρο είναι ιδανική εποχή για τα μέλη της κοινότητας αλλά και τους συμπολίτες μας να περιδιαβούν, στον ελεύθερο χρόνο τους, με νέα ματιά το περιβάλλον μας. 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