Ηλεία: Περίμεναν μάταια το λεωφορείο οι μαθητές

Δεν πραγματοποιήθηκε το μαθητικό δρομολόγιο για Σκουροχώρι

«Απαράδεκτη, αν όχι εγκληματική» χαρακτηρίζουν οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Σκουροχωρίου την απόφαση του ΚΤΕΛ για μη εκτέλεση του μαθητικού δρομολογίου απροειδοποίητα, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών τους, που περίμεναν άδικα το λεωφορείο για να τους μεταφέρει στο σχολείο τους. «Είχαμε ενημερώσει τον Διευθυντή για τη διακοπή του δρομολογίου», λέει ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Ν. Ηλείας, Χρήστος Δημακόπουλος, ερωτηθείς από την εφημ. «Πατρίς».

Τελειωμό δεν έχουν τα προβλήματα μεταφοράς των μαθητών της Ηλείας στα σχολεία που φοιτούν, αφού καθημερινά προκύπτουν νέα θέματα και κωλύματα που  καθιστούν αδύνατη την πραγματοποίηση δρομολογίων. Κι αυτά τα προβλήματα, δυστυχώς, δε φαίνεται να λύνονται πριν τα Χριστούγεννα, αφού «…ο διαγωνισμός, με τα νέα δρομολόγια που έχουν προκύψει από την αρχή της σχολικής χρονιάς λόγω των νέων μεταφερόμενων μαθητών, που θα δώσει λύση στα πρόγραμμα σε βάθος 3ετίας – όπως χαρακτηριστικά είπε ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ.Γεωργιόπουλος – δεν έχει ολοκληρωθεί»…

Περισσότεροι από 70 μαθητές στον δρόμο

Σε έγγραφό του προς την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηλείας, το οποίο κοινοποιήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηλείας και στον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Σκουροχωρίου, Αθανάσιος Κατσίμπελης, κάνει λόγο για «…απροειδοποίητη μη πραγματοποίηση του δρομολογίου μεταφοράς περισσότερων από 70 μαθητών Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου, το οποίο πραγματοποιείτο από την αρχή του σχολικού έτους». Πρόκειται για 70 περίπου μαθητές Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου από τα χωριά Κατάκολο, Κορακοχώρι, Λεβεντοχώρι, Σκαφιδιά, Άγιο Ιωάννη, Βυτινέικα και Λαστέικα.  Χαρακτήρισε, στην ίδια επιστολή, «απαράδεκτο να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των μαθητών κι το δικαίωμα τους να προσέλθουν και να αποχωρήσουν από το σχολείο από αυτούς που έχουν αναλάβει την ευθύνη τη μεταφορά τους».

Καταγγελία και από τους γονείς – κηδεμόνες

Αρκετοί γονείς, όταν αντιλήφθηκαν ότι το δρομολόγιο δεν πραγματοποιήθηκε, μετέφεραν οι ίδιοι τα παιδιά τους στο σχολείο, ενώ κάποιοι  μαθητές, οι γονείς των οποίων δεν διαθέτουν μεταφορικό μέσο, δεν πήγαν στο σχολείο τους.

Στην επιστολή διαμαρτυρίας – καταγγελίας του, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, κάνει λόγο για «απαράδεκτο, αν όχι εγκληματικό, γεγονός», επισημαίνοντας, πρώτα και κύρια, τον κίνδυνο της σωματικής ακεραιότητας των παιδιών τους – ηλικίας από 6 έως 12 ετών – τα οποία παρέμειναν για αρκετή ώρα εκτός των σπιτιών τους, περιμένοντας το λεωφορείο – όπως κάθε μέρα – με τους γονείς να έχουν αναχωρήσει για τις εργασίες τους. «Απαράδεκτη» χαρακτηρίζουν όμως και την απάντηση που έλαβαν από εκπροσώπους του ΚΤΕΛ, ότι το δρομολόγιο δεν πραγματοποιήθηκε διότι δεν υπάρχει νέα σύμβαση και δεν έχει έχει πληρωθεί ο μεταφορέας. «Πώς είναι δυνατόν ενώ το δρομολόγιο αυτό πραγματοποιούνταν κανονικά από την αρχή του σχολικού έτους, ξαφνικά να διακοπεί και να ακυρωθεί γιατί δεν υπάρχει σύμβαση και δεν έχει πληρωθεί ο μεταφορέας;! Ποιος ενημερώθηκε για αυτή την απόφαση και τελικά ποιος είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια αυτών των 70 περίπου παιδιών και το δικαίωμά τους να προσέλθουν και να αποχωρήσουν από το σχολείο;», αναρωτιούνται οι γονείς, στην επιστολή διαμαρτυρίας τους.

«Γνώριζε ο Διευθυντής…»

