Ρύπανση στο Σαρωνικό: Ο EMSA στη μάχη της απορρύπανσης

Ο ευρωπαϊκός οργανισμός για τη θαλάσσια ασφάλεια (EMSA) και το αίτημα των ελληνικών αρχών
ΦΩΤΟ SOOC

Το όχημα που βρισκόταν πιο κοντά στη θαλάσσια περιοχή της Σαλαμίνας, εκεί όπου βυθίστηκε το δεξαμενόπλοιο «Αγ. Ζώνη ΙΙ», ζήτησαν οι ελληνικές αρχές από τον EMSA για να συνδράμει στην αντιμετώπιση της ρύπανσης. Το news24/7 ρώτησε απευθείας τον ευρωπαϊκό οργανισμό για τη θαλάσσια ασφάλεια (EMSA) και πήρε συγκεκριμένες απαντήσεις για το τι ακριβώς έχει συμβεί.

«Οι ελληνικές Αρχές ζήτησαν ειδικά το σκάφος (SORV) Aktea, προκειμένου να συνδράμει στην αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας», απάντησαν οι υπεύθυνοι του EMSA. «Αυτό είναι λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι το συγκεκριμένο σκάφος ήταν το πιο κοντινό στο συμβάν», εξηγούν οι υπεύθυνοι του EMSA. Γι' αυτό, οι ελληνικές Αρχές ζήτησαν την κινητοποίηση του συγκεκριμένου πλοίου που ανήκει στην ελληνική εταιρεία Environmental Protection Engineering (EPE). Σύμφωνα με τις ισχύουσες διαδικασίες, μετά την κινητοποίηση του συγκεκριμένου πλοίου, το σκάφος υπάγεται στον επιχειρησιακό έλεγχο και την ευθύνη του αιτούντος μέρους, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η Ελλάδα», μας είπαν.

Ο στόλος του EMSA

Όπως εξήγησαν οι υπεύθυνοι, «ο EMSA δεν διαθέτει δικά του σκάφη. Ο Οργανισμός έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο πλοίων που βρίσκονται stand-by προκειμένου να είναι έτοιμα σε περίπτωση ρύπανσης από πετρελαιοκηλίδα (SORV), μέσω συμβάσεων με εμπορικούς φορείς εκμετάλλευσης σκαφών. Τα συμβεβλημένα σκάφη του EMSA έχουν προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της δουλειάς αυτής και βρίσκονται σε κατάσταση άμεσης ανταπόκρισης, την ίδια στιγμή που τα ίδια πλοία συνεχίζουν τις συνήθεις εμπορικές τους δραστηριότητες. Σε περίπτωση διαρροής πετρελαίου, κάθε σκάφος μπορεί να κινητοποιηθεί και στη συνέχεια θα σταματήσει τις συμβατικές του δραστηριότητες, προκειμένου να τεθεί στη διάθεση της κατάστασης αντιμετώπισης της πετρελαιοκηλίδας, σύμφωνα με τους προκαθορισμένους όρους, συνθήκες και τιμολόγια».

Όπως μας είπαν, ο EMSA έχει πράγματι στη διάθεσή του ένα δίκτυο 17 πλοίων stand-by, για αντιμετώπιση πετρελαιοκηλίδας (OSRV) σε όλη την Ευρώπη και όλα αυτά μπορούν να κινητοποιηθούν για να ανταποκριθούν σε διαρροή πετρελαίου οπουδήποτε στα ευρωπαϊκά ύδατα και στις κοινές θαλάσσιες λεκάνες. «Ο μέγιστος αριθμός σκαφών που μπορούν να κινητοποιηθούν ταυτόχρονα είναι 16. Ύστερα από την αίτηση για βοήθεια, ο μέγιστος χρόνος προετοιμασίας του πλοίου είναι 24 ώρες. Ωστόσο το πότε το πλοίο θα φτάσει στην περιοχή εξαρτάται από την απόσταση μεταξύ του χώρου που έχει συμβεί το περιστατικό και της αρχικής θέσης του πλοίου», συμπλήρωσαν.

Από το χάρτη φαίνεται ότι το κοντινότερο πλοίο βρισκόταν στον Πειραιά και ήταν αυτό που ζήτησαν οι ελληνικές Αρχές. Τα αμέσως κοντινότερα ήταν αυτά της Κύπρου, της Ιταλίας και της Βαλέτας, που θα χρειάζονταν μέρες για να φτάσουν στο σημείο.

Το αίτημα των ελληνικών Αρχών

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είχε δώσει τις λεπτομέρειες της επικοινωνίας των ελληνικών Αρχών με το Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΕ.

Το αίτημα των ελληνικών Αρχών έφτασε στο Κέντρο Επιχειρήσεων μεσάνυχτα της 12ης προς 13 Σεπτεμβρίου

«Το αίτημα των ελληνικών Αρχών έφτασε στο Κέντρο Επιχειρήσεων μεσάνυχτα της 12ης προς 13 Σεπτεμβρίου, ώρα Βελγίου», σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο αρμόδιος εκπρόσωπος Τύπου Κάρλος Μ. Γκορδεχουέλα. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν συμπλήρωσε ότι «συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Συντονισμού για την Αντιμετώπιση Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης (ERCC) έλαβε το ελληνικό αίτημα για την κινητοποίηση απορρυπαντικού πλοίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA). Περίπου 3 ώρες αργότερα, ο EMSA ενεργοποίησε απορρυπαντικό πλοίο και περίπου στις 9.30 π.μ. ώρα Βελγίου λάβαμε επιβεβαίωση ότι το πλοίο αυτό βρισκόταν ήδη στην περιοχή και είχε ξεκινήσει τις εργασίες απορρύπανσης».

 

 

Διαβάστε επίσης