Διεκδίκηση συνεννόησης σε μεσογειακό φόντο

Του Γιώργου Τελώνη

Η παραχώρηση του παραλιακού μετώπου στην πόλη χαιρετίστηκε δεόντως (και δικαίως) ως το επιστέγασμα της συνεννόησης των τοπικών φορέων και της συνένωσης των δυνάμεων τους για έναν κοινό σκοπό. 

Επομένως, αν μη τι άλλο, πρόκειται για μια ευτυχή συγκυρία το γεγονός ότι, με επίκεντρο το θαλάσσιο μέτωπο, η πόλη βλέπει τώρα τις δυνάμεις της να συνασπίζονται γύρω από έναν ενιαίο στόχο: τη διεκδίκηση των Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων του 2019.

Επισκεπτόμενος πρόσφατα την Πάτρα, ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων Ισίδωρος Κούβελος, αφού  ξεναγήθηκε στην παραλιακή ζώνη μας, εξέφρασε την πεποίθηση του ότι μπορούμε να αναλάβουμε τη διοργάνωση των συγκεκριμένων Αγώνων, δοθέντος ότι φαίνεται πως πληρούμε όλες τις προϋποθέσεις.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη προϋπόθεση που θα μας φτάσει στην επίτευξη του στόχου μας, δεν είναι άλλη από τη διαφαινόμενη, επιθυμητή, συνεννόηση.

Ο Δήμος Πατρέων, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, και παραγωγικοί φορείς της πόλης έχουν ήδη κάνει τα πρώτα βήματα για τη συγκρότηση ενός κοινού μετώπου, το οποίο ελπίζουμε βάσιμα ότι με συντονισμένες κινήσεις θα μπορέσει να φέρει στην αχαϊκή πρωτεύουσα μια διεθνή διοργάνωση με σαφές αναπτυξιακό πρόσημο.

Είναι δε τόσο αυτονόητο όσο και προφανές ότι ο Σύνδεσμος Τουριστικών Γραφείων Δυτικής Ελλάδας στηρίζει ανεπιφύλακτα, χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους, τη διεκδίκηση των εν λόγω Αγώνων, με εδραιωμένη την πεποίθηση ότι θα διασφαλιστεί η απόλυτη διαφάνεια και ότι θα αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος που εντοπίστηκαν σε διοργανώσεις που ανέλαβε η πόλη, με αμφιλεγόμενη τελικά έκβαση.

Όμως, από κει και πέρα, σε κάθε περίπτωση, ας συνειδητοποιήσουμε ότι από τη διεκδίκηση αυτή θα βγούμε μόνο κερδισμένοι. Εάν τα καταφέρουμε και μας ανατεθεί η διεξαγωγή των εν λόγω Αγώνων, κάτι που θα σημαίνει ότι θα έχουμε επιτύχει τον στόχο μας, και μάλιστα σε εξαιρετικά σύντομο  χρόνο.

Κι αν δεν τα καταφέρουμε, θα έχουμε τουλάχιστον έτοιμο έναν επικαιροποιημένο φάκελο, τον οποίο θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε στο εγγύς μέλλον σε άλλες, ανάλογες, διεκδικήσεις, ενώ το σημαντικότερο θα είναι ότι θα έχουμε εξασφαλισμένη την παρακαταθήκη της συνεννόησης μεταξύ ουσιαστικών μερών της δημόσιας ζωής, όπως της κυβέρνησης και του Δήμου Πατρέων, που σε γενικές γραμμές, συχνά, αντιπαρατίθενται σε πολλά, διαφορετικά, επίπεδα .

Διότι, εν κατακλείδι, εάν κάτι πρέπει να κρατήσουμε ως χρήσιμο δίδαγμα, είναι ότι μόνο η συνένωση των δυνάμεων με οδηγό την ομόφωνη γλώσσα της συνεργασίας και της σύμπνοιας φέρνει για τον τόπο μας τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, όπως άλλωστε έχει δείξει και το κοντινό παρελθόν.

Διαβάστε επίσης