Ο δημοσιογράφος Λου Μπιρό δηλώνει «μεγάλη ανακούφιση που επέστρεψε»

Γαλλία

Ο Λου Μπιρό δήλωσε ότι αισθάνεται «μεγάλη ανακούφιση που επέστρεψε» στη Γαλλία και «πολύ κουρασμένος» στις πρώτες δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, λίγο μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Ρουασί Σαρλ ντε Γκολ, μετά την απέλασή του από την Τουρκία όπου φυλακίστηκε για περισσότερες από 50 ημέρες.

«Είμαι πολύ κουρασμένος αλλά πολύ ευχαριστημένος που βρίσκομαι εδώ», είπε, προσθέτοντας πως «μέχρι τέλους δεν ήμουν βέβαιος αν θα μπορούσα να φύγω». Οι συνθήκες κράτησής του ήταν στην αρχή «λίγο πολύπλοκες» αλλά «από τη στιγμή που ο κ. Μακρόν ανακοίνωσε ότι θα απαιτούσε την απελευθέρωσή μου, υπήρξαν αλλαγές, οι φρουροί άρχισαν να αντιλαμβάνονται πως δεν ήμουν τρομοκράτης, ότι τα γεγονότα για τα οποία με κατηγορούσαν δεν ήταν απαραίτητα αλήθεια», είπε.

«Δεν υπέστην σωματική κακοποίηση, αλλά υπήρχαν απειλές, εκφοβισμοί. Τέθηκα υπό κράτηση για έξι ημέρες προτού οδηγηθώ στη φυλακή. Τότε ήταν πιο πολύπλοκο», είπε.

«Την εβδομάδα της προφυλάκισης, τον μεταχειρίστηκαν όπως τους κούρδους κρατούμενους, άρα υπέστη ψυχολογική βία (...) Από τη στιγμή που φυλακίστηκε, τα πράγματα εξομαλύνθηκαν», δήλωσε από την πλευρά του ο πατέρας του, Λοΐκ Μπιρό.



Ο Εμανουέλ Μακρόν μου είπε στο τηλέφωνο να «εκμεταλλευθώ τις προσεχείς ημέρες, να ξεκουραστώ», πρόσθεσε ο Λου Μπιρό.

Τον νεαρό δημοσιογράφο υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο η οικογένειά του, η φίλη του και η υπουργός Πολιτισμού Φρανσουάζ Νισέν.