Τόσκας: Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στη Ζάκυνθο «χτύπησαν» εμπρηστές

μιλώντας στον realfm 97,8

«Είναι κοινή αντίληψη ότι οι περισσότερες πυρκαγιές έχουν σχέση με εμπρησμούς. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι στη Ζάκυνθο «χτύπησαν» εμπρηστές», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, μιλώντας στον realfm 97,8, αποκαλύπτοντας ότι «υπάρχουν αναφορές από κλιμάκιο της ΕΛΑΣ που κάνει έρευνες στην περιοχή».

«Ψάχνουμε αυτούς που έβαλαν τους εμπρηστές», επεσήμανε ο κ. Τόσκας, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν συμφέροντα, για οικοπεδικούς λόγους. Δεν είμαστε αφελείς να μην το γνωρίζουμε. Τα ψάχνουμε. Δεν θα το αφήσουμε έτσι, όσος καιρός κι αν περάσει». Επέμεινε ότι και οι φωτιές σε Κάλαμο, Σαρωνίδα και Άλσος Βεϊκου οφείλονται σε εμπρησμούς.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, παραδέχθηκε τις ελλείψεις σε εναέρια πυροσβεστικά μέσα λέγοντας «η διαθεσιμότητα των Canadair είναι 9 με 10 κάθε μέρα από τα 13 που διαθέτει η χώρα. Δυστυχώς τις περισσότερες ημέρες έχουμε 7 αεροσκάφη. Έχουμε φτάσει και στα 6». Πάντως επεσήμανε ότι στην πυρκαγιά της Ζακύνθου «τα εναέρια μέσα ανταποκρίθηκαν άμεσα, μέσα σε 20 λεπτά». Επίσης χαρακτήρισε «τεράστιο ψέμα ότι υπάρχουν ελλείψεις υλικοτεχνικής υποδομής των πυροσβεστών».

Σχολιάζοντας την αποκάλυψη της Realnews για την ύπαρξη τζιχαντιστών στην Ελλάδα, ο κ. Τόσκας τόνισε «η Ελλάδα είναι πυλώνας ασφαλείας», προσθέτοντας ότι «υπάρχει συνεργασία με υπηρεσίες άλλων χωρών για να διασφαλίσουμε το περιβάλλον ασφάλειας στη χώρα». Αποκάλυψε επίσης ότι γίνεται «προληπτική παρακολούθηση υπόπτων, αλλά και καταυλισμών όπου στεγάζονται πρόσφυγες».

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Δημοσιογράφος: Πάμε να καλημερίσουμε τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη τον κύριο Νίκο Τόσκα. Κύριε Υπουργέ καλημέρα σας.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλημέρα κύριε Στραβελάκη, καλημέρα στους ακροατές σας.

Δημοσιογράφος: Δεν σας λέω καλή επάνοδο γιατί εσείς διακοπές δεν κάνατε με τις φωτιές, ήσασταν απίκο 24ώρες το 24ωρο στο Υπουργείο. Είναι το μόνο τουλάχιστον που δεν σας καταλόγισαν.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Έτσι πρέπει και έτσι πρέπει να αντιδρούμε. Και πιστεύω ότι η Κυβέρνηση αυτή έχει δείξει ότι μπορεί να αντιδρά σε πολύ μικρό χρόνο απέναντι στις φυσικές καταστροφές που δυστυχώς κάποιες είναι αναπόφευκτες. Και βλέπετε τι γίνεται και στον περίγυρο.

