Λέω τώρα εγώ….

του κωστα μπουλμπασακου, δημοσιογράφου

Η ένταση που διαμορφώνεται από τις ΗΠΑ και τη Β. Κορέα, με διακύβευμα τα τεράστια συμφέροντα στην περιοχή της Κίτρινης Θάλασσας αποκτά επικίνδυνα χαρακτηριστικά και μετά τη σημερινή δοκιμή υδρογονοβόμβας με την υπογραφή Κιμ Γιονγκ Ουν, ανεβάζει την κατάσταση στο «κόκκινο». 

Εκεί που έχουν φτάσει τα πράγματα κι εκεί που οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια, δεν θα πρέπει να μας ενδιαφέρει ποιος από τους δυο ηγέτες έχει δίκιο, ποιος έχει την τόλμη, ποιος την τρέλα, ποιος τη σοφία. Δεν θα πρέπει να μας ενδιαφέρει ποια είναι τα συμφέροντα και ποιους αφορούν; Το αν θα αναφλεγεί η χερσόνησος της Κορέας ή και ποιοι θα εμπλακούν σε μια πιθανή σύγκρουση. Δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει ποιος θα νικήσει, διότι γνωρίζουμε από τώρα, ποιος θα είναι ο ηττημένος. Όσο και να φανεί κοινότυπο, ο άνθρωπος. 
Γι αυτό φτάνει. 

Καλές είναι οι φωτογραφίες αυτοψυχοθεραπείας, η αυτάρεσκη παρουσία μας, χωρίς ουσιαστικό λόγο στα κοινωνικά δίκτυα. Οι βαθυστόχαστες και μη αναλύσεις περισσεύουν. Η παγκόσμια κοινότητα θα πρέπει να αντιδράσει. Η προοδευτική παγκόσμια διανόηση, όλα τα προοδευτικά κόμματα από την Αριστερά μέχρι και τα κομμουνιστικά.

Εκτός από την αντιμετώπιση της καθημερινότητας και της ανεργίας, καθήκον κάθε προοδευτικού ανθρώπου και πολιτικού σχηματισμού είναι να αναπτύξει ένα ευρύτατο ειρηνευτικό κίνημα. Η χώρα μας έχει πλούσια εμπειρία από τη δεκαετία του 80.

Σε αυτή την αναγκαία κορυφαία πολιτική κίνηση παγκόσμια σημασίας δεν χωρούν πρωτοκαθεδρίες, το «δικό μου» και το «δικό σας». Ένας πυρηνικός πόλεμος δεν πρόκειται να ξεχωρίσει καλούς και κακούς χριστιανούς, ούτε ορθόδοξους αριστερούς και μη, ούτε καν δεξιούς, κεντρώους και αριστερούς, εργάτες ή αστούς… 

Μπορεί να επιζήσουν, ελάχιστοί της Αστικής Τάξης…. Μα εμείς δεν είμαστε αυτοί. Είμαστε τα εκατομμύρια των λαών του πλανήτη και εκτός των άλλων θα πρέπει να υπερασπιστούμε το πολυτιμότερο της φύσης δώρο της. Τη ΖΩΗ…. Κι άλλον τρόπο δεν έχουμε.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