Iστορικός περίπατος για την επέτειο της απελευθέρωσης της Πάτρας

Ξεκίνησαν χθες οι εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Πατρέων, για τον γιορτασμό της 73ης επετείου απελευθέρωσης της Πάτρας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, στις 4 Οκτώβρη 1944, από τον ΕΛΑΣ.

Χθες το απόγευμα, πρώτη μέρα των εκδηλώσεων, διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων ιστορικός περίπατος μνήμης, με τη διαδρομή: Δεξαμενή- Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο -Γερμανου και Ηλείας-πλατεία Αγίου Γεωργίου –Γεροκωστοπούλου -Μαιζώνος Ρήγα Φεραίου και κατέληξε στην πλατεία Γεωργίου.

Στην αφετηρία του ιστορικού περίπατου, μνήμης, έγινε ένας σύντομος χαιρετισμός, από τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού, Βασίλη Θωμόπουλο.

Στο Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο και στο Λαϊκό Θεατράκι επί της Γερμανού και Ηλείας, πραγματοποιήθηκαν δρώμενα για τον πεσόντα λοχία του ΕΛΑΣ, Γιώργο Ράμμο, ενώ τρομπέτα έπαιζε το “Επέσατε Θύματα”.

Δρώμενο πραγματοποιήθηκε και στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, ενώ στις σκάλες Γεροκοστωπούλου, το δρώμενο περιελάμβανε ανάγνωση του λόγου του Άρη Βελουχιώτη στις 5 Οκτώβρη 1944, επόμενη μέρα απελευθέρωσης της Πάτρας

Στο δρώμενο που έγινε στο Δημαρχείο, ο Αντιδήμαρχος Διονύσης Πλέσσας ανέφερε στο χαιρετισμό του: «Κάνουμε μια στάση και εδώ στο Δημαρχείο της πόλης μας για να θυμηθούμε τη συμβολική στιγμή που σήμανε την απελευθέρωση της πόλης μας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

Οι αντάρτες του ΕΛΑΣ, παρελαύνουν στους κεντρικούς δρόμους και ένα ποτάμι λαού με πανό, σημαίες και λουλούδια, γίνεται ένα με τους ελευθερωτές και κατευθύνονται προς το Δημαρχείο όπου κυματίζει ακόμα η σβάστικα.

Σηκώνουν στα χέρια τον καταργημένο από τους κατακτητές Δήμαρχο Βασίλη Ρούφο, αγωνιστή και στέλεχος του ΕΑΜ. Φτάνουν έξω από το Δημαρχείο και ο Β. Ρούφος, ως ο νόμιμος Δήμαρχος της πόλης, ανεβαίνει σ’ αυτό το μπαλκόνι μαζί με άλλα στελέχη της αντίστασης, κατεβάζουν από τον ιστό το σύμβολο του φασισμού και της σκλαβιάς και ανεβάζουν την ελληνική σημαία.

Η πόλη είναι πια ελεύθερη!

 

Το Δημαρχείο, η διοίκηση του Δήμου, δίνει το μήνυμα της πολυπόθητης λευτεριάς που με τόσους αγώνες και θυσίες κατακτήθηκε. Οι εκλεγμένοι άρχοντες της πόλης αγωνίζονται για το λαό τους, είναι μπροστάρηδες σ’ όλους τους δίκαιους αγώνες του».

Ένα ακόμα δρώμενο πραγματοποιήθηκε στη συμβολή της Πατρέως με τη Ρήγα Φεραίου. Ο ιστορικός περίπατος ολοκληρώθηκε στην πλατεία Γεωργίου. Εκεί, στις 8.30 μ.μ. οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν, με μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση, ομιλία του Δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη και συναυλία της Λαϊκής Ορχήστρας του Χορευτικού Τμήματος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου

 

Το υπόλοιπο πρόγραμμα γιορτασμού της απελευθέρωσης της Πάτρας, από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, περιλαμβάνει τα εξής:

 

ΣΗΜΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 4 ΟΚΤΩΒΡΗ

-10 π.μ. Δοξολογία στην Μητρόπολη Πατρών

-11 π.μ. Ψηλά Αλώνια, Ομιλία από την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη – Θεοδωρακοπούλου.

Κατάθεση στεφάνων και εκδήλωση.

 

ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 5 ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 ΟΚΤΩΒΡΗ

ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ Σχολείων και επίσκεψη στους χώρους όπου διαδραματίστηκαν τα ιστορικά γεγονότα και οι μάχες απελευθέρωσης της πόλης.

Διαβάστε επίσης