Π. Κουρουμπλής: Οι ΑΝΕΛ δεν εμπόδισαν τον ΣΥΡΙΖΑ να ξεδιπλώσει την ιδεολογία του

«Εκείνο που χρειάζεται η Ελλάδα είναι πολιτική σταθερότητα και αυτή η κυβέρνηση το προσφέρει»

Την πεποίθησή του ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν εμπόδισαν τον ΣΥΡΙΖΑ να ξεδιπλώσει την ιδεολογία του, εξέφρασε με τηλεοπτική του συνέντευξη ο Παναγιώτης Κουρουμπλής. Σημείωσε, μάλιστα, ότι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι πολιτική σταθερότητα και αυτό η παρούσα κυβέρνηση το προσφέρει.

Παράλληλα, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής τόνισε ότι μια μελλοντική συνεργασία με τη ΔΗΣΥ -ή όπως αλλιώς μπορεί να λέγεται, όπως είπε χαρακτηριστικά- δεν θα πρέπει να αποκλείεται, καθώς «εμείς συζητούμε με όλους τους ανθρώπους του ευρύτερου αυτού χώρου στην Ευρώπη».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Παναγιώτη Κουρουμπλή:

Για τις αναμενόμενες θέσεις του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ και το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, είπε: «Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, συνδέεται με τις εκλογές του Γενάρη του 2015. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να εφαρμόσει το Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, επειδή ήταν δέσμευσή του, αλλά το καλοκαίρι του 2015 βρήκε τοίχο. Έτσι η κυβέρνηση παραιτήθηκε και πήγαμε σε εκλογές.

Με τον τρόπο αυτό, ο Τσίπρας είχε την εντιμότητα το δύσκολο αυτό πρόγραμμα που συμφώνησε στις Βρυξέλλες, να το θέσει στην κρίση του ελληνικού λαού. Αυτό είναι πολιτική εντιμότητα. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 15 ο Ελληνικός Λαός μας εμπιστεύτηκε να διαχειριστούμε αυτό το δύσκολο πρόγραμμα και να βγάλουμε τη χώρα από αυτή τη μεγάλη δυσκολία στην οποία βρέθηκε όλα αυτά τα χρόνια. Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης δεν υπάρχει, από τη στιγμή που αναγκαστήκαμε και πήγαμε σε έναν ιστορικό συμβιβασμό με τις απαιτήσεις των δανειστών.

Από εκεί και πέρα, στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Διανύουμε πλέον μια περίοδο που μέρα με τη μέρα εξομαλύνεται η κατάσταση στο χώρο της οικονομίας. Σιγά - σιγά αρχίζουν, δειλά - δειλά, αλλά ουσιαστικά, να ενεργοποιούνται πρωτοβουλίες που συνδέονται με αυτό που λέμε όλοι ανάπτυξη. Το ζήτημα είναι αν όλοι θα καταλάβουμε ότι μέσα από μία συνεννόηση πρέπει να αποφύγουμε τις ακρότητες και να συμφωνήσουμε σε ένα κλίμα επενδυτικό που για όλους είναι ωφέλιμο».

Αναφορικά με το πόσο επενδύει η κυβέρνηση στην επίσκεψη Μακρόν, σημείωσε: «Κάθε φορά που έχουμε μια τέτοια επίσκεψη, πάντα υπάρχουν και προσδοκίες που καμιά φορά είναι και περισσότερες από όσες πρέπει. Το ζήτημα είναι ότι υπάρχουν δυνατότητες στη χώρα. Η Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα, ανεκμετάλλευτες δυνατότητες που μπορούν να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο ευρύτερων συνεννοήσεων που πρέπει να γίνουν σε τέτοια μεγάλα ζητήματα. Γι’ αυτό εγώ πιστεύω στη συνεννόηση με την αξιωματική αντιπολίτευση. Θα έλεγα όλοι αυτοί οι υψηλοί τόνοι και οι ακρότητες που ακούστηκαν τον τελευταίο καιρό να πέσουν».

Σχετικά με το λεγόμενο «ξέπλυμα του ναζισμού», ανέφερε: «Είναι θέμα και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και της κυβέρνησης με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες να βρεθεί ένας κοινός τόπος σε ορισμένα ζητήματα, όπως είναι το επενδυτικό κλίμα και κάποιοι κλάδοι της οικονομίας που μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος. Πιστεύω ότι και στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν άνθρωποι που κατανοούν την ανάγκη μιας τέτοιας συνεννόησης.

