Η κυβέρνηση απλός παρατηρητής στα λουκέτα

Α. Τραχήλη

«Η εικόνα της αφυδατωμένης αγοράς αλλά και η αδυναμία της κυβέρνησης να διαμορφώσει όρους ενίσχυσης της καταναλωτικής ζήτησης αποτυπώνεται στην τελευταία έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ όπου, για άλλη μια φορά, εκφράζονται φόβοι για χιλιάδες νέα λουκέτα μικρομεσαίων επιχειρήσεων έως το τέλος του χρόνου».

Αυτό επισημαίνει σε δήλωση της το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Αθηνά Τραχήλη, προσθέτοντας ότι «ειδικά στην Αχαΐα και στις μεγάλες αγορές του νομού είναι παραπάνω από ευκρινής η αδυναμία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων αλλά και των ελεύθερων επαγγελματιών να ανταποκριθούν στις συσσωρευμένες υποχρεώσεις τους και να λειτουργήσουν σ’ ένα περιβάλλον όπου η ζήτηση είναι ισχνή και η κυβερνητική στήριξη ανύπαρκτη».

Σύμφωνα με την ΓΣΕΒΕΕ, παρά τους επιμέρους αισιόδοξους δείκτες, το επόμενο εξάμηνο είναι πιθανόν να βάλουν λουκέτο 12.500 με 13.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφήνοντας χωρίς δουλειά 21.000 εργαζόμενους.

«Πέρα από τις διαπιστώσεις που γεννά η ζοφερή πραγματικότητα είναι φανερό ότι χρειάζονται πολιτικές που ν’ απαντούν στο πραγματικό πρόβλημα της ελληνικής αγοράς. Ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, άμβλυνση της υπεροφορολογήσης, δημιουργία όρων και κινητροδότηση για νέες επενδύσεις ώστε να προκύψουν θέσεις εργασίας και εισόδημα. Δυστυχώς, όμως, η σημερινή κυβέρνηση δεν δείχνει ότι μπορεί να καταφέρει τίποτα περισσότερο πέρα από την στρεβλή διαχείριση μιας κατάστασης η οποία, όσο περνά ο καιρός, επιδεινώνεται», πρόσθεσε η κ. Τραχήλη.