Στη Βουλή η αλλαγή φύλου - Δεν αποσύρεται η διάταξη για τα 15 χρόνια - ΔΕΙΤΕ LIVE

θα ολοκληρωθεί αύριο με την ψηφοφορία

Ξεκίνησε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής και θα ολοκληρωθεί αύριο με την ψηφοφορία η συζήτηση του νομοσχεδίου για την αλλαγή φύλου.

Το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου θα ολοκληρωθεί σε δυο συνεδριάσεις. Η μια ξεκίνησε σήμερα λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα. Η άλλη στις 9 το πρωί της Τρίτης και θα ολοκληρωθεί αργά το μεσημέρι με την ψηφοφορία.

Με τους εισηγητές των κομμάτων άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκεται η επίμαχη διάταξη που δίνει τη δυνατότητα αλλαγής φύλου από τα 15 χρόνια.

Η σχετική διάταξη έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις τόσο βουλευτών της συγκυβέρνησης όσο και κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η ΝΔ κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση νόμου για την αλλαγή φύλου η οποία ορίζει ως προϋποθέσεις για την αλλαγή φύλου, την επιστημονική γνωμάτευση για την ενσυνείδητη επιλογή του ατόμου, τη δυνατότητα κρίσης μόνο μία φορά, τα δύο στάδια εξέτασης στο δικαστήριο και όριο ηλικίας τα 18 έτη. 

Ποιοι είναι υπερ και ποιοι κατά του νομοσχεδίου για την αλλαγή φύλου

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου έχουν ταχθεί ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι.

Κατά η ΝΔ, η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων.

Οι βουλευτές των ΑΝΕΛ διευκρίνισαν ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν το άρθρο που αφορά την αλλαγή φύλου στα 15. Ο Κώστας Κατσίκης έχει δηλώσει κάθετα αντίθετος στη νομική αναγνώριση όσων θέλουν να αλλάξουν φύλο.

Ενστάσεις επί της επίμαχης διάταξης έχουν εκφράσεις επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Μάρκος Μπόλαρης και Γεωργία Γεννιά.

Συνάντηση Κοντονή με τους 4

Δεν θα υπάρξουν παρεμβάσεις που θα αλλάζουν τη φιλοσοφία και τον κορμό του σχεδίου νόμου για την ταυτότητα φύλου χωρίς πάντως να αποκλείονται επιμέρους βελτιώσεις και νομοτεχνικές αλλαγές.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής είχε συνάντηση νωρίτερα σήμερα με 4 βουλευτές της ΚΟ που εξέφραζαν επιφυλάξεις για διατάξεις του σχεδίου νόμου.

«Η συνάντηση πήγε πολύ καλά. Ξεκινάμε στην Ολομέλεια, τη συζήτηση ενός πολύ προοδευτικού νομοσχεδίου», ανέφεραν πηγές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγές της ΚΟ ανέφεραν πως οι τέσσερις βουλευτές «είχαν κάποια ερωτήματα για γενικότερα θέματα τα οποία συζητήθηκαν όλα και ενδελεχώς».

Οι ίδιες πηγές δεν παρέλειπαν πάντως να επισημάνουν ότι σημείο που χρήζει αποσαφήνισης είναι η στάση της ΝΔ.

«Αν η ΝΔ πραγματικά θέλει να συμβάλει στο διάλογο, εμείς προφανώς είμαστε ανοιχτοί. Αν όμως η ΝΔ ψάχνει προφάσεις για να φύγει επειδή είναι διαιρεμένη, τότε δυσκολεύει το πεδίο συναίνεσης. Εμείς σε κάθε περίπτωση διεκδικούμε να έχουμε συναίνεση με δυνάμεις του ευρύτερου δημοκρατικού κέντρου οι οποίες έχουν εκδηλώσει μια προοδευτική αντίληψη για αυτά τα ζητήματα και πιστεύουμε ότι σε αυτό το ζήτημα μπορεί να υπάρξει μια ευρύτερη πλειοψηφία», ανέφεραν πηγές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: Newsit.gr

Διαβάστε επίσης