Ερώτηση Παπαθεοδώρου για το μισθολόγιο των πυροσβεστών

προς τον υπουργο εσωτερικών

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Σκουρλέτη, κατέθεσε ο βουλευτής Αχαϊας του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, με θέμα: «Ομαλή μετάβαση στη νέα μισθολογική κατάσταση των Πυροσβεστικών Υπαλλήλων».

Αναλυτικά αναφέρει: Το νέο μισθολόγιο που ψηφίστηκε με τον ν. 4472/2017 επέφερε στην πλειονότητα των Πυροσβεστικών Υπαλλήλων μειώσεις επί του πραγματικού μισθού τους. Λίγο πριν την εφαρμογή του νέου μισθολογίου από τις υπηρεσίες εκκαθάρισης των Σωμάτων, αιφνιδιαστικά, με νομοθετική ρύθμιση από το Υπουργείο Εργασίας (άρθρο 3 & 19 του ν. 4488/13-9-2017) μειώνονται οι συντάξεις των νέων ασφαλισμένων (πριν την 1-1-1993), αφού αφαιρείται η προσωπική διαφορά από τις συντάξιμες αποδοχές, καθώς και οι μισθοί των παλαιών ασφαλισμένων, που σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να φτάσουν έως και 250,00 ευρώ τον μήνα, λόγω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών. Πλέον, οι εισφορές και στους παλιούς σφαλισμένους υπολογίζονται επί του συνόλου των αποδοχών αυτών και μάλιστα για όλα τα ταμεία, επικουρικά, πρόνοιας και Μ.Τ.Π.Υ.. Στο τελευταίο δε επιπρόσθετα της αύξησης της βάσης υπολογισμού των εισφορών αυξάνεται και το ποσοστό κράτησης.

Οι ως άνω ρυθμίσεις ισχύουν αναδρομικά από 1-1-2017, με συνέπεια οι υπάλληλοι να πρέπει να πληρώσουν διπλή εισφορά κάθε μήνα, δηλαδή τις μηνιαίες εισφορές και τις εισφορές των αναδρομικών. Τα ποσά που προκύπτουν είναι μεγάλα, το σύνολο δε των χρημάτων που πρέπει να παρακρατηθούν από τους υπαλλήλους είναι τεράστια, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Τι προτίθεται να κάνει το Υπουργείο ώστε να επιτευχθεί η ομαλή μετάβαση στο νέο μισθολογικό καθεστώς των Πυροσβεστικών Υπαλλήλων;

Είναι στα σχέδια του Υπουργείου η επαναφορά του υπολογισμού της προσωπικής διαφοράς στις συντάξιμες αποδοχές των νέων ασφαλισμένων στο σύστημα που ίσχυε έως τώρα, ώστε να αρθούν οι αδικίες που προκύπτουν;

Διαβάστε επίσης