Δημοσιογράφος: Τώρα, αυτό λέτε εσείς. Δεν συμφωνούν όλοι και κάτοικοι από τις περιοχές που χτυπήθηκαν. Αλλά και η Αντιπολίτευση λέει ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα, όμως εγώ θα ξεκινήσω ανάποδα. Επειδή όταν η Αττική ήταν στις φλόγες και υπήρξε μια διαρροή την πρώτη – δεύτερη μέρα από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που δεν επιβεβαιώσατε ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών, είχατε πει τότε ότι εγώ μίλησα μόνο για τη Ζάκυνθο, οι εξελίξεις φαίνεται ότι σας επιβεβαιώνουν, διότι είχαμε άλλες 10 φωτιές το περασμένο Σαββατοκύριακο, τριήμερο, 84 φωτιές από την αρχή του καλοκαιριού και θέλω να ρωτήσω επειδή είναι και στο νησί κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ. αν έχετε τα πρώτα στοιχεία ότι έχουμε να κάνουμε με οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών με στόχο τη Ζάκυνθο.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Στραβελάκη πλέον μιλάει με τους ίδιους όρους και ο Περιφερειάρχης και ο Αντιπεριφερειάρχης και όλοι οι φορείς. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι δεν μπορεί την ίδια μέρα που μαινόταν η φωτιά στον Κάλαμο να έχουμε 22 φωτιές στη Ζάκυνθο και από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου να έχουμε 84 πυρκαγιές και μάλιστα τις περισσότερες στο βόρειο τμήμα του νησιού όπου πολλά λέγονται και πολλά παίζονται.

Επομένως, νομίζω είναι κοινή αντίληψη ότι οι περισσότερες περιπτώσεις, σίγουρα και θα υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις τυχαίων πυρκαγιών, αλλά οι περισσότερες περιπτώσεις έχουν σχέση με εμπρησμούς, αυτές είναι όλες οι ενδείξεις. Είδαν τα ελικόπτερα ανθρώπους που προσπαθούσαν να βάλουν τη φωτιά, την ίδια στιγμή που είχε περικυκλωθεί η φωτιά, προχθές ξέσπασε μια φωτιά ένα χιλιόμετρο ανατολικότερα και πολύ κοντά στο μεγαλύτερο δάσος του νησιού.

Δημοσιογράφος: Στις Μαριές λέτε, βόρεια κοντά στο ναυάγιο.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, εκεί ήταν οι περισσότερες φωτιές. Στις Μαριές είχε περικυκλωθεί η φωτιά, βόρεια των Μαριών και την ίδια στιγμή ένα χιλιόμετρο ανατολικότερα, κοντά στο μεγαλύτερο δάσος, στον Βραχίονα όπως λέγεται η περιοχή, ξέσπασε μια φωτιά που μας τρόμαξε όλους γιατί ήταν και λίγη ώρα πριν τη δύση του ηλίου άρα την απόσυρση των ιπτάμενων μέσων. Φοβηθήκαμε ότι θα καιγόταν το μεγαλύτερο δάσος του νησιού.

Δημοσιογράφος: Άρα δεν έχετε καμία αμφιβολία ότι στη Ζάκυνθο χτύπησαν εμπρηστές.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καμία αμφιβολία.

Δημοσιογράφος: Τώρα επειδή μιλήσατε για ενδείξεις, έχετε έστω και το παραμικρό στοιχείο ότι επρόκειτο για εμπρησμό, μια ή δύο περισσότερες φωτιές και κυρίως ότι ήταν οργανωμένο το σχέδιο, γιατί δεν μπορεί ξαφνικά, τυχαία 20, 30, 40 εμπρηστές να χτυπούσαν σε διαφορετικά σημεία, διαφορετικές εβδομάδες επειδή έτσι τους ήρθε; Καταλαβαίνω ότι υπονοείτε και εσείς και το είπε και ο Περιφερειάρχης χθες που μας μίλησε ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με μια οργανωμένη ιστορία, στοιχεία έχετε; Συλλήψεις έχουν γίνει; Είναι η Αστυνομία στο νησί…

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Είναι η Αστυνομία στο νησί. Είναι πάρα πολύ δύσκολο κάποιος μέσα στους καπνούς, γιατί αυτό ήταν το περιβάλλον, μέσα στους καπνούς ξεσπούσε μια άλλη φωτιά, καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι οι Πυροσβέστες και οι Αστυνομικοί που ήταν εκεί να κυνηγούν και τη φωτιά ή κάποιους περίεργους που άναβαν συγχρόνως άλλες φωτιές. Δηλαδή μια φωτιά άναβε, άλλη μια ξεσπούσε κάπου. Ήταν πάρα πολύ δύσκολο, ήταν πισώπλατες μαχαιριές στους πυροσβέστες, στον μηχανισμό που προσπαθούσε να σώσει τον τόπο και το δάσος. Αυτές οι ενέργειες, που κάποιοι για λόγους συμφεροντολογικούς; Οικοπεδικά συμφέροντα; Κάποιοι θέλουν να δούνε ξενοδοχεία εκεί που υπάρχουν δάση; Αυτό είναι το πιθανότερο.

