Aπειλές Άγκυρας εν όψει του δημοψηφίσματος για το Ιρακινό Κουρδιστάν

Αντίμετρα με διπλωματικές, πολιτικές, οικονομικές διαστάσεις

Αντίμετρα με διπλωματικές, πολιτικές, οικονομικές διαστάσεις, αλλά και διαστάσεις ασφαλείας προανήγγειλε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ για την περίπτωση που δεν ματαιωθεί το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν. 

Ερωτηθείς αν μια διασυνοριακή επιχείρηση είναι μεταξύ των επιλογών, ο Γιλντιρίμ απάντησε: «Φυσικά, είναι ζήτημα χρονικής συγκυρίας το πότε θα εφαρμοστούν (τα αντίμετρα). Οι συνθήκες θα το καθορίσουν».

Η Τουρκία, η οποία διαθέτει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ, τόνισε την Παρασκευή ότι το δημοψήφισμα θα απειλούσε την ασφάλειά της και θα υποχρέωνε την Άγκυρα να επιβάλει κυρώσεις εις βάρος ενός γείτονα και εμπορικού εταίρου της παρότι δεν έχει διευκρινίσει ποια θα είναι αυτά τα αντίμετρα.

Σήμερα συνεδριάζει η βουλή με αντικείμενο την επέκταση της εντολής για ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων σε Ιράκ και Συρία.

Η Τουρκία, που διαθέτει τον πολυπληθέστερο κουρδικό πληθυσμό στην περιοχή και αντιμάχεται τους Κούρδους αντάρτες, έχει προειδοποιήσει ότι η όποια διάσπαση των γειτονικών Ιράκ και Συρίας θα οδηγούσε σε παγκόσμια σύρραξη.

Την περασμένη Δευτέρα ο τουρκικός στρατός πραγματοποίησε στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στο συνοριακό πέρασμα στο Ιράκ, το Χαμπούρ. Στρατιωτικές πηγές ανακοίνωσαν ότι τα γυμνάσια ήταν προγραμματισμένο να διαρκέσουν ως τις 26 Σεπτεμβρίου, μια μέρα μετά το δημοψήφισμα.

Διαβάστε επίσης