Αγώνα για την ελευθερία του λόγου από το Athens Review of Books

«Η συκοφαντία αποτελεί αστικό και ποινικό αδίκημα και τιμωρείται παντού στην Ευρώπη» απαντά συνεργάτης του Νίκου Κοτζιά

Αγώνα για την ελευθερία του λόγου, με αφετηρία μια πολιτική κριτική, χαρακτηρίζει στον ΣΚΑΪ την καταδίκη σε βάρος του για συκοφαντική δυσφήμιση του Νίκου Κοτζιά ο εκδότης της επιθεώρησης The Athens Review of Books Μανώλης Βασιλάκης.

Το 2010 ο νυν υπουργός Εξωτερικών κατέθεσε αγωγή αποζημίωσης ύψους 250.000 ευρώ για συκοφαντική δυσφήμιση, με την υπόθεση να εκδικάζεται σε όλες τις βαθμίδες των δικαστηρίων και να είναι καταδικαστική σε όλες τις βαθμίδες για τον κ. Βασιλάκη και τη σύζυγό του Μαρία.

«Η συκοφαντία αποτελεί αστικό και ποινικό αδίκημα και τιμωρείται παντού στην Ευρώπη» απαντά στον σταθμό μας συνεργάτης του κ. Κοτζιά. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Βασιλάκης δηλώνει ότι «η Athens Review of Books σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι θα επιβιώσει. Εδώ μιλάμε για μια απόπειρα κλεισίματος του, από τον υπουργό των Εξωτερικών». «Η ιστορία ξεκινά με μια αγωγή που υποβάλει ο υπουργός 250.000 ευρώ, με δικηγόρους τους Φαήλο Κρανιδιώτη και Γιάννη Μαντζουράνη. Προφανές είναι και μόνο από το ύψος ότι επεδίωκε το κλείσιμο του περιοδικού. Όλα αυτά με πρόφαση μια επιστολή αναγνώστη που δημοσιεύσαμε, η οποία θύμιζε το πολιτικό του παρελθόν, όταν σε περασμένες δεκαετίες ('70 και '80) ήταν στέλεχος της πολιτικής επιτροπής του ΚΚΕ και ιδεολογικός καθοδηγητής του» τονίζει ο κ. Βασιλάκης.

Όπως αναφέρει ο εκδότης της Athens Review of Books η επιστολή είχε την επίδικη φράση για την οποία και καταδικαστήκαμε: «Εδώ μιλάμε για τον πιο ακραίο και φανατικό, σκληρό και αμείλικτο Κνίτη της γενιάς μας/του, κυριολεκτικώς για ένα πραγματικό γκαουλάιτερ του σταλινισμού.» «Αυτή ήταν η φράση, αυτό ήταν και το έγκλημα που διαπράξαμε δημοσιεύοντάς την» προσθέτει.

O Mανώλης Βασιλάκης διαψεύδει τη δήλωση του υπουργού ότι αν είχε ζητήσει συγγνώμη από κοινού με τη σύζυγό του – και συνεκδότρια – Μαρία Βασιλάκη θα είχε αποσύρει την αγωγή. «Ουδέποτε διετύπωσε τέτοιο αίτημα, λέει ψέματα, λέει απολύτως ψέματα» αναφέρει.

Ο κ. Βασιλάκης προσθέτει όμως ότι «και αν ακόμα το διετύπωνε, δεν θα ζητούσαμε συγγνώμη, διότι η επίμαχη φράση, είναι μια πολιτική κριτική , ένας πολιτικός χαρακτηρισμός, την οποία πραγματοποίησε ένας επιστολογράφος». «Τι θέλατε; Να λογοκρίνουμε την επιστολή;» διερωτάται.

Από ‘κει και πέρα, εξηγεί, διεξήχθησαν τρεις δίκες, Πρωτοδικείο, Εφετείο, Άρειος Πάγος, στις οποίες προσκομίσαμε όλα τα ντοκουμέντα που τεκμηρίωναν αυτό τον πολιτικό χαρακτηρισμό. Τίποτα από όλα αυτά δεν έλαβαν υπόψη τους οι δικαστές. Και μάλιστα κατέληξαν σε μια απόφαση η οποία έλεγε: «Ναι μεν απεδείχθη ότι ο ενάγων υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του ΚΚΕ, όμως ούτε από τα κείμενα του προκύπτει ο θαυμασμός του για το απολυταρχικό καθεστώς του Χόνεκερ ούτε η διαχείρισή του».

