Τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό

Η ΥΓΙΕΙΝΗ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΒΑΡΟΥΣ

Η συστηματική κατανάλωση πρωινού αποτελεί μια συνήθεια που μπορεί να διευκολύνει τη ρύθμιση του σωματικού βάρους, προσφέροντας παράλληλα πολλαπλά οφέλη στη σωματική και πνευματική υγεία.

Ωστόσο, βασική προϋπόθεση είναι το πρωινό να περιλαμβάνει υγιεινές επιλογές τροφίμων και ροφημάτων, καθώς η κατανάλωση «ανθυγιεινών» προϊόντων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή/και ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει στο αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα, «φορτώνοντάς» μας με περιττές θερμίδες και στερώντας μας τα θρεπτικά συστατικά, στα οποία αποδίδονται οι ευεργετικές δράσεις του πρωινού.

Ιδανικά, ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό θα πρέπει να αποτελείται από μία μερίδα γάλακτος ή γαλακτοκομικού προϊόντος χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, μία μερίδα προϊόντων δημητριακών ολικής άλεσης και ένα φρούτο.

Έτσι, το πρωινό μπορεί να προκαλέσει υψηλό αίσθημα κορεσμού, το οποίο θα αποτρέψει το «τσιμπολόγημα» και την υπερκατανάλωση φαγητού στα επόμενα γεύματα, και να προσφέρει ενέργεια και θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για μια αποδοτική και δραστήρια μέρα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τρόφιμα όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως αποτελούν ένα σημαντικό σύμμαχο για τον έλεγχο του βάρους μας, καθώς προσφέρουν συστατικά που σχετίζονται με την καλύτερη μεταβολική μας λειτουργία, τον έλεγχο της όρεξης κ.α.

Προμηθεύουν τον οργανισμό με ενέργεια, μέσω των σύνθετων υδατανθράκων και των φυτικών ινών αργής πέψης και απορρόφησης που περιέχουν. Κατά αυτόν τον τρόπο, μας χορταίνουν, δεν προκαλούν απότομες αυξομειώσεις στο σάκχαρό μας, με αποτέλεσμα να ελέγχουμε καλύτερα το ακατάστατο τσιμπολόγημα της ημέρας.

Παράλληλα παίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του ανθρώπινου μεταβολισμού. Το γεγονός αυτό οφείλεται κατά βάση στο ότι αποτελούν μια εξαιρετική πηγή βιταμινών συμπλέγματος Β.

Σε αυτές, περιλαμβάνονται η θειαμίνη (βιταμίνη Β1), η ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2), η νιασίνη (βιταμίνη Β3), το παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5), η πυριδοξίνη (βιταμίνη Β6), η βιοτίνη, το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη Β12.

Συνεπώς, δώστε έμφαση τόσο στη συστηματική κατανάλωση πρωινού, όσο και στην ποιότητά του, προκειμένου να υιοθετήσετε μια συνήθεια με σημαντικά οφέλη για την υγεία, που μπορεί ταυτόχρονα να συμβάλλει στην προσπάθεια απώλειας βάρους.

Πηγή: neadiatrofis.gr