Αυτόνομο όχημα ειδοποιεί με σήματα τους πεζούς

κατασκευαζεται στις ηπα

Τη σημερινή εποχή, μία χειρονομία του οδηγού ή ένα νεύμα του κεφαλιού του, είναι αρκετά για να δηλώσουν ότι ο πεζός μπορεί διασχίσει τον δρόμο με ασφάλεια. Ωστόσο, σε ένα μέλλον με αυτόνομα οχήματα, χωρίς άνθρωπο πίσω από το τιμόνι, η επικοινωνία θα είναι αδύνατη.

Στην προσπάθεια να προετοιμαστεί για αυτή την πραγματικότητα, η Ford συνεργάστηκε με το ερευνητικό ινστιτούτο της Βιρτζίνια για τη δοκιμή μίας μεθόδου, όπου ένα αυτόνομο όχημα θα σηματοδοτεί τις προθέσεις του, χρησιμοποιώντας πραγματικές αντιδράσεις σε δημόσιους δρόμους.  
 

Προκειμένου να ληφθεί υπόψη όλη η γκάμα των επιπτώσεων σε πραγματικές συνθήκες και να εξασφαλιστεί ότι τα αυτόνομα οχήματα θα μπορούν να μοιράζονται με ασφάλεια τους δρόμους με τους ανθρώπους, το ερευνητικό πρόγραμμα ξεκίνησε να εξετάζει το πιο αποτελεσματικό μέσον επικοινωνίας. 

Οι ερευνητές σκέφθηκαν να χρησιμοποιήσουν απεικόνιση κειμένου, αλλά για κάτι τέτοιο, όλοι θα έπρεπε να μιλάνε την ίδια γλώσσα. Η χρήση συμβόλων απορρίφθηκε, επειδή τα σύμβολα έχουν αποδειχθεί ότι έχουν χαμηλή αναγνωρισιμότητα μεταξύ των καταναλωτών. Στο τέλος, κατέληξαν στα φωτεινά σήματα, που δηλώνουν το στρίψιμο και το φρενάρισμα, Μέσω αυτών, τα αυτοοδηγούμενα οχήματα θα μπορούν να δηλώνουν κατά πόσον λειτουργούν αυτόνομα, παραχωρούν προτεραιότητα ή επιταχύνουν από στάση.

Η Ford τοποθέτησε μία μπάρα φώτων στο παρμπρίζ ενός Transit Connect. Έξι κάμερες υψηλής ανάλυσης τοποθετήθηκαν ώστε να προβάλλουν εικόνα 360 μοιρών της γύρω περιοχής και να αποτυπώνουν τη συμπεριφορά άλλων χρηστών του δρόμου. 
 

Για την προσομοίωση μιας πλήρως αυτόνομης εμπειρίας, οι ερευνητές εξέλιξαν ένα καινοτόμο «κοστούμι καθίσματος», που κρύβει τον οδηγό. Σχεδιασμένο για να μοιάζει με στάνταρ κάθισμα οδηγού, δημιουργεί την εντύπωση ενός πλήρως αυτόνομου οχήματος, που είναι απαραίτητο για την αξιολόγηση πραγματικών οδηγικών συνθηκών. Στη συνέχεια, η ομάδα θέλησε να πειραματιστεί με τρία διαφορετικά σενάρια για να δηλώσει τις προθέσεις του οχήματος.

• Παραχώρηση προτεραιότητας: Δύο λευκά φώτα που κινούνται οριζοντίως δηλώνουν ότι το όχημα πρέπει να σταματήσει

• Ενεργή, αυτόνομη οδήγηση: Συμπαγές λευκό φως για να δηλώσει ότι το όχημα κινείται μόνο του

• Εκκίνηση: Λευκό φως που αναβοσβήνει γρήγορα για να δηλώσει ότι επιταχύνει από στάση  
 

Το Ford Transit Connect προσομοίωσε την αυτόνομη οδήγηση σε δημόσιους δρόμους στη Β. Βιρτζίνια – με πολλά αυτοκίνητα και πεζούς – όλο τον Αύγουστο, με τους ερευνητές  να καταγράφουν σε βίντεο τις αντιδράσεις των ανθρώπων. Πάνω από 150 ώρες δεδομένων σε περίπου 1.800 μίλια οδήγησης συγκεντρώθηκαν σε ένα αστικό περιβάλλον, που περιλάμβανε συναντήσεις με πεζούς,  ποδηλάτες και άλλους οδηγούς. Εξωτερικά σήματα ενεργοποιήθηκαν 1.650 φορές περίπου σε διάφορες τοποθεσίες γύρω από το Arlington, όπως διασταυρώσεις, χώρους στάθμευσης, γκαράζ και περιφερειακές οδούς αεροδρομίων.

Οι ερευνητές θα χρησιμοποιήσουν όλα αυτά τα δεδομένα για να κατανοήσουν, πώς άλλοι οδηγοί ή πεζοί θα αντιδρούν, απαντώντας στα σήματα που χρησιμοποιεί ένα αυτοοδηγούμενο όχημα.

Διαβάστε επίσης