Ευκλείδης Τσακαλώτος: Η Πορτογαλία παράδειγμα εξόδου από την κρίση με προοδευτική ατζέντα

συνέντευξη του στο πορτογαλικό πρακτορείο ειδήσεων Lusa

Η αναβάθμιση του αξιόχρεου της Πορτογαλίας, τα ομόλογα της οποίας δεν θεωρούνται πλέον «σκουπίδια» από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P, αποδεικνύει ότι «είναι δυνατόν να φθάσουμε σε μία τέτοια επιτυχία, ακολουθώντας μία προοδευτική ατζέντα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξη που έδωσε στο πορτογαλικό πρακτορείο ειδήσεων Lusa.

Ο κ. Τσακαλώτος χαρακτήρισε πολύ καλή είδηση την αναβάθμιση της Πορτογαλίας το περασμένο Σάββατο, προσθέτοντας ότι αυτό «δεν σημαίνει ότι για μια προοδευτική κυβέρνηση ο τελικός διαιτητής/κριτής της απόδοσής της πρέπει να είναι οι αγορές και οι οίκοι αξιολόγησης».

Ο υπουργός είπε ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει και πως υπάρχει πολιτική βούληση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και του Eurogroup για να βγει η Ελλάδα από το μνημόνιο, χωρίς να υπάρξει ανάγκη για άλλο.

«Ταυτόχρονα, η ελληνική κυβέρνηση έκανε τα πάντα για να προστατεύσει τους πιο ευάλωτους, να υποστηρίξει το εθνικό σύστημα υγείας και να προωθήσει ένα ανθρωπιστικό πλαίσιο για την προσφυγική κρίση», τονίζει στο Lusa o κ. Τσακαλώτος.

Ο Τσακαλώτος είπε ότι «υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ», ενώ αναγνώρισε ότι «οι περιορισμοί που έχει η ελληνική κυβέρνηση, φυσικά, δεν προέρχονται μόνο από τις χρηματοπιστωτικές αγορές αλλά και από το πρόγραμμα με τους πιστωτές μας».

«Ελπίζουμε ότι τα παραδείγματα της Πορτογαλίας και της Ελλάδας θα εμπνεύσουν και άλλους και θα ενισχύσουν τις δυνάμεις εκείνες που αναζητούν μια ευρωπαϊκή οικονομική και χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική τέτοια που να μπορεί να απαντήσει στο πρόβλημα όχι μόνο των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων αλλά και στην αίσθηση των απλών ανθρώπων ότι δεν είναι σε θέση να επηρεάσουν αποφάσεις που αφορούν τη ζωή τους», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Διαβάστε επίσης