Δημοσιογράφος: Θα πάμε εκεί αλλά εγώ θα επιμείνω… Από τις πρώτες έρευνες των αστυνομικών κλιμακίων που δεν πήγαν τώρα, είχαν πάει από τις προηγούμενες φωτιές στο νησί, έχετε κάποια αναφορά ότι είναι κοντά στην αποκάλυψη κάποιου οργανωμένου σχεδίου ή κοντά στη σύλληψη ορισμένων που μπορoύν να κατηγορηθούν για εμπρησμό;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Συνεχίζονται οι έρευνες, δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες αλλά ξέρετε κάτι; Δεν είναι μόνο το χέρι του ανθρώπου που βάζει φωτιά και μετά προσποιείται πυρομανής ή δεν ξέρω τι άλλο. Είναι και αυτός που έβαλε τον εμπρηστή και εκεί έχουμε φόβους, έχουμε ενδείξεις. Προσπαθούμε να βρούμε άκρες.

Δημοσιογράφος: Λέτε ότι μπορεί να υπάρχει εγκέφαλος σχεδίου δηλαδή, κεντρικός σχεδιασμός.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Το ψάχνουμε κύριε Στραβελάκη. Οι φωτιές είναι πολλές και οι περισσότερες είναι συγκεντρωμένες σε συγκεκριμένη περιοχή.

Δημοσιογράφος: Ο Περιφερειάρχης είπε χθες ότι οι φωτιές είναι στην περιοχή που είναι αμφισβητούμενη, διαφιλονικούμενη και είναι στα δικαστήρια η σύγκρουση. Είναι τα 15.000 στρέμματα που είχε αγοράσει ο πρώην Εμίρης του Κατάρ και όλες οι πλευρές, το Δημόσιο, η Περιφέρεια, οι κάτοικοι, η Μητρόπολη, ζητούν να ακυρωθεί αυτό το συμβόλαιο και συνέδεσε ευθέως τις φωτιές με αυτήν την διεκδίκηση των 15.000 στρεμμάτων. Τι έχετε να πείτε γι’ αυτό;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Τα θέματα της περιοχής προφανώς τα ξέρει καλύτερα ο Περιφερειάρχης αλλά εμείς συνεχίζουμε τις έρευνες. Οι άνθρωποι, οι ντόπιοι, ξέρουν καλύτερα τα θέματα της περιοχής. Ο Περιφερειάρχης τα ξέρει πολύ καλά.

Δημοσιογράφος: Συμπίπτει η περιοχή του με τις φωτιές.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Προσπαθούμε να αποκτήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες, γιατί δεν μπορεί να μας αφήσει ανεπηρέαστους και να μην προβληματιζόμαστε με τόσες πυρκαγιές. Όλο το Πυροσβεστικό Σώμα, όλος ο κρατικός μηχανισμός αυτές τις ημέρες ασχολείται με την Ζάκυνθο. Δεν νομίζω κάποιοι να μας θεωρούν τόσο αφελείς που να πιστεύουμε ότι τυχαία άναψαν αυτές οι πυρκαγιές. Κανένας δεν είναι τόσο αφελής στην χώρα μας.

Δημοσιογράφος: Κρατώ την βεβαιότητα σας ότι στην Ζάκυνθο έχουμε να κάνουμε με σχέδιο εμπρηστών. Τώρα για τις υπόλοιπες περιοχές, επειδή εγώ σας είχα ακούσει τότε, δεν ήμουν στο μικρόφωνο του Real Fm μέσα στον Αύγουστο, να απαντάτε και δεν είχα πάρει σαφή απάντηση. Εκείνη η διαρροή που έγινε τις πρώτες ώρες της φωτιάς στην Αττική, ότι είναι οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών στην Αττική. Έγινε τελικά αυτή η διαρροή; Είχατε ενδείξεις ότι εκτός από τη Ζάκυνθο, χτυπούν εμπρηστές και σε άλλες περιοχές;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Στραβελάκη, όπως λένε οι πυροσβέστες το μεγαλύτερο μέρος των πυρκαγιών δεν μπορεί να συμβούν τυχαία. Μπορεί κάποιες πυρκαγιές να ξεσπούν από απροσεξία κάποιων που δουλεύουν, τις ηλεκτροσυγκολλήσεις, που ανάβουν φωτιά ή δεν ξέρω τι, να μαγειρέψουν ή δεν ξέρω τι άλλο αλλά υπάρχουν και συμφέροντα. Υπάρχουν συμφέροντα τα οποία ψάχνουμε σε συγκεκριμένες περιοχές και της Αττικής και αυτό δεν θα το αφήσουμε έτσι, θα ψάχνουμε όσος καιρός και να περάσει.

