Κύπρος: Γυναίκα και γυναικολόγος στο κελί για παράνομη έκτρωση

Γυναίκα και ο γυναικολόγος της συνελήφθησαν και με διάταγμα δικαστηρίου τέθηκαν υπό πενθήμερη κράτηση, ώστε να ανακριθούν για το αδίκημα της παράνομης έκτρωσης. Η νεαρή γυναίκα ήταν στον δεύτερο μήνα της εγκυμοσύνης της και μετέβη σε ιδιώτη γιατρό για να υποβληθεί σε έκτρωση καθώς θεωρούσε ότι δεν ήταν σε θέση την παρούσα στιγμή να γίνει μητέρα καθώς είναι άνεργη και δεν έχει δικό της σπίτι. 

Ο σύντροφος της δεν είχε ενημερωθεί για την έκτρωση και μετέβη στη κλινική δημιουργώντας επεισόδιο. Στη συνέχεια έκανε καταγγελία στην αστυνομία στη βάση νόμου που απαγορεύει τις εκτρώσεις. Η αστυνομία εφαρμόζοντας τη νομοθεσία συνέλαβε τον γιατρό και τη γυναίκα και τους οδήγησε στο δικαστήριο ζητώντας την κράτηση τους. Το δικαστήριο έκρινε δικαιολογημένο το αίτημα της αστυνομίας και εξέδωσε διάταγμα για να κρατηθούν για πέντε μέρες ώστε να ανακριθούν και να μην επηρεάσουν τις έρευνες που διεξάγονται. 

Μετά την ολοκλήρωση των ερευνών θα αποφασιστεί από τον Γενικό Εισαγγελέα αν θα ασκηθεί ποινική δίωξη.   
Η κυπριακή νομοθεσία απαγορεύει την έκτρωση σε οποιοδήποτε στάδιο της κύησης εκτός αν συντρέχουν τρεις προϋποθέσεις:: α) όταν η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού, β) όταν η συνέχιση της κύησης συνεπάγεται κίνδυνο για τη ζωή της γυναίκας ή του παιδιού και γ) όταν η συνέχιση της κύησης ενέχει κίνδυνο να οδηγήσει στη γέννηση παιδιού που θα πάσχει από τέτοιες φυσικές ή ψυχικές ανωμαλίες, οι οποίες θα το καθιστούν σοβαρά ανάπηρο.

Εδώ και τρία χρόνια τα τέσσερα μεγάλα κόμματα έχουν καταθέσει στη Βουλή πρόταση για αλλαγή της νομοθεσίας αλλά ποτέ δεν την προώθησαν στην Ολομέλεια για να ψηφιστεί.

Διαβάστε επίσης