Π. Κουρουμπλής: Δέχομαι επιθέσεις γιατί κάποιοι αισθάνονται ότι άλλαξαν τα πράγματα

«ΘΑ ΑΝΕΛΚΥΣΤΕΙ ΤΟ ''ΑΓ. ΖΩΝΗ ΙΙ''»

Το «Αγ. Ζώνη ΙΙ» θα ανελκυστεί, δήλωσε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και υποστήριξε ότι δέχεται επιθέσεις επειδή «κάποιοι αισθάνονται ότι άλλαξαν τα πράγματα».

«Νομίζω ότι όλη αυτή η επίθεση που μου γίνεται, είναι γιατί ακριβώς κάποιοι αρχίζουν να αισθάνονται, ότι άλλαξαν τα πράγματα, όπως λένε στο χωριό μου», τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πρόθεσή του να καταθέσει άμεσα στη Βουλή διάταξη που θα περιορίζει στα 30 χρόνια την ηλικία των σκαφών πετρέλευσης.

Ο υπουργός Ναυτιλίας αναφέρθηκε και στην αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων. «Θα υπάρξει παρέμβαση και σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα που είχαν αυτά τα σκάφη να κάνουν πετρέλευση, σε σημεία που δεν υπήρχε δυνατότητα στίγματος. Και αυτό ήταν μία κατάσταση διαχρονική, για όσους σήμερα μετατρέπονται σε κήνσορες της διαφάνειας.

Η τρίτη παρέμβαση μου, είναι να ζητήσω από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, να προχωρήσει σε επανεξέταση όλων των αθωωτικών αποφάσεων -όλων, το ξαναλέω, των αθωωτικών αποφάσεων- περί λαθρεμπορίου και να συνδεθούν με εγκληματικές πράξεις και ξέπλυμα μαύρου χρήματος που σημαίνει δεν υπάρχει ζήτημα παραγραφής αυτών των αποφάσεων. Αυτό λοιπόν το ζήτημα του λαθρεμπορίου, πιστεύω ότι είναι ένα ζήτημα που αγγίζει όλους τους Έλληνες, άρα και όλα τα πολιτικά κόμματα», δήλωσε.

Ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε ότι έστειλε την επιστολή αυτή σε όλα τα κόμματα πριν από μία εβδομάδα, γιατί- όπως είπε- δεν θέλει να φανεί ότι η πρωτοβουλία του εξυπηρετεί σκοπιμότητες. «Περιμένω από τα κόμματα, ή να συνυπογράψουμε από κοινού αυτή την πρωτοβουλία και το αίτημα αυτό, ή τα ίδια ξεχωριστά να το ζητήσουν από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Επίσης, πρέπει να πω ότι έχουν κατατεθεί σχετικές πληροφορίες για τη διαχρονικότητα του τρόπου με τον οποίο γίνεται το λαθρεμπόριο από την αρμόδια Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, την κυρία Ζαΐρη, για τα ζητήματα αυτά και σε όλες τις αρχές. Το ΣΔΟΕ, στην Ανεξάρτητη Αρχή, στον κύριο Πιτσιλή, στην οικονομική αστυνομία και όλους τους αρμοδίους», πρόσθεσε.

Το «Αγία Ζώνη ΙΙ» θα ανελκυστεί

Σε ό,τι αφορά το βυθισμένο «Αγ. Ζώνη ΙΙ», ο υπουργός Ναυτιλίας δήλωσε ότι έχει δώσει εντολή στο Λιμενικό να ζητήσει από την πλοιοκτήτρια εταιρεία και την ασφαλιστική να ανελκυστεί το πλοίο. «Θα είναι το πρώτο πλοίο που θα έχει ανελκυστεί. Και πιστεύω ότι με την προσπάθεια που θα συνεχίσουμε με την ίδια ένταση να ανελκύσουμε τουλάχιστον έναν μεγάλο αριθμό από αυτά τα πλοία που πραγματικά αποτελούν κίνδυνο στο βυθό της θάλασσας», συμπλήρωσε.

Ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ακόμη ότι υπήρχαν φάκελοι που δεν τους ακούμπησε κανείς. «Ηταν στα αζήτητα για 10 χρόνια», είπε και αναφέρθηκε σε προσπάθεια να χαρτογραφηθούν όλα τα ναυάγια της χώρας που αποτελούν «βόμβες» ρύπανσης στον βυθό. «Ηδη έχουν χαρτογραφηθεί αρκετά και αναζητούμε τους τρόπους, τους οποίους θα πρέπει αυτά να φύγουν από το βυθό της θάλασσας. Υπάρχει επίσης μία παράμετρος αυτού του ζητήματος που έχει να κάνει με τα παροπλισμένα και εγκαταλελειμμένα πλοία. Είτε αυτά είναι σε αγκυροβόλια, νόμιμα, είτε όχι».

Ο κ.Κουρουμπλής τονίζει ότι «έχει σταλεί σήμα, αυστηρότατο, προς όλα τα λιμενικά ταμεία, προς όλα τα Λιμεναρχεία και προς όλους τους Οργανισμούς Λιμένα: Πρώτον να μας ενημερώσουν, αν έχουν προχωρήσει, και αν δεν το έχουν κάνει θα πρέπει να το κάνουν, να διαπιστώσουν αν υπάρχει φορτίο επικίνδυνο για τη θάλασσα της περιοχής που βρίσκονται, και να αδειάσουν από καύσιμα ή από λιπαντικά. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να δούμε, πού βρίσκονται και αν είναι όπως είπα στα αγκυροβόλια. Αν δεν είναι πρέπει να οδηγηθούν στα αγκυροβόλια και να αναζητηθούν οι ευθύνες των ιδιοκτητών και των ασφαλιστικών εταιριών. Αυτό αφορά και τα παροπλισμένα και τα εγκαταλελειμμένα».

Πηγή: iefimerida.gr 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