«Με αμετάκλητη λοιπόν δικαστική απόφαση ο υπουργός δεν υπήρξε σταλινικός, ούτε θαυμαστής των κομμουνιστικών καθεστώτων. Αν δεν ήταν τραγικό θα ήταν το άκρων άωτον της γελοιοποίησης. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι αποφάσεις αυτές του δικαστηρίου επικρίθηκαν σφοδρά από τον πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών, από τον Ευρωπαίο μεσολαβητή και από δεκάδες ακαδημαϊκούς διεθνούς κύρους» σχολιάζει.

«Ο υπουργός ήθελε, έστω και με τρελή δικαστική απόφαση, έστω και με αυτή τη βία, να εξαφανίσει, να διαγράψει το παρελθόν του. Αυτό το κεφάλαιο του παρελθόντος του. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς, σημειώνει, να δείξετε ένα στοιχείο. Εμείς προσκομίσαμε το εξώφυλλο ενός γερμανικού βιβλίου με τίτλο «Ο αυτόνομος νους». Επικεφαλής της συντακτικής ομάδας είναι κάποιος Μάνφρεντ Μπουν και από κάτω το δεύτερο όνομα είναι του Νίκου Κοτζιά. Αυτό το βιβλίο εκδόθηκε το 1976 από το καθεστώς Χόνεκερ στο Βερολίνο από το κομματικό εκδοτικό. «Ήταν βιβλίο προπαγάνδας όχι απλώς υπέρ του καθεστώτος» λέει ο Μανώλης Βασιλάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκη, «τα βιβλία που κυκλοφορούν στην Ελλάδα από τη Σύγχρονη Εποχή ήταν προπαγάνδα υπέρ των καθεστώτων αυτών. Αυτό το συγκεκριμένο ήταν βιβλίο ΤΟΥ καθεστώτος, για λογαριασμό του καθεστώτος από ανθρώπους του καθεστώτος. Ο Μάνφρεντ Μπουν ήταν επικεφαλής του ιδεολογικού αγώνα της προπαγάνδας του καθεστώτος Χόνεκερ, και σημαίνων στέλεχος της Στάζι με το ψευδώνυμο ‘’Ελαφοπόδαρος’’. Και ερωτώ: Πού βρήκε ο Ελαφοπόδαρος το 1976 τον Κοτζιά, να γράψουνε μαζί βιβλίο για λογαριασμό του καθεστώτος Χόνεκερ; Οι κύριοι δικαστές, για να ικανοποιήσουν τον υπουργό, σε αυτό το ντοκουμέντο δεν βλέπουν καν απλό θαυμαστή του καθεστώτος. Εκεί σηκώνει κανείς τα χέρια ψηλά».

«Προσκομίσαμε δεκάδες άλλα κείμενά του όπως το ‘’Οικονομία και Εμείς’’ του 1981 όπου υπερασπίζεται το καθεστώς Γιαρουζέλσκι. Το 2015 δήλωσε στο Σπίγκελ ότι κατ’ εντολή του κόμματος του έγραφε ανοησίες. Τώρα αν του θυμίσει κανείς τις ανοησίες που έγραφε, του κάνει αγωγή» δηλώνει.

Ο κ. Βασιλάκης καταγγέλλει ότι «συνέβη κάτι σκανδαλώδες στην απόφαση του Αρείου Πάγου. Η εισηγήτρια, ενώ έκανε μια πολύ θεμελιωμένη εισήγηση 14 σελίδων όπου επεσήμανε τρεις πολύ σημαντικούς λόγους αναίρεσης, τελικά ποιος ξέρει από ποιες πιέσεις, καταψήφισε την εισήγησή της».

«Τέλος, ανάμεσα σε όλα όσα επικαλέστηκε ο Κοτζιάς, είπε ότι κατείχε θέση καθηγητού στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και θέση καθηγητού στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Αλληλογραφήσαμε και με τα δύο πανεπιστήμια τα οποία τον διαψεύδουν» σημειώνει ο Μανώλης Βασιλάκης. 

«Πιστεύω ότι δεν είναι ο αγώνας για ένα περιοδικό, είναι ο αγώνας για την ελευθερία του λόγου. Είναι ένας βιασμός της ελευθερίας του λόγου» καταλήγει ο εκδότης της Athens Review of Books.