   Ερωτηθείς από την εφημ. «Πατρίς» ο Πρόεδρος του ΚΤΕΛ Ν. Ηλείας, Χρήστος Δημακόπουλος, εξήγησε πως το δρομολόγιο δεν «κόπηκε απροειδοποίητα», αλλά είχε ενημερωθεί ο ίδιος ο Διευθυντής κ.Κατσίμπελης, το πρωί της περασμένης Παρασκευής κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, καθώς δεν υπάρχει σύμβαση και δεν έχουν πληρωθεί τα δρομολόγια της περσινής χρονιάς, όπως συμβαίνει και με άλλα δρομολόγια (σ.σ 15 περίπου τον αριθμό) τα οποία ενδέχεται σταδιακά να κοπούν αν δεν δοθεί λύση από την Περιφέρεια. «Από την αρχή της χρονιάς όλοι γνώριζαν ότι δεν υπάρχει σύμβαση για το δρομολόγιο αυτό, το οποίο όμως γινόταν σε ένδειξη καλής θέλησης από την πλευρά μας, όπως και πολλά άλλα. Ωστόσο, δημιουργούνταν προβλήματα, φασαρίες και απειλές από γονείς μαθητών προς τους γονείς και συνοδούς, που καθιστούσαν επικίνδυνη την πραγματοποίηση του. Αναφέρω ως παράδειγμα την περίπτωση μητέρας που κρεμάστηκε στην κυριολεξία από την πόρτα του λεωφορείου, απαιτώντας να μεταφέρουν την ίδια και το παιδί της σε περιοχή εκτός του βασικού άξονα του δρομολογίου. Είχαμε ενημερώσει τον Διευθυντή λοιπόν, πως αν δεν εκλείψουν τα προβλήματα αυτά, το δρομολόγιο θα σταματήσει. Έτσι και έγινε. Και δε θα πραγματοποιηθεί μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εκείνες του διαγωνισμού από τον οποίο θα καθοριστεί το δρομολόγιο που πρέπει να γίνεται για το σχολείο αυτό», εξηγεί ο κ.Δημακόπουλος.

 

Διαψεύδει τον κ.Δημακόπουλο, ο Δ/ντής του Σχολείου κ.Αθανάσιος Κατσίμπελης, στο ότι ήταν ενήμερος για την διακοπή του δρομολογίου

Αναλυτικά η γραπτή δήλωσή του:

Θέμα : «Διάψευση δήλωσης Προέδρου του ΚΤΕΛ»

Η σημερινή δήλωση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα και στην ιστοσελίδα  http://www.patrisnews.com  και αποδίδεται στον Πρόεδρο του ΚΤΕΛ κ. Χρήστο Δημακόπουλο ο οποίος φέρεται να δηλώνει πως : «Είχαμε ενημερώσει τον Διευθυντή για τη διακοπή του δρομολογίου» αναφερόμενος στην χθεσινή εγκληματική απροειδοποίητη μη πραγματοποίηση σχολικού δρομολογίου που άφησε εκτεθειμένους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου αλλά και του Νηπιαγωγείου Σκουροχωρίου είναι απόλυτα ΨΕΥΔΗΣ και ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΚΗ.

Επιφυλασσόμενος κάθε νόμιμου δικαιώματος μου και κατά παντός υπευθύνου για την προσβολή δια του τύπου προς το πρόσωπό μου και την επαγγελματική μου ευσυνειδησία ζητώ την άμεση αποκατάσταση της αλήθειας και τη δημοσίευση του παρόντος στην ίδια θέση με την ψευδή και συκοφαντική δήλωση.

Καμία ενημέρωση δεν είχαμε από το ΚΤΕΛ Ηλείας ή τον Πρόεδρό του για τη διακοπή του δρομολογίου. Για το θέμα της απροειδοποίητης εγκατάλειψης μαθητών στις στάσεις των λεωφορείων ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή η Ελληνική Αστυνομία, η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηλείας.

                                                                                     Ο Δ/ντής του Σχολείου

                                                                                    Αθανάσιος Κατσίμπελης

                                                                                  Δάσκαλος-M.Ed, Νομικός

«Θα αποκατασταθεί…»

   Για το θέμα, πήρε θέση και ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, ζητώντας την κατανόηση των γονέων και της εκπαιδευτικής κοινότητας για τα έκτακτα προβλήματα που δημιουργούνται και τα οποία σχετίζονται – όπως είπε – με τις διαδικασίες της Περιφέρειας όσον αφορά τους διαγωνισμούς και τις συμβάσεις για να νέα δρομολόγια που δημιουργούνται κάθε χρόνο, στην αρχή του σχολικού έτους, αφού προκύπτουν νέοι μεταφερόμενοι μαθητές, με τις νέες εγγραφές και την αλλαγή βαθμίδας εκπαίδευσης. «Επικοινωνήσαμε με τις αρμόδιες υπηρεσίες των οικονομικών στην Πάτρα, μας διαβεβαίωσαν ότι προωθούνται πολύ γρήγορα θα γίνουν και οι τελευταίες πληρωμές προς το ΚΤΕΛ και τους υπόλοιπους μεταφορείς. Με βάση αυτά τα νέα δεδομένα το ΚΤΕΛ θα εκτελέσει, οπωσδήποτε από Δευτέρα, τα δρομολόγια», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Γεωργιόπουλος.

     Επίσης, αναφέρθηκε την καλή διάθεση συνεργασίας που υπάρχει από την πλευρά του ΚΤΕΛ Ν. Ηλείας, και την επιθυμία να βοηθήσει, πάνω στην οποία βασίζεται η πραγματοποίηση κάποιων δρομολογίων μέχρι σήμερα, γι’ αυτό και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το ζήτημα θα λυθεί άμεσα, τόσο για το Δημ. Σχολείο Σκουροχωρίου όσο και για τους μεταφερόμενους από την Σπιάντζα μαθητές προς το 3ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου, για οποίο – πιθανότατα – σήμερα δε θα πραγματοποιηθεί δρομολόγιο. Τέλος, ο κ.Γεωργιόπουλος ζήτησε για λίγο ακόμα την κατανόηση των γονέων και της εκπαιδευτικής κοινότητας, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του «μεγάλου» διαγωνισμού που θα δώσει – όπως είπε – λύση για τα επόμενα τρία χρόνια.

 

patrisnews

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