Παπανάτσιου: Η κυβέρνηση αναζητά ισοδύναμα μέτρα για την κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί

Την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί επεξεργάζεται η κυβέρνηση, δήλωσε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, μιλώντας σήμερα στο Περιφερειακό Συνέδριο της Θεσσαλίας.

Η κ. Παπανάτσιου περιέγραψε την πολιτική της κυβέρνησης και τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για την στήριξη του αγροτικού τομέα, ενώ σε ότι αφορά ειδικότερα τον φόρο κατανάλωσης στο κρασί είπε πως είναι ζήτημα που βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας.

«Θέλουμε την κατάργηση του και αναζητούμε ισοδύναμα μέτρα για την αντικατάστασή των εσόδων που θα χαθούν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στην πολιτική της κυβέρνησης για τους αγρότες η υφυπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στα ακόλουθα μέτρα που έχουν ληφθεί:

- Την επαναφορά του αφορολόγητου για τους αγρότες. Το αποτέλεσμα, είπε, είναι ότι φέτος η συντριπτική πλειονότητα των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών πληρώνουν λιγότερο φόρο για τα εισοδήματα του 2016 και παίρνουν και επιστροφή της προκαταβολής φόρου του προηγούμενου έτους.

- Τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%.

- Την άμεση επιστροφή του ΦΠΑ, χωρίς προληπτικό έλεγχο, στους αγρότες για ποσά κάτω των 10.000 ευρώ.

- Την εξαίρεση των αγροτεμαχίων από τον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ, μέχρι το 2018 καθώς και την απαλλαγή από τον κύριο φόρο των αγροτικών και κτηνοτροφικών κτισμάτων.

Όσον αφορά το τσίπουρο, η Κ. Παπανάτσιου είπε ότι πολιτική βούληση και θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να παραμείνει η κατάσταση ως έχει, δηλαδή μειωμένος φόρος 50% για τσίπουρο και τσικουδιά και 5,9 ευρώ ανά χιλιόγραμμο για τους μικρούς παραγωγούς, τους «διήμερους» αποσταγματοποιούς.

Όπως είπε «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι παραβιάζεται η νομοθεσία της ΕΕ και έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Θα υποστηρίξουμε τις θέσεις μας εκεί και πιστεύουμε ότι θα κερδίσουμε. Εξάλλου η Οδηγία της ΕΕ για τα αποστάγματα βρίσκεται σε στάδιο αλλαγής και είναι λίγο περίεργο που η Επιτροπή έσπευσε να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Πηγή: enikonomia.gr

Διαβάστε επίσης