Πάτρα: Ημερίδα για τις επιπτώσεις από την παρουσία Αμιάντου από τo ECOCITY

το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου

Ημερίδα αφιερωμένη στις επιπτώσεις της παρουσίας αμιάντου στη περιοχή,  διοργανώνει το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου ο Τομέας Δυτικής Ελλάδας του ECOCITY, στην Αίθουσα του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών, με ελεύθερη είσοδο για κάθε ενδιαφερόμενο,.

 

Οι μεγάλες ποσότητες προϊόντων αµιάντου, που παραμένουν εκτεθειμένες στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο της ΑΜΙΑΝΤΙΤ στο Δρέπανο, καθώς και στον Λιμένα στο χώρο που έπεσε το κτήριο τον Αύγουστο, προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία, αφού με τον άνεμο οι ίνες αμιάντου που απελευθερώνονται εισπνέονται από τους κατοίκους των περιοχών, με πιθανό επηρεασμό της ποιότητας υγείας τους.

Σύμφωνα με οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), αλλά και της Ε.Ε., τα προϊόντα αμιάντου έχουν χαρακτηρισθεί τοξικά και πρωτίστως ως απόλυτο καρκινογόνο υλικό, με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.

 

Το ECOCITY δραστηριοποιήθηκε έντονα για τη λύση του προβλήματος, τόσο της Περιβαλλοντικής Ζημιάς, όσο και των επιπτώσεων στη Δημόσια Υγεία και στο Οικοσύστημα της περιοχής και παρά τις ενέργειες των αρμόδιων υπηρεσιών και τις συνεχείς κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες κατοίκων και των τοπικών Οικολογικών Οργανώσεων, το ζήτημα δεν έχει ακόμη επιλυθεί και συνεχίζει να αποτελεί μια διαρκή απειλή.

 

Η εκδήλωση θα απλωθεί σε δύο θεματικές ενότητες που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και απασχολούν την τοπική κοινωνία.  

Στην πρώτη ενότητα με θέμα «Αμίαντος και Επιπτώσεις στην Υγεία» έχουν προσκληθεί ειδικοί επιστήμονες και εκπρόσωποι Φορέων, όπου μέσα από τις εισηγήσεις να αναλυθεί το πρόβλημα και να κατανοηθούν οι κίνδυνοι.

Στη δεύτερη ενότητα, που έχει θέμα «Αμίαντος στο Δρέπανο και στο Λιμάνι» θα κληθούν να τοποθετηθούν εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων Οργανισμών, καθώς και από τον Δήμο και το Κράτος.

 

Η ημερίδα διοργανώνεται στο πλαίσιο του Διαλόγου που πραγματοποιεί φέτος το ECOCITY σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας, όπου έχουν εντοπιστεί σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα με επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και στο οικοσύστημα των περιοχών.