Δημοσιογράφος: Άρα δεν αποκλείεται εμπρησμό και στον Κάλαμο, στη μεγάλη φωτιά της Αττικής; Που και εκεί είχαμε πολλά διαφορετικά μέτωπα ταυτόχρονα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εγώ θα σας πω κάτι για το οποίο προβληματίστηκα και εγώ αν θέλετε. Όταν έσβησε η φωτιά του Καλάμου, την επόμενη μέρα γύρω στα 500-600 μέτρα προς την παραλία, βορειότερα από το σημείο της αρχικής έναρξης της πυρκαγιάς, σε σημείο που δεν είχε επηρεάσει η φωτιά, άναψε άλλη μια. Μας προβληματίζουν όλα αυτά τα ζητήματα. Όπως μας προβληματίζουν και οι πυρκαγιές που ξέσπασαν και στο άλσος Βεΐκου και στη Σαρωνίδα. Κρατήστε τα αυτά τα στοιχεία.

Δημοσιογράφος: Φαντάζομαι ότι δεν αναφέρετε τυχαία περιοχές ως Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ως Πολιτικός Επικεφαλής της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν αναφέρω τυχαία περιοχές. Δυστυχώς κάποιοι κοιτάζουν το προσωπικό τους συμφέρον, παρά το συμφέρον και το καλό του τόπου και εμείς οφείλουμε να παίρνουμε μέτρα, οφείλουμε να ερευνούμε και ευτυχώς οι Υπηρεσίες, οι άνθρωποι αυτοί που δεν κοιμήθηκαν μέρες και στη Ζάκυνθο και στον Κάλαμο και αλλού, κάνουν ό,τι μπορούν για να βγάλουν άκρη. Και είδατε ότι υπήρξαν και συλλήψεις και πιαστήκαν άνθρωποι οι οποίοι είχαν μαζί τους περίεργα πράγματα. Και εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια αυτή.

Δημοσιογράφος: Άρα υπάρχουν ενδείξεις και συνεχίζετε την έρευνα για εμπρησμούς για τις φωτιές στον Κάλαμο, τη Σαρωνίδα και το Άλσος Βείκου, είπατε. Τώρα, η Αντιπολίτευση αλλά και κάτοικοι των περιοχών που χτυπήθηκαν, ξέρετε τι λένε; Ότι αυτό είναι μια πολύ ωραία δικαιολογία ότι εμπρηστές βάζουν φωτιές για να καλυφθούν τα κενά στη δασοπροστασία.

Λένε δηλαδή για παράδειγμα, τους άκουγα, Σάββατο βράδυ να ουρλιάζουν στη Ζάκυνθο και να λένε ότι μας έχουν αφήσει όλη μέρα με ένα ελικόπτερο και τέσσερα Πετζετέλ, δεν είδα ούτε ένα Καναντέρ, που μπορεί πραγματικά να σβήσει τη φωτιά. Μήπως αυτή τη φορά, αυτό το Σαββατοκύριακο σας ξέφυγε η φωτιά στη Ζάκυνθο;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Στραβελάκη, έχω μπροστά μου το ημερολόγιο της Πυροσβεστικής με τα εναέρια μέσα που χρησιμοποιήθηκαν και μπορώ να σας το στείλω αμέσως μετά την εκπομπή. Στην πυρκαγιά, λοιπόν, της Αναφωνήτριας, εκεί ξεκίνησε κοντά στις Βολίμες, νότια από τις Βολίμες και μεταξύ Βολίμων και Μαριών, η φωτιά αναφέρθηκε στις 11:00΄ το πρωί. Το Σινούκ απογειώθηκε στις 11:20΄ από την Ανδραβίδα, το Καναντέρ απογειώθηκε στις 11:20΄ από την Ανδραβίδα και από την Ελευσίνα συγχρόνως στις 11:20΄.