Τι απαντά συνεργάτης Νίκου Κοτζιά 

Απαντώντας στον ΣΚΑΪ, συνεργάτης του υπουργού Εξωτερικών σχολιάζει: «η αλήθεια είναι ότι δεν δεσμεύτηκε ούτε ένα asset του εν λόγω περιοδικού. Ούτε εμποδίστηκε η κυκλοφορία του καθότι η εκτέλεση των αποφάσεων του δικαστηρίου αφορά το ζεύγος Βασιλάκη.

«Υπάρχουν 3 αποφάσεις όλων των βαθμίδων των δικαστηρίων, Πρωτοδικείο, Εφετείο και Άρειος Πάγος, που χαρακτηρίζουν τις εις βάρος του κ. Κοτζιά επιθέσεις του ζεύγους Βασιλάκη ως κοινή συκοφαντία» τονίζει.

«Το ζεύγος Βασιλάκη που καταδικάστηκε με 10.000 ευρώ για συκοφαντία και ψεύδη υποστηρίζει ότι η απόφαση δεν άφορα το ίδιο, άλλα την κυκλοφορία του περιοδικού» συμπληρώνει.

Ο συνεργάτης του κ. Κοτζιά δηλώνει ότι «αυτή η υπόθεση ξεκίνησε πολύ πριν γίνει ο κ. Κοτζιάς Υπουργός και οι αποφάσεις των δικαστηρίων σε πρώτο και δεύτερο βαθμό εκδόθηκαν πριν γίνει Υπουργός».

«Η συκοφαντία αποτελεί αστικό και ποινικό αδίκημα και τιμωρείται παντού στην Ευρώπη. Το ευρωπαϊκό δίκαιο προβλέπει τιμωρίες για συκοφάντες και οι αποφάσεις των δικαστηρίων στην Ευρώπη εκτελούνται και υλοποιούνται σε όλη την ΕΕ. Γιατί εγκαλείται ο κ. Κοτζιάς που ζήτησε την εκτέλεση τριών δικαστικών αποφάσεων που τον δικαιώνουν;» αναρωτιέται.

«Ο κ. Κοτζιάς ζήτησε από τους καταδικασθέντες και στις τρεις βαθμίδες των δικαστηρίων, να του εκφράσουν μια απλή δημοσιά συγγνώμη λέγοντας ότι αυτό του αρκεί για να λήξει η αντιδικία. Το ζεύγος Βασιλάκη αρνήθηκε κατηγορηματικά την έκφραση μιας τέτοιας απλής συγγνώμης, ενώ απαιτεί ταυτόχρονα, με πολλαπλά δημοσιεύματα να μην εφαρμοστούν οι αποφάσεις των δικαστηρίων. Να τεθεί το ίδιο το ζεύγος υπεράνω του νόμου, να μπορεί να συκοφαντεί κατά το δοκούν και να καταργήσει κάθε έννοια κράτους δικαίου. Πιστεύει δε, ότι διαθέτει τέτοιες προσβάσεις σε εφημερίδες και ΜΜΕ ώστε να δύναται να συνεχίσει τη δυσφημιστική εκστρατεία ενάντια στο πρόσωπο του κ. Κοτζιά» αναφέρει.

«Αυτό που έχει, πλήρως αποσιωπηθεί από την πλευρά Βασιλάκη είναι στο άρθρο για το οποίο έγινε η αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση αναφερόταν ψευδώς ότι ‘’ο Κοτζιάς σπούδασε με την ευγενική φροντίδα του κόμματος στην Ανατολική Γερμανία’’. Η αλήθεια είναι ότι ο Νίκος Κοτζιάς ουδέποτε σπούδασε στην Ανατολική Γερμανία, αλλά στο Πανεπιστήμιο της πόλης Γκίσσεν στη Δυτική Γερμανία με δικά του έξοδα. Υπήρξε, μάλιστα, συμφοιτητής με τον σημερινό Πρόεδρο της Γερμανίας κ. Στάινμαγιερ. Τα στοιχεία αυτά δεν αμφισβητούνται, καθώς τα επιβεβαίωσε δημοσίως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Γερμανικής Δημοκρατίας, κ. Στάινμάιερ και κατά την επίσημη επίσκεψη του στις 7 Απριλίου στην Αθήνα, όπου μίλησε με θέρμη για την περίοδο που φοιτούσε μαζί με τον κ. Κοτζιά στο Γκίσσεν της δυτικής Γερμανίας» καταλήγει ο συνεργάτης του υπουργού Εξωτερικών.

Πηγή: skai.gr

Διαβάστε επίσης