Καμμένος από τον Έβρο: Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντα όλου του Έθνους

«Η πολιτική μας δεν στρέφεται ενάντια ουδενός»

Με την εκτέλεση και του τελευταίου σεναρίου που προέβλεπε την εξουδετέρωση των τελευταίων θυλάκων εισβολέων σε ελληνικό έδαφος, ολοκληρώθηκε η διακλαδική άσκηση «Παρμενίων 2017».

Την τελευταία φάση της άσκησης που πραγματοποιήθηκε στο πεδίο βολής «Ψηλός Στάλος» στα Λάβαρα Έβρου, παρακολούθησε ως είθισται και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Ο Πάνος Καμμένος μετά το πέρας των στρατιωτικών ελιγμών και των βολών δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η Ελλάδα είναι μία χώρα που αντιλαμβάνεται τις προκλήσεις, αλλά και τις δυνατότητες της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι μία χώρα που έχει και θα έχει πάντα, ισχυρό ενδιαφέρον για την περιοχή και έχουμε αποδείξει εμπράκτως ότι κατορθώνουμε διαχρονικά, να λειτουργούμε σταθεροποιητικά. Η πολιτική μας δεν στρέφεται ενάντια ουδενός. Είναι ταυτισμένη με την προαγωγή του κοινού συμφέροντος, με την επιδίωξη μιας κοινής προοπτικής ασφάλειας, ανάπτυξης και συνεργασίας για όλες τις χώρες και λαούς της περιοχής».

Πρόσθεσε δε πως «από την ιστορική αυτή γωνιά της Ελλάδος, αλλά και από κάθε γωνιά της, στέλνουμε μήνυμα ειρήνης και φιλίας προς όλους του γείτονές μας. Αλλά και ταυτόχρονα ένα μήνυμα ξεκάθαρο και αδιάλειπτο ότι η εθνική μας κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία, δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης, δεν επιδέχεται εκπτώσεις. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να παραχωρήσουμε ούτε ένα χιλιοστό από αυτές.

Και σε αυτή τη βάση οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα φεισθούν προσπαθειών προκειμένου να σταθούν στο ύψος των προκλήσεων, να φυλάσσουν Θερμοπύλες και να υπερασπίζονται όχι μόνο τα συμφέροντα της χώρας μας, αλλά και τα συμφέροντα ολόκληρου του ελληνικού έθνους».

Πάντως τόσο χθες όσο και σήμερα η τουρκική δραστηριότητα συνεχίστηκε αλλά με σαφώς μειωμένη ένταση. Την Πέμπτη η Τουρκία έστειλε στο Αιγαίο συνολικά 9 αεροσκάφη εκ των οποίων τα 8 ήταν F-16 και τα έξι από αυτά οπλισμένα και ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας και συλλογής πληροφοριών CN-235 που πραγματοποίησαν 10 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου και 7 παραβάσεις των κανόνων πτήσεων στο FIR Αθηνών. Τα τουρκικά αεροσκάφη κινήθηκαν σε βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο με τέτοιο τρόπο που σημειώθηκε και μία εμπλοκή ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε δέκα μέσα στις τρεις τελευταίες ημέρες.

Την Παρασκευή και ενώ διεξαγόταν η τελευταία φάση του Παρμενίωνα, ίσως και λόγω του γεγονότος πως η Ελληνική Αεροπορία είχε έντονη δραστηριότητα, η παρουσία των τουρκικών μαχητικών ήταν ακόμα πιο μικρή και απέφυγαν μέχρι το απόγευμα οποιαδήποτε εμπλοκή.

Η τουρκική αεροπορία έστειλε συνολικά 8 F-16, δύο CN-235 και ένα ελικόπτερο που απογειώθηκε από φρεγάτα στα ανοιχτά των Ψαρών.

Πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστε επίσης