Δ. Παπαδημούλης: Να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση η επένδυση στο Ελληνικό

"με σεβασμό στο περιβάλλον, τις αρχαιότητες και τη νομιμότητα"

Σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, επεσήμανε τα ακόλουθα:

Η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός κάνουν προσπάθεια να προχωρήσει επιτέλους η επένδυση στο Ελληνικό, με σεβασμό στο περιβάλλον, τις αρχαιότητες και τους κανόνες της νομιμότητας.

Προσυπογράφω πλήρως την ανακοίνωση του πολιτικού του συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, που εκδόθηκε χθες, και που είναι απολύτως συμβατή και υποστηρικτική στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός να «ξεκολλήσει» και να προχωρήσει επιτέλους η επένδυση στο Ελληνικό, με σεβασμό στο περιβάλλον, τις αρχαιότητες και τους κανόνες της νομιμότητας.

Έχουμε την εμπειρία για το πώς μπορεί να γίνεται ένα μεγάλο έργο, μια μεγάλη επένδυση, ώστε οι αρχαιότητες όχι μόνο να προστατεύονται αλλά και να αναδεικνύονται. Παράδειγμα πρώτο, το μετρό της Αθήνας και δεύτερο, το μετρό της Θεσσαλονίκης.

Πιστεύω, λοιπόν, ότι -με βάση την κοινή λογική, τη νομιμότητα, την ανάγκη να προστατεύσουμε τις αρχαιότητές μας, αλλά και να «τρέξει» επιτέλους αυτή η επένδυση, που θα δημιουργήσει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και έχει κι έναν εμβληματικό χαρακτήρα, καθώς είναι μια υπόθεση που εκκρεμεί εδώ και πολλά χρόνια- η κυβέρνηση με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να βρει τη λύση. Εκτιμώ, απ’ ό,τι ακούω από τους πιο αρμόδιους από εμένα, ότι αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Το Ελληνικό έκλεισε το 2001 ως αεροδρόμιο και επί 15 χρόνια δε γινόταν τίποτα. Αυτή η κυβέρνηση πήρε έναν διαγωνισμό, ο οποίος είχε προχωρήσει αρκετά, βελτίωσε σημαντικά κάποιους όρους υπέρ του περιβάλλοντος, της νομιμότητας και του δημοσίου συμφέροντος και θέλει να προχωρήσει η επένδυση.

Στα θέματα αυτά νομίζω ότι, μέσα από τον διάλογο, έχουν πλησιάσει πάρα πολύ οι απόψεις μεταξύ του Δημοσίου και του επενδυτή. Ο ρόλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, με βάση τον νόμο, είναι γνωμοδοτικός, πράγμα που δεν σημαίνει ωστόσο ότι δεν έχει καμία σημασία η διαδικασία που συντελείται εκεί.

Όπως είναι σωστό να λέμε ότι δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλα 5 χρόνια στο όνομα ενστάσεων αρχαιολογικού ή δασικού χαρακτήρα η επένδυση στο Ελληνικό, το οποίο και προσυπογράφω καθώς πρέπει να προχωρήσει γρήγορα, άλλο τόσο είναι σωστό σε μια χώρα με τόσες αρχαιότητες να προωθηθεί και να εφαρμοστεί έτσι αυτό το μνημόνιο συνεργασίας της Ελλάδας με τον επενδυτή, για το πώς θα αντιμετωπίζεται το σενάριο της εύρεσης αρχαιοτήτων, ώστε αυτό να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Χρειαζόμαστε αύξηση και πολλαπλασιασμό των επενδύσεων όλων των μορφών. Μόνο έτσι μπορούμε να μειώσουμε ταχύτερα την ανεργία

Το σήμα που έδωσε ο Γιάννης Στουρνάρας είναι ότι η οικονομία ανακάμπτει κι ότι είναι απολύτως εφικτό να τελειώνουμε με τα μνημόνια τον Αύγουστο του ’18. Ήταν, επίσης, καθησυχαστικός για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και νομίζω ότι η υποχώρηση του ΔΝΤ από παράλογες απαιτήσεις έναντι του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ενισχύουν αυτή την εκτίμηση.

