ΗΠΑ: Μαθητής σκόρπισε τον τρόμο στο σχολείο του

Νεκρός από τα πυρά του ένας συμμαθητής του

Ένας έφηβος βρήκε τον θάνατο και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν την Τετάρτη όταν μαθητής άνοιξε πυρ μέσα σε λύκειο της Πολιτείας της Ουάσινγκτον, στο βορειοδυτικό τμήμα των ΗΠΑ, μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ και γνωστοποίησαν οι αρχές.

Σύμφωνα με μαθητές του λυκείου Φρίμαν που μίλησαν στο τοπικό δίκτυο KXLY, δράστης του φονικού είναι ένας συμμαθητής τους, ο οποίος είχε δώσει πρόσφατα ανησυχητικές ενδείξεις.

Σύμφωνα με το τοπικό δίκτυο KREM, το οποίο επικαλέστηκε τον επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Σποκέιν, τον Μπράιαν Σέφερ, ένας μαθητής είναι νεκρός.

Η διεύθυνση του νοσοκομείου Sacred Heart του Σποκέιν επιβεβαίωσε από την πλευρά της ότι άλλοι τρεις μαθητές που τραυματίστηκαν εισήχθησαν στη μονάδα έκτακτων περιστατικών για να τους προσφερθούν φροντίδες και βρίσκονται σε σταθερή κατάσταση.

Η αστυνομία του Σποκέιν, μιας κωμόπολης 5 ώρες ανατολικά του Σιάτλ, ανέφερε από την πλευρά της ότι ένας ύποπτος συνελήφθη.

Η είδηση για «τα πυρά στο λύκειο Φρίμαν σήμερα το πρωί μας ράγισε την καρδιά», σχολίασε ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Ουάσινγκτον Τζέι Ίνσλι σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Η επίθεση διαπράχθηκε περί τις 10:00 (20:00 ώρα Ελλάδας) στο Freeman High School, στο Ρόκφορντ, κοντά στο Σποκέιν. Άλλα σχολεία που γειτονεύουν με το λύκειο Φρίμαν αποκλείστηκαν για τη διάρκεια της επέμβασης της αστυνομίας και των τραυματιοφορέων.

Ο αποκλεισμός, σύμφωνα με μαθητές που ερωτήθηκαν σχετικά από το δίκτυο KXLY, διήρκεσε περίπου τριάντα λεπτά κατά τη διάρκεια των οποίων μαθητές και εκπαιδευτικοί αναγκάστηκαν να κρυφτούν και να παραμείνουν απόλυτα σιωπηλοί. Το μέτρο ήρθη όταν ο ύποπτος συνελήφθη.

Σε ένα μικρό σχολείο όπως το Φρίμαν «ξέρεις τους πάντες», σημείωσε ένας από τους μαθητές, σύμφωνα με τον οποίο ο φερόμενος ως δολοφόνος «δεν είχε βλάψει ποτέ κανέναν». Όπως αφηγηθηκε ο ίδιος, είχαν μια διαφορά με τον συμμαθητή του που σκοτώθηκε, όμως πρόσθεσε πως δεν είναι σίγουρος ότι σκόπευε να τον δολοφονήσει πράγματι.

«Δεν θα το πίστευα ποτέ ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει εδώ. Είναι ένα μικρό σχολείο εδώ, όταν κάποιος υποφέρει επηρεάζονται όλοι», συνέχισε ο έφηβος, το όνομα του οποίου δεν αποκαλύφθηκε.

Ένας άλλος μαθητής, ο οποίος διαβεβαίωσε πως γνωρίζει προσωπικά τον ύποπτο, είπε πως αμέσως μετά την επιστροφή στο σχολείο, πριν από μερικές εβδομάδες, ο φερόμενος ως δράστης «είχε πει κάποια μισόλογα που αφήναν να εννοηθεί ότι θα έκανε μια βλακεία που θα οδηγούσε στον θάνατό του ή θα τον έστελνε φυλακή». Πρόσθεσε ότι είδε τον συμμαθητή του την Τετάρτη το πρωί να κουβαλάει μια μεγάλη σάκα.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Gunviolence.org, ήδη έχουν διαπραχθεί 253 επιθέσεις ενόπλων εναντίον πλήθους ανθρώπων μέχρι στιγμής φέτος στις ΗΠΑ (274 στο σύνολο της περασμένης χρονιάς) και 10.817 άνθρωποι έχουν βρει τον θάνατο από σφαίρες, χωρίς να υπολογίζονται οι περίπου 20.000 αυτοκτονίες με τη χρήση πυροβόλων όπλων.

Μια οργάνωση η οποία αγωνίζεται εναντίον της οπλοχρησίας, η Sandy Hook Promise—την ίδρυσαν γονείς παιδιών του πρωτοβάθμιου σχολείου του Νιούτον όπου 20 παιδιά 6 ως 7 ετών σκοτώθηκαν από τα πυρά του Άνταμ Λάνζα τον Δεκέμβριο του 2012—τονίζει ότι κάθε χρόνο στις ΗΠΑ περίπου 15.000 παιδιά κάτω των 18 ετών τραυματίζονται από σφαίρες.

Η ίδια οργάνωση προσθέτει ότι σχεδόν σε όλες τις υποθέσεις «υπήρχαν προειδοποιητικές ενδείξεις οι οποίες δεν έγιναν αντιληπτές, για τις οποίες δεν υπήρξε αντίδραση, ή οι οποίες δεν αναφέρθηκαν σε πρόσωπα τα οποία θα μπορούσαν να δράσουν» για την αποτροπή τους.

Διαβάστε επίσης