Η Δίωξη Ναρκωτικών «ξετίναξε» σπείρα που μοίραζε ηρωίνη σε όλη την χώρα

Στα χέρια της αστυνομίας 3 Αλβανοί και 2 Έλληνες

​Ως μεγάλη επιτυχία της αστυνομίας στον «ακήρυχτο πόλεμο» κατά των ναρκωτικών λογίζεται η εξάρθρωση πολυμελούς σπείρας που χειρίστηκε η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά κατά την παρουσίαση της υπόθεσης από την αστυνομία, η σπείρα είχε έδρα τη Δυτική Αττική και είχε αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών, κυρίως ηρωίνης, σε πανελλαδικό επίπεδο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κατασχεθείσες ποσότητες ηρωίνης ανευρέθηκαν αυτοκόλλητα με επιγραφές, που αντιστοιχούν σε πόλεις προορισμού, όπως ενδεικτικά οι πόλεις Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Λάρισα.

Επιπλέον, η συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση για να εξυπηρετεί το δίκτυο διακίνησης των ναρκωτικών είχε αναπτύξει ένα παράλληλο σύστημα αποθήκευσης, εργαστηριακής νόθευσης και επανατυποποίησης της ηρωίνης.

Σε έρευνες που πραγματοποίησε η αστυνομία σε καταυλισμό την Νέα Ζωή Ασπροπύργου, εντοπίστηκαν χώροι που συγκροτούν τέτοιου είδους εργαστήρια, σε πλήρη μορφή.

Μάλιστα γύρω από τα εργαστήρια αυτά, σε περίκλειστους και μη υπαίθριους χώρους και σε ειδικές κρύπτες κάτω από το έδαφος, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά πάνω από 23 κιλά ηρωίνης, κατανεμημένα σε 49 συσκευασίες, ενώ επιπλέον βρέθηκαν ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης και νοθευτική ουσία βάρους πάνω από 16,5 κιλά.

Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν πέντε μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και συγκεκριμένα τρεις υπήκοοι Αλβανίας (2 άνδρες και μια γυναίκα) και δυο Έλληνες.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε κατά την παρουσίαση της υπόθεσης  ο Διοικητής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης: «Κατά τη διάρκεια της έρευνας που οδήγησε στην εξάρθρωση της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης παρουσιάστηκαν ιδιαίτερες προκλήσεις για την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Η τοπογραφία της συγκεκριμένης περιοχής αποτελούσε ανασταλτική παράμετρο για τον σχεδιασμό της επιχείρησης. Η επιτήρηση της περιοχής ήταν δυσχερής και η όποια παρέμβαση αποτρεπτική. Παρ όλα αυτά, καταφέραμε μέσω ανάλυσης των πληροφοριακών δεδομένων, εξακριβώσεων και αστυνομικών ενεργειών επιτήρησης να ταυτοποιήσουμε τους ρόλους και την εγκληματική δράση των εμπλεκομένων και να ανακαλύψουμε τους χώρους στην περιοχή που είχαν αποκρύψει τα ναρκωτικά και τους χώρους που χρησιμοποιούσαν ως εργαστήρια νόθευσης και επανατυποποίησης αλλά και αποθήκευσης των ναρκωτικών.

Για την ταυτοποίηση των χώρων η οποία παρουσίασε ιδιαίτερες δυσκολίες, ακολουθήθηκαν μέθοδοι και εξειδικευμένες τεχνικές, οι οποίες υποβοηθήθηκαν με τεχνικά μέσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση την έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, οι βαλκανικές και βόρειες διαδρομές είναι οι κύριοι διάδρομοι διακίνησης ηρωίνης που συνδέουν την Μέση Ανατολή με τις τεράστιες αγορές της Δυτικής Ευρώπης. Η βαλκανική οδός που διασχίζει ολόκληρη την Νοτιοανατολική Ευρώπη προς την αγορά την Δυτικής Ευρώπης περνάει από τους δρόμους της Τουρκίας και της Ελλάδας. Ως εκ τούτου η επιτυχία αυτή, έρχεται σαν αποτέλεσμα των προσπαθειών των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας και αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι στους δρόμους του διεθνικού εγκλήματος υπάρχουν διωκτικές αρχές οι οποίες μπορούν να καταστείλουν την δράση τέτοιων εγκληματικών ομάδων».

Ο διοικητής τόνισε πως στο πλαίσιο των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των περιοχών αυτών και των κοινωνικών δομών, σε περιοχές όπως αυτές της Δυτικής Αττικής, η αστυνομία εντατικοποιεί την παρουσία της με στοχευμένες δράσεις στην ευρύτερη περιοχή για την αντιμετώπιση της εγκληματικής δραστηριότητας συγκεκριμένων ομάδων.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για εγκληματική οργάνωση και -κατά περίπτωση- παραβάσεις της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά και τα όπλα.

Διαβάστε επίσης