Αναγκαία η κοινή σύσκεψη φορέων, Αστυνομικό μέγαρο ή χώρος πολιτισμού;

του νικου τζανακου

Η ανέγερση σύγχρονου Αστυνομικού Μεγάρου στην Πάτρα, όπως εξαγγέλθηκε πρόσφατα, είναι μια πολύ θετική εξέλιξη αφού καλύπτει ένα χρόνιο αίτημα των αστυνομικών αρχών και θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η επιλογή όμως της έκτασης της οδού Αμερικής δημιουργεί νέα προβλήματα και πρέπει άμεσα να επανεξεταστεί από όλες τις πλευρές. Ο χώρος αυτός που ανήκει στην ιδιοκτησία της Αστυνομίας, βρίσκεται δίπλα από το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, σε μία περιοχή που ο Δήμος θέλει (και επιβάλλεται) να αξιοποιήσει τουριστικά και πολιτιστικά, στο πλαίσιο του τριγώνου (Μυκηναϊκού Νεκροταφείου Βούντενης – Αρχαιολογικού Μουσείου και Ρωμαίικής Γέφυρας Αρέθα).

Η ανέγερση ενός Αστυνομικού Μεγάρου, δίπλα από το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, δεν θα βοηθήσει σε μία τέτοια κατεύθυνση. Για αυτό και ο Δήμος εδώ και χρόνια έχει προτείνει την ανταλλαγή ιδιοκτησίας, ζητώντας από την Αστυνομία το οικόπεδο της Αμερικής, προσφέροντας της χώρο που ανήκει στην δημοτική περιουσία, 3.000 τετραγωνικών μέτρων, κοντά στην μίνι Περιμετρική.

Το οικόπεδο αυτό έχει όλες τις προδιαγραφές για την κατασκευή του Αστυνομικού Μεγάρου, είναι έξω από το κέντρο της Πάτρας και ταυτόχρονα κοντά σε αυτό, διευκολύνοντας τις διάφορες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ.

Πριν από λίγα χρόνια είχε διαφανεί πως η ηγεσία του Υπουργείου η Αστυνομία και ο Δήμος βρίσκονταν κοντά στη συμφωνία. Τι έγινε και μπλοκαρίστηκε αυτή η εξέλιξη;

Η αυξανόμενη τα τελευταία χρόνια επισκεψιμότητα του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών και η σταδιακή εξέλιξή του σε ένα σημαντικό τοπόσημο για την πόλη, επιβάλλει το σχεδιασμό μιας μεγάλης γειτονιάς πολιτισμού στην ευρύτερη περιοχή, είτε με τη μορφή αρχαιολογικού πάρκου, είτε με τη δημιουργία ανοιχτών στους πολίτες χώρων εκπαίδευσης και καλλιτεχνικής έκφρασης.

Μια τέτοια προοπτική δεν συνάδει ασφαλώς με την ταυτόχρονη λειτουργία Αστυνομικού Μεγάρου και ως εκ τούτου απαιτείται άμεσα η επανέναρξη ενός δημόσιου διαλόγου με δύο παράλληλους στόχους: Την εξεύρεση νέου χώρου ανέγερσης του Αστυνομικού Μεγάρου και τον σχεδιασμό της καινούριας ταυτότητας της περιοχής του Μουσείου, το οποίο ούτως ή άλλως πρέπει να συνδεθεί ακόμα περισσότερο με την κοινωνία της Πάτρας.

Θεωρούμε αυτονόητο πως η Δημοτική Αρχή, ο Δήμος Πατρέων, οφείλει να εντείνει άμεσα τον συγκεκριμένο διάλογο, αφενός με την παραχώρηση ιδιόκτητης έκτασης για το Αστυνομικό Μέγαρου σε συνεργασία με την Αστυνομία και αφετέρου με την εκπόνηση μελετών και την αναζήτηση συνεργασιών για τη ριζική αναμόρφωση της περιοχής του Αρχαιολογικού Μουσείου. Επίσης θεωρούμε πως το θέμα αυτό δεν αφορά μόνο το Δήμο αλλά και κάθε φορέα της πόλης, καθώς και την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας, η οποία έχει τη δυνατότητα μέσα από σχετικά προγράμματα να χρηματοδοτήσει την υλοποίηση δράσεων και κατασκευών, για τους δρόμους πολιτισμού, που τόσες φορές έχουν εξαγγελθεί από τις Δημοτικές  Αρχές, τα τελευταία χρόνια.

Μια ευρεία σύσκεψη για το θέμα, μεταξύ όλων των φορέων της πόλης, πιστεύουμε πως θα έδινε λύση στο ζήτημα.

 

Διαβάστε επίσης