Δημοσιογράφος: Την Παρασκευή λέτε ή το Σάββατο;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι, μιλάω 26 του μηνός, το Σάββατο.

Δημοσιογράφος: Το Σάββατο. Άρα πήγε Καναντέρ στη Ζάκυνθο.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Λοιπόν, τρία ιπτάμενα μέσα απογειώθηκαν 20 λεπτά μετά την έναρξη της πυρκαγιάς. Μικρότερο χρόνο από 20 λεπτά, συγνώμη, δεν μπορεί να πετύχει κανένας παγκόσμια.

Δημοσιογράφος: Το κρατώ αυτό, εφόσον έχετε στοιχεία και τα έχετε και διαθέσιμα προς δημοσιοποίηση, βεβαίως.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μπορώ σας τα στείλω στο φαξ αμέσως μετά και να δείτε και τα επόμενα, δεν αναφέρω για να μη σας τρώω το χρόνο.

Δημοσιογράφος: Το άλλο ερώτημα είναι πόσα Καναντέρ τελικά έχουμε διαθέσιμα; Διότι εγώ διαβάζω ότι έχουμε δεκαοκτώ. Έχετε πει ότι από τα δεκαοκτώ είναι διαθέσιμα τα εννιά με δέκα αλλά οι γνωρίζοντες λένε ότι στην πραγματικότητα έξι μπορούν να πετάξουν σε μια μέρα. Είναι δυνατόν με έξι Καναντέρ να αντιμετωπίσουμε καλοκαίρι, φωτιές σε διαφορετικά μέρη από τον Έβρο ως την Κρήτη;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε, ποιοι κάνουν θόρυβο και γιατί; Θόρυβο κάνει η Αντιπολίτευση, η οποία δεν έχει κάνει τίποτα όλα αυτά τα χρόνια σε εποχή παχιών αγελάδων…

Δημοσιογράφος: Αφήστε την Αντιπολίτευση, πείτε μου πόσα Καναντέρ είναι διαθέσιμα να πετάξουν σε μια μέρα; Δέκα, οχτώ ή έξι;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Θα σας πω. Τα Καναντέρ τα διαθέσιμα, όχι αυτά που έχουν διαλυθεί, όχι αυτά που έχουν πέσει, αυτά που είναι διαθέσιμα, είναι 13.

Δημοσιογράφος: Πόσα μπορούν να πετάξουν σε μια μέρα Υπουργέ, αυτό είναι το κρίσιμο.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: ..είναι 10 από τα παλιά, παλιά τελοσπάντων, του ΄73- ΄74.

Δημοσιογράφος: Όλα παλιά είναι.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Τα άλλα τα «καινούρια»…

Δημοσιογράφος: Τα λιγότερο παλιά…

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Είναι του 2001, είναι τρία. Επομένως μιλάμε για 13 αεροσκάφη τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Η καθημερινή διαθεσιμότητα είναι γύρω στα έξι με επτά από τα παλιά και δύο ή τρία από τα καινούρια. Είναι ένας λογικός αριθμός διαθέσιμων ιπτάμενων μέσων, τη στιγμή…

Δημοσιογράφος: Εννιά με δέκα, επιμένετε δηλαδή δεν είναι έξι Καναντέρ διαθέσιμα κάθε μέρα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Έξι σύνολο;

Δημοσιογράφος: Λέω παλιά και καινούρια, όλα τα Καναντέρ, εσείς λέτε εννιά με δέκα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε, όχι, εννιά με δέκα, είναι στην καλύτερη περίπτωση. Γύρω στα επτά σύνολο είναι τις περισσότερες μέρες. Έχουμε πέσει και στα έξι, έτσι; Γιατί είναι παλιά αεροπλάνα, χαλάνε.

Δημοσιογράφος: Δεν είναι λίγα; Μπορούμε έτσι να αντιμετωπίσουμε τις φωτιές;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Θα σας πω. Αυτά έχουν ενισχυθεί. Τι κάναμε ακριβώς για να καλύψουμε αυτά τα προβλήματα; Αυξήσαμε τον αριθμό των στρατιωτικών μέσων, δηλαδή των ελικοπτέρων Σινούκ. Σας υπενθυμίζω, μέχρι πριν δυο χρόνια, ελικόπτερο Σινούκ δεν χρησιμοποιείτο στην αεροπυρόσβεση. Τώρα χρησιμοποιούμε τρία, τέσσερα, έχουμε φτάσει και στα πέντε Σινούκ σε καθημερινή βάση.

