Κιμ Γιονγκ Ουν για Τραμπ: «Θα τιθασέψω τον ψυχικά διαταραγμένο αμερικανό γεροξεκούτη με φωτιά»

διεμήνυσε ότι θα τον κάνει «να πληρώσει ακριβά» τις απειλές του

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Kim Jong-un ειρωνεύτηκε την Παρασκευή τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, χαρακτηρίζοντάς τον μεταξύ άλλων «ψυχικά διαταραγμένο», ενώ διεμήνυσε ότι θα τον κάνει «να πληρώσει ακριβά» τις απειλές τις οποίες έκανε εναντίον της χώρας του κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Η Πιονγκγιάνγκ θα εξετάσει τα «πιο σκληρά αντίμετρα στην ιστορία» μετά την «πιο θηριώδη κήρυξη πολέμου στην ιστορία» που έκανε ο Trump, ανέφερε ο Kim, σύμφωνα με το βορειοκορεάτικο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA. «Θα τιθασέψω τον ψυχικά διαταραγμένο αμερικανό γεροξεκούτη με φωτιά», συνέχισε.

Αυτή δεν ήταν η μόνη βιτριολική αναφορά του στον Trump: πρόσθεσε ότι ο αμερικανός πρόεδρος είναι «ακατάλληλος» για να διαθέτει το «προνόμιο της ανώτατης ηγεσίας των ένοπλων δυνάμεων μιας χώρας», και ότι είναι «σίγουρα ένας κακοποιός, ένας γκάνγκστερ που παίζει με τη φωτιά μάλλον, παρά ένας πολιτικός».

Μία ημέρα μετά την ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας παρομοίασε τον Trump με «σκυλί που γαβγίζει» κρίνοντας ότι δεν είναι σε θέση να απειλήσει τη χώρα του.

Η προειδοποίηση του προέδρου των ΗΠΑ ότι η χώρα του ίσως αναγκαστεί να «καταστρέψει τελείως» τη Βόρεια Κορέα «με έπεισαν, αντί να με τρομάξουν ή να με σταματήσουν, ότι ο δρόμος που έχω επιλέξει είναι ο σωστός και είναι αυτός που πρέπει να ακολουθήσω μέχρις εσχάτων», ανέφερε ο Kim σε μια—μάλλον σπάνια—ανακοίνωση γραμμένη σε πρώτο πρόσωπο που μετέδωσε το πρακτορείο. Πρόσθεσε ότι θα κάνει τον Trump «να πληρώσει ακριβά για την ομιλία του».

Ο Trump είχε διαμηνύσει ότι εάν οι ΗΠΑ απειληθούν θα «καταστρέψουν τελείως» το κράτος των 26 εκατομμυρίων ανθρώπων, ενώ αναφέρθηκε με μειωτικό τρόπο στον ηγέτη του, χαρακτηρίζοντάς τον «άνθρωπο-πύραυλο» ο οποίος βρίσκεται σε μια «αποστολή αυτοκτονίας».

Αυτή ήταν η πιο απερίφραστη αναφορά του Trump στο ενδεχόμενο να αναληφθεί στρατιωτική δράση εναντίον της Βόρειας Κορέας μέχρι σήμερα. Η Πιονγκγιάνγκ προχώρησε στην έκτη και ισχυρότερη δοκιμή ενός πυρηνικού όπλου την 3η Σεπτεμβρίου, ενώ μέσα στους τελευταίους δύο μήνες δοκίμασε επίσης δύο βαλλιστικούς πυραύλους που πέρασαν πάνω από την Ιαπωνία.

Ο Κιμ επανέλαβε τον χαρακτηρισμό στο σημερινό του μήνυμα, γράφοντας ότι «ένα σκυλί που φοβάται γαβγίζει δυνατότερα».

Tillerson: Τα πυρηνικά δεν θα τον σώσουν...

Ακόμη κι αν επιτύχει η προσπάθειά της να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, αυτό δεν θα εγγυηθεί την ασφάλεια της Βόρειας Κορέας, προειδοποίησε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Rex Tillerson, και πρόσθεσε ότι είναι ζωτικής σημασίας η συμβολή της Κίνας για να τεθούν υπό έλεγχο τα βορειοκορεάτικα εξοπλιστικά προγράμματα.

«Η Βόρεια Κορέα μπορεί να υποθέτει ότι τα πυρηνικά όπλα θα εξασφαλίσουν την επιβίωση του καθεστώτος της. Στην πραγματικότητα, τα πυρηνικά όπλα ξεκάθαρα (την) οδηγούν μόνο σε μεγαλύτερη απομόνωση, εξευτελισμό και στέρηση», υποστήριξε ο Τίλερσον μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Αν και η Κίνα επιθυμεί αληθινά να αποπυρηνικοποιηθεί η κορεατική χερσόνησος, να προωθήσει τη σταθερότητα και να αποφύγει τη σύγκρουση σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή στα σύνορα της, τώρα είναι η ώρα να συνεργαστεί με εμάς τους υπόλοιπους (...) και να ασκήσει στη Βόρεια Κορέα το είδος της πίεσης που μπορεί να αλλάξει τους στρατηγικούς υπολογισμούς της πριν να είναι πολύ αργά», πρόσθεσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Διαβάστε επίσης