Δηλητηριάστηκαν άνθρωποι από αναθυμιάσεις χημικών σε κτίριο της Ε.Ε.

Πέντε άτομα χρειάστηκε να διακομιστούν στο νοσοκομείο

​Από αναθυμιάσεις χημικών προϊόντων δηλητηριάστηκαν σήμερα δεκατρείς άνθρωποι σε ένα κτίριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες όπου διεξάγονται επίσημες σύνοδοι, έγινε γνωστό από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Πέντε από αυτούς χρειάστηκε να διακομιστούν στο νοσοκομείο, διευκρίνισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αλέν Ταβεριτί, της γενικής γραμματείας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του θεσμού που έχει εγκατασταθεί στο κτίριο «Europa».

Λίγο νωρίτερα, εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας είχε αναφερθεί σε «περίπου δεκαπέντε» δηλητηριασθέντες, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

Το κτίριο «Europa», που φιλοξενεί συνήθως τα συμβούλια υπουργών και των ηγετών των 28, χρειάστηκε να εκκενωθεί προσωρινά.

Για προληπτικούς λόγους, όλοι οι ένοικοι του κλήθηκαν να μεταβούν σε ένα γειτονικό κτίριο της ΕΕ όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Υπήρξε μια βλαβερή ανάμειξη χημικών προϊόντων στο επίπεδο των μαγειρείων. Αυτό προκάλεσε αναθυμιάσεις που προκάλεσαν δηλητηρίαση σε περίπου 15 ανθρώπους», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πιερ Μεΐς, εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας στις Βρυξέλλες, κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων συμπτωμάτων για «ερεθισμούς στα μάτια και εμετούς».

Οι υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που είναι εγκατεστημένες στο κτίριο αναφέρθηκαν από την πλευρά τους σε ένα «τεχνικό πρόβλημα στο σύστημα κλιματισμού στα μαγειρεία» που προκάλεσε «βλαβερούς καπνούς στα μαγειρεία».

Τα πρόσωπα που δηλητηριάστηκαν εργάζονταν όλα στον ίδιο όροφο «στα μαγειρεία ή εκεί κοντά», υπογράμμισε ο Ταβεριτί.

Απομακρύνθηκαν από τις βελγικές ιατρικές υπηρεσίες και την πυροσβεστική, ενώ για το περιστατικό διεξάγεται εσωτερική έρευνα.

«Το συμβάν δεν θα εμποδίσει την πραγματοποίηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», της συνόδου κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ της 19ης και 20ής Οκτωβρίου, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή της η γενική γραμματεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της αρχής που εκπροσωπεί τους 28.

Πολλά ασθενοφόρα έφθασαν επί τόπου στο πλαίσιο ενός «έκτακτου ιατρικού σχεδίου» που αποφασίστηκε από τις αρχές. Ο μηχανισμός αυτός τίθεται σε εφαρμογή όταν εμπλέκονται «περισσότερα από 10 πρόσωπα», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των πυροσβεστών.

Το κτίριο Europa που βρίσκεται στην οδό Λουά στην καρδιά της ευρωπαϊκής συνοικίας, απέναντι από την έδρα της Επιτροπής, εγκαινιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2016 έπειτα από πολλές καθυστερήσεις. Μια πρώτη ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής διεξήχθη εκεί τον Ιανουάριο.

Διαβάστε επίσης