Τσίπρας- Τζεντιλόνι: "Πέφτουν" σήμερα οι υπογραφές για τη μεταβίβαση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Σήμερα στην Κέρκυρα η 1η Διακυβερνητική Σύνοδος με την Ιταλία

Να αφήσει πίσω το τελευταίο τριήμερο των παλινωδιών ( Eldorado, Fraport, Ελληνικό) που θάμπωσαν αναμφιβόλως το "μήνυμα" Τσίπρα από ΔΕΘ για τις επενδύσεις, προσπαθεί ήδη από χθες το Μαξίμου, αρχής γενομένης από τη συνεδρίαση της Task Force για τις επενδύσεις, υπό τον Αλέξη Τσίπρα. 

Σήμερα, πραγματοποιείται στην Κέρκυρα η 1η Διακυβερνητική Σύνοδος με την Ιταλία, όπου κύριος κυβερνητικός στόχος είναι η κοινή "περπατησιά" Τσίπρα- Μακρόν- Τζεντιλόνι στη συζήτηση που ανοίγει για τη "νέα" αρχιτεκτονική της Ευρώπης. 

Στην Κέρκυρα πάντως, θα συνδυαστούν πολιτική και business , καθώς σήμερα "πέφτουν" οι υπογραφές για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην ιταλική Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A). Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπογραφεί συμφωνία για ζητήματα πολιτισμού καθώς και μνημόνιο συνεργασίας για προώθηση αγροτικών προϊόντων και ανταλλαγή τεχνογνωσίας στο χονδρεμπόριο.

Συντονισμός εν όψει Ταλίν

Η κυβερνητική πλευρά φιλοδοξεί δια των επισκέψεων Μακρόν και Τζεντιλόνι να  ενισχύσει το συντονισμό της με τη Γαλλία και την Ιταλία εν είδει συμμαχίας των χωρών του Νότου στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, η οποία πραγματοποιείται  στο Ταλίν στις 28/9 στη Σύνοδο Κορυφής, στη Σύνοδο του Νότου στη Λευκωσία στις  9-10/10 και στο Γκέτεμποργκ στη Σύνοδο Κορυφής στις 17/7  για την Κοινωνική Ευρώπη.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα  καταθέσει κείμενο με προτάσεις σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης στον Ιταλό Πρωθυπουργό, Πάολο Τζεντιλόνι.

Η 1η Διακυβερνητική Σύνοδος

Σε ό,τι αφορά το δια ταύτα της Διακυβερνητικής Συνόδου ,  η Ιταλία προς ώρας, έχει τέτοιου είδους συνεργασία μόνο με την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. 

Στην ατζέντα των συνομιλιών,  βρίσκονται:

- Ευρωπαϊκά θέματα: Μέλλον της Ευρώπης, Νέα Αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης

- Οικονομικά θέματα: Έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, ιταλικές επενδύσεις στην Ελλάδα, ΑΟΖ και ενεργειακά.

- Μεταναστευτικό

- Δυτικά Βαλκάνια

-Ευρωτουρκικές σχέσεις

- Σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης με Τρίτες χώρες

Πηγή: capital.gr