Αχαΐα: Φωνές διαμαρτυρίας για τα τμήματα ένταξης στα σχολεία - Οι μακρινές αποστάσεις ταλαιπωρούν ακόμη περισσότερα τα παιδιά που έχουν προβλήματα - Τί απαντά η Πρωτοβάθμια

λειτουργούν 48 τμήματα σε όλο το νομό

Το Τμημα Ενταξης ειναι μια "διαφορετικη" ταξη στα πλαισια του γενικου σχολειου δημοτικου-νηπιαγωγειου (αλλα κ στη δευτεροβαθμια εκπ/ση) που επιδιωκει την ομαλη ενταξη μαθητων με ειδικες εκπ. αναγκες (δυσλεξια, μαθησιακες δυσκολιες, διαχυτες αναπτυξιακες διαταραχες, νοητικη υστερηση, συνδρομο down κλπ).

Θεωρείται το πιο νευραλγικό κομμάτι της εκπαίδευσης καθώς πρόκειται για ιδιαίτερες περιπτώσεις μαθητών. Σύμφωνα με τις φωνές διαμαρτυρίας που έφτασαν στο tempo24.gr, υπάρχει μεγάλο χιλιομετρικό εύρος ακάλυπτο από τμήματα ένταξης και εκτιμάται ότι πρόκειται για παράλειψη, άρνηση ή αδιαφορία με αποτελεσμα το τελευταιο τμήμα ένταξης στην Αγυια να εξυπηρετει μαθητές ακομα και από το Άνω Καστρίτσι. Εκτιμάται επίσης ότι με αυτό τον τρόπο, υπερφορτώνονται τα υφιστάμενα τμήματα ένταξης ενώ δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν άλλοι μαθητές. 

Ερωτηθείς σχετικά ο διευθυντής της Αβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας Βαγγέλης Πασσάς, είπε ότι αυτή τη στιγμή λειτουργούν περίπου 48 τμήματα ένταξης σε όλο το νομό. "Προσπαθήσαμε να καλύψουμε όσο το δυνατό μπορούσαμε τις ανάγκες με συγκεκριμένη χωροταξική κατανομή ανάλογα βέβαια με την πυκνότητα και τις αιτήσεις που έγιναν από τα σχολεία για δημιουργία τμήματος ένταξης", σημειώνει ο κ. Πασσάς. 

Εξηγεί ότι τα τμήματα ένταξης λειτουργούν διάσπαρτα σε όλο το νομό, διευκρινίζοντας ότι το τελυταίο τμήμα από την Πάτρα προς το Αίγιο είναι αυτό στην Άβυθο. Επίσης λειτουργούν τμήματα και στα ορεινά του δήμου, Κλειτορία, Καλάβρυτα και σε Διακοφό και Αίγιο. "Πρέπει να πούμε εδώ, ότι όλοι οι μαθητές μεταφέρονται με ταξί. Που σημαίνει ότι ακόμα και η απόσταση να μην εξυπηρετεί την οικογένεια, δεν επιβαρύνεται με τα μεταφορικά έξοδα".

Τέλος ο κ. Πασσάς, αναφέρει ότι μπορεί να υπάρχει μια απόσταση μεταξύ των τμημάτων, όμως αυτό ενδεχομένως να οφείλεται και στην ανταπόκριση των σχολικών μονάδων, οι οποίες σύμφωνα με τη διαδικασία βάσει της εγκυκλίου του υπουργείου, δεν έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να λειτουργήσει τμήμα ένταξης. 

 


 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