Η πολιτική αβεβαιότητα στην Καταλονία «χτύπησε» τον τουρισμό της Βαρκελώνης

Επιπτώσεις από την απεργία και τις αστυνομικές επίθεσεις

Απογοητευμένος είναι ο τουριστικός και εμπορικός κόσμος στη Βαρκελώνη που είχε αρχίσει να βρίσκει τους ρυθμούς του μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στη Ράμπλα. Ξενοδόχοι, τουριστικοί πράκτορες και ειδικοί στον τομέα σήμερα εκφράζουν την ανησυχία τους για τη θεσμική σύγκρουση που έχει προκαλέσει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, ενώ επιβεβαιώνουν πως οι εικόνες της γενικής απεργίας την περασμένη Τρίτη και οι αστυνομικές επιθέσεις την Κυριακή, ήδη είχαν αρνητικές επιπτώσεις: ακυρώσεις κρατήσεων, μείωση της κατανάλωσης και επιδείνωση της θέσης της πόλης στον χάρτη των τουριστικών προτιμήσεων.

Η ανησυχία όμως δεν έχει σχέση όμως με την προοπτική να συμβεί το χειρότερο για τον τουριστικό τομέα της πόλης. Γιατί ήδη υπάρχουν απτές ενδείξεις που προοικονομούν δυσοίωνες εξελίξεις: την περασμένη Κυριακή το κρουαζιερόπλοιο MeinSchiff3 του γερμανικού γραφείου Tui, που επρόκειτο να δέσει στη Βαρκελώνη, τελικά προτίμησε να την παρακάμψει και επισκέφθηκε απ’ ευθείας τη Βαλένθια.

Την περασμένη Τρίτη, κατά την διάρκεια της γενικής απεργίας σε όλη την Καταλονία, ένα άλλο κρουαζιερόπλοιο της ίδιας εταιρείας προτίμησε να διανυκτερεύσει στη Βαλένθια και όχι στο λιμάνι της Βαρκελώνης, όπως προβλεπόταν. Το ίδιο πλοίο έχει προγραμματίσει νέα επίσκεψη στη Βαρκελώνη για τις 12 Οκτωβρίου και οι λιμενικές αρχές της πόλεις διαβεβαιώνουν πως δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλες ακυρώσεις όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αυτό βέβαια, εάν δεν προκηρυχθούν νέες γενικές απεργίες, όπως είναι η παρούσα τάση, καθώς η 3η Νοεμβρίου μπορεί να επαναληφθεί εκ νέου. Το συνδικάτο Intersindical –CSC έχει προτείνει νέα γενική απεργία στην Καταλονία σε μία ημερομηνία μεταξύ 10-16 Οκτωβρίου, καταθέτοντας το σχετικό αίτημα και στο τοπικό υπουργείο Εργασίας. Κομβική ημερομηνία για την απόφαση κήρυξης νέας απεργίας θα είναι η Δευτέρα και θα εξαρτηθεί από την αντίδραση της Μαδρίτης στην μονομερή ανακήρυξη στις 9 Οκτωβρίου της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από την ολομέλεια του τοπικού Κοινοβουλίου. Τότε μπορεί να κηρυχθεί απεργία για την επόμενη Τρίτη, ή κάποια από τις επόμενες ημέρες.

Μία άλλη εταιρεία πάντως που έχει αντιδράσει ήδη στην πολιτική αβεβαιότητα είναι η αεροπορική εταιρεία American Airlines. H εταιρεία ενόψει της απεργίας της περασμένης Τρίτης είχε προσφέρει στους επιβάτες της τη δυνατότητα δωρεάν αλλαγής του εισιτηρίου τους για άλλες ημερομηνίες. Αντίθετα, η γερμανική Lufthansa ανακοίνωσε χθες πως οι κρατήσεις της δεν έχουν επηρεασθεί από την πολιτική κατάσταση.

Αλλά και οι έμποροι και οι τουριστικοί επαγγελματίες στη Βαρκελώνη εκφράζουν την ανησυχία τους ενώπιον της προοπτικής να διαρκέσει επί μακρόν η πολιτική αβεβαιότητα. Χθες, ο Ενρίκε Αλκάνταρα, πρόεδρος της ένωσης ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων Apertur αποκάλυψε πως έχουν μειωθεί οι μακροπρόθεσμες κρατήσεις για ταξίδια και συνέδρια, ενώ ιδιαίτερη πτώση έχει καταγραφεί στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. «Είμαστε μόλις στο παρά πέντε για το ξεκίνημα της "χαμηλής σαιζόν" και ήδη ο Νοέμβριος δεν διαγράφεται καλός», επεσήμανε.

Μία έρευνα μεταξύ των μελών της Apertur, που περιλαμβάνει δεδομένα κρατήσεων έως τις 3 Οκτωβρίου, αποκαλύπτει πως η πρόβλεψη για τις κρατήσεις γι’ αυτόν τον μήνα είναι κατά 6,5% χαμηλότερη από τον περασμένο μήνα.

«Ο ρυθμός έχει πέσει, και οι επιχειρηματίες του ξενοδοχειακού κλάδου ακόμη είναι σε αναμονή για το τι πρέπει να κάνουν, δεδομένου ότι δεν γνωρίζουν ποιοι θα είναι οι κανόνες του παιχνιδιού εάν υπάρξει ανακήρυξη ανεξαρτησίας», τονίζει ο Αλμπέρτ Γκράου, της συμβουλευτικής εταιρείας Magma. «Η κατάσταση αβεβαιότητας επηρεάζει το εμπόριο», διαβεβαιώνει και ο Γκαμπριέλ Τζανέ, πρόεδρος της Barcelona Oberta , προσθέτοντας πως «δεν βοήθησαν ούτε οι αστυνομικές επιθέσεις, ούτε και οι κινητοποιήσεις στους δρόμους».

Διαβάστε επίσης