Ευκλείδης Τσακαλώτος: Η Siemens πλήρωσε τα 170 εκατ. ευρώ που όφειλε με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού, Γιώργου Αμυρά

Για την υλοποίηση της συμφωνίας εξωδικαστικού συμβιβασμού ανάμεσα στην Ελληνική Δημοκρατία και τη Siemens ενημέρωσε τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, ΕυκλείδηςΤσακαλώτος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού, Γιώργου Αμυρά.

Ανάμεσα σε αυτά που ήταν υποχρεωμένη να υλοποιήσει η Siemens, με βάση τη συμφωνία που επικυρώθηκε από τη Βουλή το 2012, ήταν:

- Η καταβολή 80 εκατομμυρίων για εισπρακτέες απαιτήσεις του ελληνικού δημοσίου,

- Η καταβολή 90 εκατομμυρίων ευρώ, σε βάθος πενταετίας, για ερευνητικά προγράμματα και ιατρικό εξοπλισμό σε νοσοκομεία και

- Η επένδυση 100 εκατομμυρίων ευρώ για να διασφαλίσει την παρουσία της στην Ελλάδα, διατηρώντας τουλάχιστον 600 θέσεις εργασίας.

Επίσης, η Siemens ήταν υποχρεωμένη να εξετάσει την προοπτική κατασκευής ενός νέου εργοστασίου στην Ελλάδα, επενδύοντας 60 εκατομμύρια ευρώ και απασχολώντας 700 άτομα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, η παροχή ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ από τη Siemens, μέσω της διαγραφής εισπρακτέων απαιτήσεων εις βάρος της, έχει ολοκληρωθεί εντελώς.

Επίσης, η παροχή ύψους 90 εκατομμυρίων, έως και τον Αύγουστο του 2017, έχει κατανεμηθεί κατά 100% σε δράσεις και δικαιούχους.

Όπως είπε ο υπουργός, η διάθεση αυτού του ποσού αφορά σε υποστήριξη φορέων, σχεδίων και προγραμμάτων που στοχεύουν στην καταπολέμηση της διαφθοράς, της απάτης, και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Είναι επίσης δράσεις για την υποστήριξη πανεπιστημιακών και άλλων επιστημονικών ερευνητικών προγραμμάτων στους τομείς της ενέργειας, της υγείας, της βιομηχανίας, των υποδομών και της αστικής ανάπτυξης, είναι η διάθεση σε άλλες πιο μικρές δράσεις όπως 100 προγράμματα υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές στους τομείς της ενέργειας, της βιομηχανίας, των υποδομών και της αστικής ανάπτυξης.

Επίσης, είπε ο υπουργός, η Siemens έχει δεσμευτεί ότι θα μείνει στην Ελλάδα και θα κάνει επενδύσεις με ανάλογες θέσεις εργασίας.

Ο κ. Αμυράς ρώτησε τον υπουργό Οικονομικών, «αν ανησυχεί μήπως βρεθεί κατηγορούμενος για απιστία και παράβαση καθήκοντος, επικυρώνοντας και υλοποιώντας αυτόν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό».

Ο κ. Αμυράς παρέπεμψε σε παλαιότερη επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, ο Αλέξης Τσίπρας, με την οποία προειδοποιούσε ότι η τυχόν υπογραφή του σχεδίου εξωδικαστικού συμβιβασμού με τη Siemens θα αποτελέσει πράξη παράνομη και εξόφθαλμα επιζήμια για τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου, που θα συνιστά παράβαση καθήκοντος και απιστία.

«Για το αν φοβάμαι, έχω δίπλα μου τον κ. Κοντονή που είναι εξαιρετικός νομικός και είμαι σίγουρος ότι θα δεσμευτεί να με υποστηρίξει σε οποιαδήποτε αγωγή ή μήνυση από όπου και αν προέρχεται. Είμαι σίγουρος ότι ο κ. Κοντονής θα είναι άξιος δικηγόρος μου σε αυτά τα θέματα», απάντησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχοντας δίπλα του στα υπουργικά έδρανα τον υπουργό Δικαιοσύνης που είχε προσέλθει στη Βουλή προκειμένου να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση της αρμοδιότητάς του.

Ο υπουργός Οικονομικών έσπευσε παράλληλα να υπογραμμίσει ότι φαινόμενα διαφθοράς από εταιρείες αναπτύχθηκαν στην περίοδο του νεοφιλελευθερισμού που μόνη αξία τους ήταν το κέρδος, χωρίς μέριμνα για το περιβάλλον ή για τους εργαζόμενους ή το δημόσιο τομέα.

Διαβάστε επίσης