Ισπανία: Στους δρόμους οι Καταλανοί μετά τη σύλληψη 12 μελών της κυβέρνησης

ΥΠΕΡ ΤΟΥΣ Η ΜΠΑΡΤΣΑ

Θέση στην αντιπαράθεση μεταξύ της κεντρικής Ισπανίας και της καταλανικής κυβέρνησης, που κορυφώθηκε σήμερα με τις συλλήψεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων της τοπικής Τζενεραλιτάτ, πήρε με ανακοίνωσή της ο ποδοσφαιρικός σύλλογος της Μπαρτσελόνα. 

Στο ανακοινωθέν που εξέδωσε η δημοφιλής ομάδα αφήνει να εννοηθεί πως υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες της τοπικής κυβέρνησης για το δικαίωμά της να αποφασίζει για το μέλλον της αυτόνομης περιοχής. «Η Barça παραμένει πιστή στην ιστορική δέσμευση της περάσπισης της χώρας, της δημοκρατίας, της ελευθερίας έκφρασης και του δημοψηφίσματος», τονίζεται στην ανακοίνωση της διοίκησης του συλλόγου.

«Η Barça καταδικάζει κάθε πράξη που μπορεί να εμποδίσει το δικαίωμα του αποφασίζειν και την ελευθερία έκφρασης», τονίζεται στο ίδιο κείμενο.

Η καταλανική ομάδα με την ανακοίνωσή της εκφράζει την στήριξή της στα πρόσωπα, τις οντότητες και τους θεσμούς «που εργάζονται για να εγγυηθούν αυτά τα δικαιώματα», εξηγεί η διοίκησή της στην ανακοίνωση, κάνοντας σαφές πως η ομάδα θα υποστηρίξει τη γνώμη της «πλειοψηφίας των Καταλανών» και τονίζει πως ο τρόπος έκφρασης αυτός ήταν πάντοτε «κόσμιος, ειρηνικός και παραδειγματικός».
 

Στους δρόμους οι Καταλανοί 

Εξάλλου, χιλιάδες Καταλανοί βγήκαν σήμερα στους δρόμους προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις συλλήψεις των κυβερνητικών μελών.

Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Βαρκελώνης. Διαδηλωτές περικύκλωσαν και χτύπησαν ένα όχημα της εθνοφυλακής ενώ σημειώθηκαν και μικροεπεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών.

Κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Έξω οι δυνάμεις κατοχής» και «θα ψηφίσουμε για να είμαστε ελεύθεροι» οι διαδηλωτές αντέδρασαν με αυτόν τον τρόπο στην εισβολή των ανδρών της Εθνοφυλακής το πρωί στην έδρα του συμβουλίου Οικονομικών της Καταλονίας, αλλά και στο κτήριο του συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, κατ’ εφαρμογήν των μέτρων που έχει δρομολογήσει η Μαδρίτη για να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.



 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