Στο μικροσκόπιο των Θεσμών ο ΕΦΚΑ και τα πλεονάσματα

το προσχέδιο του προυπολογισμού

«Άκρως τρελό κι απόρρητο» λεγόταν η σουρεαλιστική κωμωδία που έκανε θραύση στη δεκαετία του '80.

Αν παραφράσει κανείς τον τίτλο σε «άκρως τρελό και υπερπλεονασματικό», θα ταιριάζει γάντι στα όσα ανατρεπτικά προβλέπει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού όχι για το 2018, αλλά για τη χρονιά που κλείνει.

Εδώ και μήνες, τα στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού κραύγαζαν ότι θα υπάρχει «τρύπα» στα φορολογικά έσοδα και το ερώτημα ήταν πόσο μεγάλη θα είναι αυτή.

Από το πρώτο δίμηνο φαινόταν ότι κυρίως ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων θα είχε μεγάλο πρόβλημα, για δύο λόγους: α) οι νέες θέσεις εργασίας είναι μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης άρα κακοπληρωμένες β) χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες είτε έκαναν διακοπή εργασιών είτε δηλώνουν χαμηλότερο εισόδημα για να αποφύγουν τις εισφορές Κατρούγκαλου. Και τα δύο «χτύπησαν» στους παρακρατούμενους φόρους.

Παρά την ξεκαθάρη εικόνα, το υπουργείο Οικονομικών επέμενε ότι δεν υπάρχει θέμα, ακόμα κι όταν βγήκαν τα στοιχεία του Ιουλίου, όπου έδειξαν ότι υπήρξε και στάση πληρωμών στην πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος. Τελικά κάπου στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν άρχισαν να πυκνώνουν τα κακά μαντάτα, η γραμμή άλλαξε και το αφήγημα ήταν πως ακόμα κι αν έχουμε υστέρηση στα έσοδα, υπάρχει περίσσευμα από αλλού.

Η δημοσιοποίηση του Προσχεδίου προκάλεσε αναμφίβολα σοκ, καθώς το υπουργείο Οικονομικών παραδέχεται ότι η «τρύπα» μόνο από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων θα φτάσει στα 945 εκατ. ευρώ και μάλιστα χωρίς να είναι στη διάθεση του τα στοιχεία πληρωμών για ΕΝΦΙΑ και δεύτερη δόση φόρου εισοδήματος. Παρά ταύτα, υπολογίζει ότι όχι μόνο δεν θα υπάρχει απόκλιση από το στόχο για πλεόνασμα 1,75% αλλά αντιθέτως θα φτάσουμε στο 2,21%, δηλαδή θα έχουμε περίσσευμα περίπου 820 εκατ. ευρώ. Πώς θα γίνει αυτό; Κυρίως από την υπεραπόδοση των... ασφαλιστικών Ταμείων!

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Προσχέδιο, το ταμειακό ισοζύγιο των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (Ασφαλιστικά Ταμεία, Οργανισμοί Απασχόλησης και ΕΟΠΥΥ) αναμένεται να διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους 634 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 1,314 δισ. ευρώ, που δεν είχε προβλεφθεί πέρσι αλλά στο Μεσοπρόθεσμο, που ψηφίστηκε στις αρχές του καλοκαιριού. Και που οφείλεται αυτό, σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας;

• στην ενσωμάτωση των στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους που καταδεικνύει μεγαλύτερη, από το αναμενόμενο, αύξηση εσόδων από τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές κυρίως των μισθωτών και ρύθμιση οφειλών

• στη μειωμένη συνταξιοδοτική δαπάνη λόγω της αναθεώρησης του αριθμού των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης βάσει εκκαθάρισης στοιχείων του νεοσύστατου ΕΦΚΑ, διαδικασία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αυτές οι ανατροπές, ειδικά σε ό,τι αφορά την... επανακαταμέτρηση των συντάξεων που έχουν «παγώσει», έχουν ήδη μπει στο μικροσκόπιο των ξένων τεχνοκρατών, καθώς αναμφίβολα δεν πρόκειται για θέμα ήσσονος σημασίας, αφού από την ακρίβεια ή ανακρίβεια των όσων προβλέπει το προσχέδιο για το ασφαλιστικό σύστημα, θα κριθεί και η επόμενη ακόμα πιο κρίσιμη χρονιά, όπου το πλεόνασμα θα πρέπει να κάνει ένα άλμα σχεδόν 3 δισ. ευρώ.


Πηγή: iefimerida.gr
 

Διαβάστε επίσης