Πατραϊκός: Το 2018 η πρώτη γεώτρηση από πολυεθνική πετρελαϊκή εταιρεία

οι αιτήσεις για έρευνες στα οικόπεδα της Δυτικής Ελλάδας θα ξεπερνούν το 61% της έκτασης που είχε προσφερθεί το 2015

Αυξημένο ενδιαφέρον για τη χώρα μας διαπιστώνουν το τελευταίο διάστημα τα στελέχη της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) από πολυεθνικούς πετρελαϊκούς γίγαντες, ενώ η πρώτη γεώτρηση στον Πατραϊκό προγραμματίζεται για το 2018

Αυτήν την περίοδο η ΕΔΕΥ επεξεργάζεται τα σεισμικά δεδομένα που είχε συλλέξει το 2012 η νορβηγική PGS GIA 12.500 χιλιόμετρα και τα πρώτα στοιχεία θα δημοσιευτούν τον Ιανουάριο του 2018.

Οπως επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ Ιωάννης Μπασιάς η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως τον ερχόμενο Ιούνιο. Οπως εκτιμά ο ίδιος, με δηλώσεις του στο «ΒΗΜΑ», στα τέλη του έτους οι αιτήσεις για έρευνες στα οικόπεδα της Δυτικής Ελλάδας θα ξεπερνούν το 61% της έκτασης που είχε προσφερθεί το 2015.

Ολοκληρώθηκε η διενέργεια επιπλέον 3D σεισμικών ερευνών και η εξιδικευμένη περιβαλλοντική μελέτη. ΕΛΠΕ και Edison αξιολογούν την κατάσταση για πρώτη γεώτρηση το 2018.

Φάση εκμετάλλευσης του κοιτάσματος από τον Οκτώβριο 2016. Εγκρίθηκε το σχέδιο εκμετάλλευσης της Εnergean για γεώτρηση το 2019. Το κοίτασμα είχε ανακαλυφθεί από την τότε ΔΕΠ στις αρχές της δεκαετίας του ’80.

Σε φάση κύρωσης από τη Βουλή βρίσκονται οι τρεις συμβάσεις παραχωρήσεων.

Αν και ο πήχης των προσδοκιών πρέπει να χαμηλώσει, η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί πως υπάρχουν οι ενδείξεις ότι στη χώρα μας μπορεί να ανακαλυφθούν σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Αλλωστε είναι γνωστό ότι στο ελληνικό υπέδαφος υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να κρύβεται μαύρος «χρυσός». Το ζητούμενο πλέον είναι να επιβεβαιωθεί από τις γεωτρήσεις και αυτό είναι αδύνατο χωρίς επενδύσεις.

Το τελευταίο διάστημα, τα στελέχη της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων διαπιστώνουν αυξημένο ενδιαφέρον από πολυεθνικούς πετρελαϊκούς γίγαντες κατά τις συναντήσεις που έχουν στα διάφορα συνέδρια ανά τον πλανήτη. «Οι ξένες εταιρείες παρακολουθούν στενά την ταχύτητα με την οποία προχωρούν τα πράγματα στη χώρα μας σήμερα όσον αφορά τους διαγωνισμούς, τα βήματα της αδειοδότησης κ.λ.π», επισημαίνει ο κ. Μπασιάς. Είναι αξιοσημείωτο πως οι διακυρήξεις για τα νέα μεγάλα οικόπεδα του Ιονίου και της Νότιας και Νοτιοδυτικής Κρήτης είχαν ολοκληρωθεί από την ΕΔΕΥ στις 18 Ιουλίου. Σε κάθε περίπτωση, για να προσελκύσει η χώρα μεγάλες εταιρείες και επενδύσεις θα πρέπει να υπάρχει εκτός από πετρελαϊκό ενδιαφέρον και αξιόπιστο επιχειρηματικό περιβάλλον.
Οι διαδικασίες για τις νέες περιοχές σε Ιόνιο και Κρήτη έχουν δρομολογηθεί και αναμένεται στα τέλη Σεπτεμβρίου η δημοσίευση των σχετικών διαγωνισμών στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