Χρησιμοποιούμε πυροσβεστικά ελικόπτερα, το Σούπερ πούμα, που δεν χρησιμοποιείτο και ξέρετε κάτι; Για να δείτε το τι γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Τα δύο ελικόπτερα, τα τρία, το ένα είναι για επισκευή, από τα μικρά ελικόπτερα που έχουμε είχαν κάδο.

Ήταν ο κάδος εξαφανισμένος και ψάχνουμε και βρίσκουμε εμείς απομεινάρια ή κρυμμένα υλικά των προηγούμενων ετών και τα ενεργοποιούμε. Λοιπόν, έχει γίνει τεράστια προσπάθεια με τη χρησιμοποίηση ειδικά των στρατιωτικών μέσων και ευχαριστούμε σε αυτό και τις Ένοπλες Δυνάμεις και το Υπουργείο Άμυνας, γιατί η προσπάθεια ακόμα και με μπουλντόζες παίζει μεγάλο ρόλο.

Δημοσιογράφος: Υπουργέ μου προσπάθεια γίνεται και οι πυροσβέστες είναι ήρωες και όσοι συμμετέχουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών, αξίζουν βραβεία. Το ερώτημα είναι, φτάνουν αυτά τα έξι – επτά Καναντέρ καθημερινά;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ακριβώς να σας απαντήσω σε αυτό. Θα θέλαμε περισσότερα μέσα; Προφανώς θα θέλαμε περισσότερα μέσα και κάνουμε το σχεδιασμό μας.

Δημοσιογράφος: Μπορούμε να έχουμε; Φταίει κανείς που δεν έχουμε;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Φταίνε αυτοί που δεν συμπλήρωσαν καθόλου το στόλο τον αεροπορικό τόσα χρόνια και έχουμε και τα μισθωμένα βέβαια, βλέπετε τα Έρικσον τα ελικόπτερα.

Δημοσιογράφος: Ποιοι φταίνε; Εσείς κυβερνάτε δυο χρόνια, φταίτε εσείς που δεν έχουμε ικανό αριθμό αεροσκαφών πυροσβεστικών;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Θα σας πω. Τα αεροσκάφη τα Καναντέρ πλέον δεν παράγονται. Έχει σταματήσει παγκόσμια η γραμμή παραγωγής. Έχουν πρόβλημα όλες οι χώρες του νότου και η Γαλλία, και η Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία και η Τουρκία που έχουν τέτοια Καναντέρ. Ψάχνουν όλοι ανταλλακτικά από δω και από κει, στις μάντρες ψάχνουν ανταλλακτικά πολλές φορές. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα και γι’ αυτό όλοι στηρίζονται στα στρατιωτικά μέσα ή στα μισθωμένα. Γι ‘ αυτό το λόγο και εμείς ρίξαμε εκεί το βάρος. Σας λέω ελικόπτερα Σινούκ δεν χρησιμοποιούνταν πριν δυο χρόνια, τώρα χρησιμοποιούμε.

Δημοσιογράφος: Ναι αλλά η Ν.Δ. λέει τα πυροσβεστικά ελικόπτερα φέτος τα μισθώσατε μόνο για 60 μέρες και όχι 120 με το ίδιο τίμημα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αν ήθελε η Ν.Δ. να τα μισθώσουμε και για 365 μέρες, που μίσθωνε σε μερικές περιπτώσεις, δεν θα της κάνουμε το χατίρι.

