Πρεμιέρα σήμερα για την τρίτη αξιολόγηση με «κίτρινες κάρτες» για τα εργασιακά

Χωρίς απόφαση για την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ

Στους δύσκολους ρυθμούς της τρίτης αξιολόγησης κινείται από σήμερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τη συνεδρίαση του EuroWorkingGroup.

Τη σημερινή συνεδρίαση του EWG αναμένεται να μονοπωλήσει το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που έφερε την κυβέρνηση αντιμέτωπη με τους δανειστές καθώς εκφράζονται σοβαρές ενστάσεις σε πολλές διατάξεις.

Στη συνεδρίαση αναμένεται ακόμη να βρεθεί η πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων όπου «έχουμε μείνει πίσω» όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Επίσης θα υπάρξει αναφορά στην υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Α. Γεωργίου.

Στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά το οποίο συζητείται στη Βουλή, δεν είναι ξεκάθαρο πόσο θα τραβήξουν το σχοινί οι δανειστές αλλά δεν αποκλείεται να «μπλοκάρουν» τη ψήφισή του μέχρι να «σκανάρουν» μια προς μια τις διατάξεις του.

Στη σημερινή συνεδρίαση του EuroWorkingGroup, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης θα παρουσιάσει την πρόοδο που έχει γίνει στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης που η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί να προωθήσει το καλοκαίρι και θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τις εξελίξεις στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων. Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένη λίστα, πολλά προαπαιτούμενα που συνδέονται με την τρίτη αξιολόγηση και θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί το καλοκαίρι καθυστερούν. Μεταξύ αυτών, ο επανυπολογισμός του 30% των αιτήσεων συνταξιοδότησης με βάση το νόμο Κατρούγκαλου, η δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των μηχανικών, η προσαρμογή του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ.

Μάλιστα αύριο το δίδυμο Ευκ. Τσακαλώτος και Γ. Χουλιαράκης θα έχουν συνάντηση με τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί. Στη συνάντηση αυτή, θα επιχειρήσουν να καθορίσουν το χρονοδιάγραμμα των επόμενων μηνών με στόχο η νέα αξιολόγηση να ολοκληρωθεί στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

Χωρίς απόφαση για τα 800 εκατ. ευρώ

Το EWG δεν αναμένεται να ανάψει σήμερα το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ που συνδέεται με τη δεύτερη αξιολόγηση καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τις πληρωμές ληξιπρόθεσμων χρεών που έχει πραγματοποιήσει το Δημόσιο προς τον ιδιωτικό τομέα (σ.σ. αναμένεται η ανακοίνωση των στοιχείων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους). Ετσι, το θέμα μεταφέρεται τον Οκτώβριο.

Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις 10-11 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να προετοιμάσουν την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών. Η έναρξη της νέα αξιολόγησης τοποθετείται μετά τα μέσα Οκτωβρίου και συγκεκριμένα μετά την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον που πραγματοποιείται στις 13-15 Οκτωβρίου.

Πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστε επίσης