Όλγα Γεροβασίλη: Είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε τη μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση

βουλη

«Επί δεκαετίες, ήταν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αυτές που έστησαν και συντήρησαν το πελατειακό, γραφειοκρατικό, ρουσφετολογικό κράτος», ανέφερε μιλώντας πριν από λίγο στην ολομέλεια της Βουλής η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, για την τροπολογία που συνδέει την αξιολόγηση με τις κρίσεις προϊσταμένων και έχει ενσωματωθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Αναφερόμενη στο έργο της κυβέρνησης για την μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση, η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ότι έχει ήδη παρουσιαστεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με χρονοδιάγραμμα, βήματα και στόχους.

Επισήμανε ωστόσο, ότι η κυβέρνηση έπρεπε πρώτα να καταργήσει νόμους που στρέφονταν ενάντια στη δημόσια διοίκηση - νόμους που δημιούργησαν πλήρη ανασφάλεια στο εργασιακό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων, με διαθεσιμότητα, απολύσεις, αυτοδίκαιη αργία. Όπως είπε σήμερα, «το μητρώο επιτελικών στελεχών συνεχίζεται, σε λίγο θα είναι έτοιμη η προκήρυξη για τους γενικούς γραμματείς υπουργείων, και η επιτροπή αξιολόγησης έχει ανακοινωθεί και τα οργανογράμματα των υπουργείων έχουν ολοκληρωθεί, και τα περιγράμματα θέσεων ολοκληρώνονται εντός των επομένων ημερών και η στοχοθεσία και η αξιολόγηση δομών προχωρά και οι κρίσεις γενικών διευθυντών με συνεντεύξεις από το ΑΣΕΠ προχωρούν».«Είμαστε επομένως η πρώτη κυβέρνηση που σχεδιάσαμε και υλοποιούμε μεταρρύθμιση του κράτους, και είμαστε αποφασισμένοι και θα συνεχίσουμε», είπε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Αναφορικά με την τροπολογία, είπε ότι αφορά το έτος 2016 και δεν αλλάζει τον νόμο, δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα, απαλλάσσει τον υπάλληλο από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και υπενθυμίζει στα στελέχη που είναι σε θέσεις ευθύνης, ότι δεν μπορεί να είναι κάποιος προϊστάμενος και να μην αξιολογεί το προσωπικό του αν και διεκδικεί θέση προϊσταμένου και την επαύριο. «H αξιολόγηση των υπαλλήλων είναι ένα σύστημα διαφανές, αντικειμενικό, αξιοκρατικό και ο νόμος έχει όλα τα εχέγγυα», είπε η κ. Γεροβασίλη και κάλεσε τα συνδικαλιστικά όργανα των υπαλλήλων να αναλογιστούν εάν η στάση τους δίνει κύρος στους υπαλλήλους, ή μήπως στρέφεται τελικά εναντίον τους.

Διαβάστε επίσης