Υπήρξε μια καθυστέρηση όχι στα βαριά, αυτά τα Έρικσον τα πολύ καλά, στα βοηθητικά, τα μεσαίου τύπου γιατί έληξε από πέρσι η σύμβαση πενταετής που υπήρχε και ο διαγωνισμός ξεκίνησε το Μάρτιο του 2016. Αυτό που λένε ότι δεν κάναμε τίποτα εμείς, ξεκινήσαμε το Μάρτη του ‘16 με συνεχείς άγονους διαγωνισμούς στους οποίους οι γραφειοκρατίες και του Πυροσβεστικού Σώματος δυσκόλευαν τα πράγματα. Και εμείς πήραμε τελικά απόφαση και αυτά τα ελικόπτερα που λέγανε ότι δεν χρησιμοποιούνται, στον Κάλαμο χρησιμοποιήθηκαν πάρα πολύ και στη Ζάκυνθο και στην Ηλεία χρησιμοποιήθηκαν.

Δημοσιογράφος: Καταλαβαίνω υπουργέ ότι ήταν και παραμένουν περιορισμένα για τους λόγους που εξηγήσατε τα εναέρια μέσα. Αυτό που δεν καταλαβαίνω, γιατί οι πυροσβέστες λένε κάθε μέρα δεν έχουμε παπούτσια όπως στην Ζάκυνθο, γιατί λένε οι συνδικαλιστές της Πυροσβεστικής ότι έχουμε κράνη όπως του Μπομπ του μάστορα, γιατί διαβάζω στη «Real news» ότι δεν έγιναν περιπολίες από 77 οχήματα των δασαρχείων στην Αττική, γιατί δεν είχαν βενζίνη και την επόμενη Κυριακή μάθαμε ότι δεν είχαν βενζίνη γιατί δεν έγινε διαγωνισμός, γιατί οι εταιρείες που θα έδιναν βενζίνη στα οχήματα και στα τζιπ δεν είχαν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Τα θέματα του δασαρχείου δεν ανήκουν στο Υπουργείο το δικό μου.

Δημοσιογράφος: Υπάρχει ένα ολόκληρο πλέγμα που δείχνει ότι έτσι δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις φυσικές καταστροφές.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ωραία, δεχτήκατε αυτή τη στιγμή ένα μεγάλο ψέμα. Ένα μεγάλο ψέμα στημένο από κάποιο τηλεοπτικό σταθμό. Το θέμα των κρανών είναι ψέμα.

Δημοσιογράφος: Είπα γιατί λένε οι συνδικαλιστές ότι, δε δέχτηκα, ρώτησα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Το θέμα των κρανών: Όλοι οι πυροσβέστες έχουν κράνος, έχουν στολή, δείτε τις φωτογραφίες τις περσινές των πυροσβεστών πώς έσβηναν φωτιά με το t-shirt, με το φανελάκι, και δέστε πώς σβήνουν φωτιά τώρα.

Με στολή, με κράνος, είναι εξοπλισμένοι. Αυτό που λένε, το κράνος που το χλευάζουν, είναι αυτό το κράνος των δασικών πυρκαγιών, το άλλο το κράνος είναι για τις αστικές πυρκαγιές, το ενισχυμένο.

Παγκόσμια με τέτοιο κράνος σβήνουν πυρκαγιές και αυτό το άλλο που είπαν ότι ήταν ξυπόλητοι οι πυροσβέστες είναι τεράστιο ψέμα. Προβλήματα συνεχώς υπάρχουν και εγώ βρήκα άνθρωπο όπου είχε πρόβλημα γιατί είχαν καεί τα άρβυλα του και τον στείλαμε στην υπηρεσία να πάρει άλλα. Προβλήματα τέτοια μικρά πάντοτε υπάρχουν.

Δημοσιογράφος: Υπουργέ, τελευταίο ερώτημα για τις φωτιές, γράφει σήμερα ο «Ριζοσπάστης» στη πρώτη σελίδα «άφησαν γυμνή τη δασοπυρόσβεση για να ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου», ότι με απόφαση της Κυβέρνησης αποδυναμώθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία και κλιμάκια σε Ζάκυνθο και Ελάτεια πήγαν στην πυρασφάλεια του αεροδρόμιου.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αναφέρονται στο ότι ένας αριθμός πυροσβεστών είχε σταλεί προκειμένου να στελεχώσει τα κλιμάκια των αεροδρομίων που πήρε η Fraport, καθώς και των Εθνικών Οδών και αυτό είναι αλήθεια, προκειμένου να λειτουργήσει η σύμβαση που είχε γίνει με τη Fraport για τα αεροδρόμια και με τις εταιρείες που ανέλαβαν τις εθνικές οδούς.

