Οι πλειστηριασμοί και η στάχτη στα μάτια

της Βίβιαν Σαμούρη, Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Όλοι μαζί, για την Πάτρα»

Ξεκινώ από τους αριθμούς, για να κατανοήσουμε το μέγεθος του προβλήματος. Τα «κόκκινα δάνεια», ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο και περισσότερα από 100.000 αφορούν στην πρώτη κατοικία. 

Και όλα αυτά κατ' αρχήν, διότι εάν σκεφτούμε τη συνέχεια, θα δούμε ότι και δυο - τρία μικρά διαμερίσματα να κατέχει ένας πολίτης, τον οποίο βαρύνει μια συνολική οφειλή της τάξης π.χ. των 80.000 ευρώ σε τράπεζα, είναι θέμα ελάχιστου χρόνου να κινδυνεύσει η πρώτη του κατοικία. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με τα τελευταία ψηφισθέντα μέτρα, που προστατεύουν τον παράνομο πλουτισμό των τραπεζών, αν η απαίτηση από το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα δεν ικανοποιηθεί από το πρώτο ακίνητο (καθώς ως γνωστόν έχουν μειωθεί δραματικά οι τιμές των ακινήτων) περνάει αυτόματα σε εγγραφή υποθήκης και στα υπόλοιπα δυο -δηλαδή, ακόμη και στην πρώτη του κατοικία.

Στο μεταξύ, για  αμιγώς επικοινωνιακούς λόγους, κυβερνητικά στελέχη διατυμπανίζουν, κυρίως μέσω των φίλιων ΜΜΕ, ότι η γενική κατεύθυνση είναι να μην υπάρξει προτεραιότητα στα λεγόμενα λαϊκά ακίνητα των αδύνατων οικονομικά πολιτών και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί να επικεντρωθούν, αρχικά, σε πλήθος ακριβών σπιτιών και εξοχικών. Μέσω αυτής της παραπλανητικής πρακτικής, οι κυβερνώντες στοχεύουν, επικαλούμενοι την κοινωνική δικαιοσύνη, να αποτρέψουν τη μαζική αντίδραση από την κοινωνία και τα Κινήματα, κάτι το οποίο, εάν συμβεί, αντιλαμβάνεστε ότι θα ισχύσει το «όποιον πάρει ο χάρος»...

Κι όλα αυτά, επαληθεύονται εύκολα, αρκεί να ανατρέξει κανείς στους πλειστηριασμούς των προηγούμενων μηνών του τρέχοντος έτους… Για παράδειγμα, στην Πάτρα, στα μέσα του καλοκαιριού, επιχειρήθηκε ανεπιτυχώς -λόγω της σθεναρής αντίστασης του Κινήματος κατά των κατασχέσεων- να βγει στο… σφυρί η πρώτη κατοικία άνεργης, χωρισμένης μητέρας, με παιδιά!
Επίσης, δεν μπορούμε να στηριχτούμε στις πληροφορίες που διαρρέουν, στα ΜΜΕ, υποτιθέμενες αρμόδιες πηγές, καθώς είναι αντικρουόμενες και αμφισβητούμενες. Είναι πολύ πιθανόν δηλαδή, όλες αυτές οι πληροφορίες ότι θα φθάσει Ιανουάριος για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ότι η Κυβέρνηση θα επανεξετάσει την επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας (για όσους έχουν υπαχθεί στο Νόμο Κατσέλη), η οποία λήγει στο τέλος του 2017, κι ότι ότι θα βρεθεί γενικά ένας τρόπος για να προστατευθεί η πρώτη κατοικία, να αποσκοπούν απλώς και μόνον στη δημιουργία ενός χαλαρού κλίματος, ενώ η πραγματικότητα να είναι εντελώς το αντίθετο.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί, πως η συγκεκριμένη fast track διαδικασία απώλειας των σπιτιών μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών προσκρούει σε θεμελιώδεις αρχές του Συντάγματος (εξ ου και η προσφυγή του Σωματείου Αλληλοβοηθείας Οφειλετών στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με στόχο να αποφανθεί για τη συνταγματικότητα και νομιμότητα αυτής της μεθόδου, μια κίνηση που ίσως καθυστερήσει τις εξελίξεις…).

Η αντισυνταγματικότητα, μάλιστα, εντοπίζεται, μεταξύ άλλων, στο ότι ο πολίτης δεν έχει δικαίωμα άμυνας, καθώς στερείται ουσιαστικά του δικαιώματος ανακοπής, που του παρέχει ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, για τη διεξαγωγή των πλειστηριασμών.
Επιπλέον, ο οφειλέτης δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στα δημόσια έγγραφα που τον αφορούν, κατά τη διάρκεια του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού. Αυτό καταπατά το δικαίωμα του πολίτη  (που απορρέει από το άρθρο 10 του Συντάγματος) πληροφόρησης από την Κρατική Εξουσία και το δικαίωμα γνώσης των δημοσίων εγγράφων που τον αφορούν.
Το συμπέρασμα είναι μόνον ένα: δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να εφησυχάζουμε και ότι οφείλουμε όλοι να είμαστε έτοιμοι, για την, ανά πάσα στιγμή, εκκίνηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ώστε το Κίνημα εναντίον των κατασχέσεων να μετατοπιστεί από τα Ειρηνοδικεία στις γειτονιές. Το ραντεβού μας, προς το παρόν, είναι αυτή την Τετάρτη, στις 3.30 το μεσημέρι, έξω από το Ειρηνοδικείο της Πάτρας.
 

Διαβάστε επίσης