Ρ. Σβίγκου για Eldorado Gold: Η Ελλάδα δεν είναι Μπανανία

«Εμείς θέλουμε κανόνες για όλους και αυτοί να είναι σεβαστοί από όλους»

Σε μια κίνηση στο πλαίσιο επικοινωνιακού εκβιασμού, αποδίδει την απόφαση της Eldorado Gold, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «στο Κόκκινο», επισημαίνοντας πως η Ελλάδα δεν είναι Μπανανία και πως οι νόμοι ισχύουν για όλους.

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε:

«Κατ' αρχήν δεν θεωρώ ότι είναι τυχαία η χρονική στιγμή που επιλέχθηκε από την Eldorado για αυτήν την ανακοίνωση, μια μέρα δηλαδή μετά και την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Θεωρώ ότι εντάσσεται σε ένα πλαίσιο άσκησης πίεσης στην κυβέρνηση και ενός επικοινωνιακού πολέμου, θέλοντας να δείξει ότι η Ελλάδα απορρίπτει τις επενδύσεις, ενώ στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει είναι ακριβώς το αντίθετο».

«Η Ελλάδα ούτε Μπανανία είναι, ούτε τριτοκοσμική χώρα όπου οι επιχειρήσεις θα μπορούν με εκβιαστικούς τρόπους να επιβάλουν τους δικούς τους όρους, παραβιάζοντας την εθνική και την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία, θέλοντας να κάνουν ενδεχομένως πλιάτσικο στον φυσικό πλούτο», επισήμανε και πρόσθεσε:

«Εμείς θέλουμε κανόνες για όλους και αυτοί να είναι σεβαστοί από όλους. Και γι αυτό προσωπικά θεωρώ απαράδεκτες τις δηλώσεις εκ μέρους των στελεχών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που συντάσσονται εντελώς με τις θέσεις της Eldorado και αδιαφορούν πλήρως για τους περιβαλλοντικούς όρους και τη νομοθεσία, παίρνοντας παίρνουν το ρόλο του εκπροσώπου επιχειρηματικών συμφερόντων και όχι την πλευρά του δημοσίου συμφέροντος και την πλευρά υπεράσπισης του περιβάλλοντος».

Για την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, η κ. Σβιγκου είπε ότι «παρουσιάστηκε αυτό που συλλογικά είχε αποφασιστεί για τον οδικό χάρτη που θα μας οδηγήσει στην έξοδο από τα μνημόνια. Ήταν μια τοποθέτηση με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και με έναν αισιόδοξο ρεαλισμό που κινείται στον αντίποδα της μιζέριας και της καταστροφολογίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Σχολιάζοντας την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, είπε «θα έλεγα ότι η ΝΔ απέφυγε να σχολιάσει όσα είπε ο πρωθυπουργός. Επέλεξε μια γενικόλογη ανακοίνωση που θα την έγραφε οποιαδήποτε στιγμή, γιατί έτσι και αλλιώς αυτό είναι το αφήγημά της, αντί να τοποθετηθεί στους βασικούς έστω άξονες της τοποθέτησης του πρωθυπουργού».

Συμπλήρωσε πάντως πως «το πρόγραμμα της ΝΔ είναι ένα πρόγραμμα το οποίο οδήγησε τη χώρα στη μέγγενη της επιτροπείας και οδήγησε τη χώρα και στη συρρίκνωση του ΑΕΠ, και στην τεράστια αύξηση της ανεργίας, και στη συρρίκνωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Αυτό είναι το πρόγραμμα που θέλει να συνεχίσει».

Ερωτηθείσα για τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά απάντησε ότι το «βασικό ερώτημα της επόμενης περιόδου για τους υποψήφιους αλλά και για την ηγεσία που τελικά θα εκλεγεί, είναι πώς θα τοποθετηθούν πάνω στα πολιτικά επίδικα της περιόδου, με ποιες πολιτικές προτάσεις, ποια στρατηγική και ποιες βέβαια κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες».

Και εκτίμησε ότι εάν η ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς «δεν πάρει αποστάσεις από το πρόσφατο παρελθόν της, από πολιτικές του πρόσφατου παρελθόντος μια νέα ηγεσία, θεωρώ ότι δεν πρόκειται να εκπροσωπήσει τις κοινωνικές δυνάμεις τις οποίες αυτός ο χώρος θέλει παραδοσιακά να εκπροσωπήσει».

Διαβάστε επίσης