Από ‘κει και πέρα όμως στις κρίσιμες περιοχές ενισχύθηκε το προσωπικό, το οποίο είχε φύγει και πήγε στα αεροδρόμια και ειδικά για την περίπτωση της Ζακύνθου φέραμε από όλη την Ελλάδα πυροσβεστικά οχήματα και προσωπικό, γύρω στα 53 πυροσβεστικά οχήματα βρίσκονταν αυτές τις μέρες στη Ζάκυνθο και πριν ακόμη τη πυρκαγιά τη μεγάλη.

Δημοσιογράφος: Αλλά πάντως επιβεβαιώνεται ότι όντως μεταφέρθηκαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής για την πυρασφάλεια του αεροδρομίου, απαντήσατε. Θέλω να κλείσουμε…

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: …ναι αλλά αυτό δεν αποδυνάμωσε τη Ζάκυνθο.

Δημοσιογράφος: Ναι, ναι, το καταστήσατε σαφές. Θέλω να κλείσουμε με το πρωτοσέλιδο, το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Βασίλη Σκουρή στη «Real News», για υπόπτους τζιχαντιστές που είναι στο στόχαστρο της ΕΛ.ΑΣ., ότι είναι υπό στενή παρακολούθηση δυο Μαροκινοί και δυο Αιγύπτιοι με περίεργες διασυνδέσεις. Και θέλω να ρωτήσω εάν η δράση τους σας ανησυχεί, αν υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι θα πρέπει να φοβάται η Ελλάδα ένα χτύπημα από τον ISIS.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Στραβελάκη έχει φανεί και είναι αποδεκτό από όλους ότι η χώρα μας είναι πυλώνας σταθερότητας, είναι ασφαλέστατη περιοχή, ίσως η ασφαλέστερη χώρα της Ευρώπης. Αυτό φαίνεται από έγγραφα ευρωπαϊκά, αμερικανικά και τα λοιπά και γι’ αυτό ένας πολύ μεγάλος, τεράστιος αριθμός τουριστών επισκέφθηκε, επισκέπτεται τη χώρα μας.

Δημοσιογράφος: Έτσι είναι, είναι σωστό αυτό.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Επομένως δεν υπάρχει καμιά πληροφορία για οργάνωση κάποιας ομάδας που έχει σκοπό να κάνει ενέργειες στη χώρα μας, χωρίς να αποκλείω, το έχω ξαναπεί, ενέργειες μεμονωμένων ανθρώπων, οι οποίοι δεν ξέρω από πού μπορούν να πάρουν…

Δημοσιογράφος: Μοναχικών λύκων…

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: …Μοναχικών λύκων, όπως λέγονται. Εμείς όμως εντείνουμε τις προσπάθειές μας κάθε μέρα περισσότερο προκειμένου να έχουμε πληροφορίες, να εντοπίσουμε τυχόν τέτοιες ενέργειες, να οργανώσουμε τον τρόπο αντίδρασής μας και σε αυτή τη κατεύθυνση έχουμε καταβάλει τεράστιες προσπάθειες αυτό τον καιρό. Συνεργαζόμαστε και με άλλες χώρες και με άλλες Υπηρεσίες, προκειμένου να διατηρήσουμε αυτό το ασφαλές περιβάλλον που υπάρχει στη χώρα μας.

Δημοσιογράφος: Άρα καταλαβαίνω ότι γίνεται δουλειά σε βάθος, υπάρχει προληπτική παρακολούθηση ανθρώπων που έχουν δράση ή που θα μπορούσαν να έχουν θεωρηθεί ύποπτοι, αλλά στην πραγματικότητα η Κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι υπάρχει κίνδυνος για χτύπημα τζιχαντιστών στην Ελλάδα, παρά μόνο φυσικά αν εξαιρέσουμε αυτό που είπατε, έναν μοναχικό λύκο, που αυτό κανείς, ποτέ, πουθενά, δεν μπορεί να το προβλέψει.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Υπάρχει οργανωμένη παρακολούθηση καταυλισμών, χώρων που υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται από αυτές τις περιοχές και πολλή καλή συνεργασία με Υπηρεσίες Πληροφοριών άλλων χωρών γιατί δεν ήμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε τη χώρα μας αφύλακτη.

Διαβάστε επίσης