Το τελευταίο διάστημα τα στοιχεία δείχνουν -και επ’ αυτού δε νομίζω να διαφωνεί ο Στουρνάρας με τον Τσακαλώτο- ότι έχουμε μια σημαντική αύξηση των επενδύσεων το 1ο εξάμηνο του 2017, αλλά χρειαζόμαστε πολύ περισσότερες -αυτή είναι η γραμμή και της κυβέρνησης και του Τσίπρα και του Τσακαλώτου.

Στα χρόνια του μνημονίου και της μεγάλης ύφεσης, χάθηκαν περίπου 100 δισ. ευρώ σε επενδύσεις. Άρα, χρειαζόμαστε αύξηση και πολλαπλασιασμό των επενδύσεων και είναι απαραίτητο η Ελλάδα, μειώνοντας τη γραφειοκρατία, απλουστεύοντας τις διαδικασίες, ενισχύοντας την κοινωνική και πολιτική σταθερότητα, που ήδη αυξάνεται μέρα με τη μέρα, να γίνει μαγνήτης προσέλκυσης επενδύσεων. Μόνο έτσι, με τις επενδύσεις όλων των μορφών, μπορούμε να μειώσουμε ταχύτερα την ανεργία.

Και το σήμα που έδωσε χθες, όχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ με την ανακοίνωση του πολιτικού του συμβουλίου είναι προς αυτή την κατεύθυνση.

Δε συμφωνώ με την επιλογή Χρυσόγονου. Εάν κάποιος βλέπει λάθη στο κόμμα με το οποίο εξελέγη, προσπαθεί με τη συμμετοχή και όχι με την αποχώρησή του να τα διορθώσει – Όλοι κρινόμαστε από τους πολίτες

Δε συμφωνώ με την επιλογή του Κ. Χρυσόγονου. Εάν κάποιος βλέπει αρνητικά πράγματα και θέλει να γίνουν αλλαγές στο κόμμα με το οποίο εξελέγη, προσπαθεί με τη συμμετοχή του να το κάνει πιο μαζικό, πιο δημοκρατικό και να διορθώσει λάθη. Με τις αποχωρήσεις τα λάθη και τα αρνητικά δε διορθώνονται, αντιθέτως αυξάνονται οι αρχηγοί και οι αρχηγίσκοι.

Δε νομίζω ότι η απήχηση αυτής της κίνησης θα είναι μεγάλη για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι γιατί η συνείδηση των πολιτών που ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ευρύτερα νομίζω της κοινής γνώμης, είχε περίπου προεξοφληθεί με το χρονικό μιας περίπου προαναγγελθείσας αποχώρησης. Ο δεύτερος λόγος είναι γιατί η απήχηση αυτής της τάσης είναι εξαιρετικά μικρή. Εκτός από τον συνάδελφό μου Κ. Χρυσόγονο, δε γνωρίζω κανένα από τα άλλα, γνωστά στην κοινωνία, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που προέρχονται από τον σοσιαλιστικό χώρο και να υιοθετούν την ίδια τάση.

Σε ό,τι αφορά στην έδρα, δεν είμαι εγώ αυτός που θα κρίνω, καθώς όλοι όσοι έχουμε αιρετά αξιώματα κρινόμαστε από τους πολίτες. Μπορώ να σας πω, όμως, αυτό που πιστεύω εγώ για το θέμα. Εάν εκλεγόμουν από τους πολίτες σε ένα πόστο, με τη σημαία ενός κόμματος και με βάση ένα πρόγραμμα, και μετά βρισκόμουν σε αντίθεση με τη συλλογικότητα, μέσω της οποίας εκλέχτηκα, αν αποφάσιζα να αποχωρήσω από το κόμμα θα εγκατέλειπα και την έδρα.

Εγώ από την πρώτη στιγμή υποστηρίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει ένα ακόμα πιο ανοικτό και μαζικό κόμμα της Αριστεράς, που σημαίνει ότι πρέπει να αυξηθεί πολύ ο αριθμός των μελών μας και να ανοίξουν οι πόρτες. Πιστεύω, επίσης, ότι παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που λειτουργεί με μεγαλύτερες δημοκρατικές διαδικασίες σε σχέση με το σύνηθες αρχηγικό πρότυπο των ελληνικών κομμάτων, ωστόσο πάντα υπάρχει ανάγκη και περιθώριο να ενισχυθεί η συλλογικότητα. Αλλά αυτά δεν επιτυγχάνονται με αποχωρήσεις.

Διαβάστε επίσης