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις για το περίφημο αυτό συνέδριο, θεωρών ότι ειπώθηκαν πράγματα που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Δεν μπορούμε να μπούμε στη θεωρία των δύο άκρων ούτε και να εξισώσουμε τα εγκλήματα του ναζισμού με τα εγκλήματα που και οι ίδιοι οι ηγέτες της Σοβιετικής Ένωσης αναγνώρισαν για την περίοδο του Στάλιν. Αλλά, ξέρετε, οι φιλελεύθερες δημοκρατίες στο 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο συνεργάστηκαν με τη Σοβιετική Ένωση για να αντιμετωπίσουν τον ναζισμό. Δεν μπορούμε να είμαστε ανιστόρητοι και να εξισώνουμε τις δύο πλευρές, χωρίς να παραγνωρίζει κανείς ότι την περίοδο αυτή έγιναν τέτοιες πράξεις.

Η συνεργασία που πρέπει να υπάρχει στον χώρο των δημοκρατικών δυνάμεων, πρέπει να ξεπερνάει αυτού του είδους τα διλήμματα. Νομίζω δεν είναι το ίδιο πράγμα τα εγκλήματα που έγιναν επί Στάλιν με τα εγκλήματα του ναζισμού. Εκεί νομίζω ότι μπορούμε να το βάλουμε στη σωστή βάση. Κάνω έκκληση να πέσουν οι τόνοι και να μπούμε σε ένα πιο ήρεμο κλίμα η χώρα έχει ανάγκη ένα ήρεμο κλίμα».

Για τις επενδύσεις και το λεγόμενο «success story», απάντησε: «Υπάρχουν πάρα πολύ μεγάλες δυνατότητες, υπάρχουν και ευκαιρίες. Εκείνο που χρειάζεται η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι πολιτική σταθερότητα και αυτή η κυβέρνηση, και το λέω πολύ κατηγορηματικό τρόπο, εξασφαλίζει αυτό που έχει ανάγκη τώρα η Ελλάδα. Μην ξεχνάμε την περίμετρο της χώρας. Τι γίνεται γύρω μας. Μην ξεχνάμε το προσφυγικό και το μεταναστευτικό, τη ρευστότητα γύρω μας και τη νευρικότητα στην οποία βρίσκεται το τουρκικό πολιτικό σύστημα».

Όσον αφορά τις εξελίξεις στη ΔΗΣΥ, σχολίασε: «Αυτό που δεν μπορώ να κατανοήσω και ελπίζω να αποσαφηνιστεί από τους ανθρώπους που διεκδικούν την ηγεσία της παράταξης, είναι το τι θα κάνουν την επόμενη μέρα των εκλογών. Θα πάνε σε σύμπλευση με τη φιλελεύθερη, μητσοτακική ΝΔ; Αυτό το θεωρώ παρά φύση συνεργασία. Εκτός αν μιλάμε για ένα κόμμα κεντρώο. Τότε το κόμμα αποδεσμεύεται από άλλου είδους ιδεολογικές επιλογές.

Αλλά, όταν ένα κόμμα θέλει να λέγεται κεντροαριστερό, δεν μπορεί να κοιτάει και δεξιά και αριστερά. Δεν μπορεί να αγνοεί τον κόσμο του. Δεν έχει δικαίωμα. Πρέπει να το πει. Χθες, ο κ. Ραγκούσης, που διαφωνώ μαζί του, με τη δήλωσή του έδωσε την κυβέρνηση στη ΝΔ, αλλά τουλάχιστον είχε το θάρρος να πει την άποψή του. Δηλαδή, πρέπει οι υποψήφιοι για την ηγεσία της ΔΗ.ΣΥ. πρέπει να πουν. Θα συμπλεύσουν με τον κ. Μητσοτάκη; Θα προσπαθήσουν να υπάρξει προγραμματική σύγκλιση με την Αριστερά, αυτό που γίνεται στην Ευρώπη; Αυτό είναι καθαρός λόγος».

Τέλος, για το κατά πόσον είναι «παρά φύση» η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ανταλλάξει τους ΑΝΕΛ με τη ΔΗΣΥ, τόνισε: «Ο φυσικός χώρος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της ΔΗΣΥ είναι η σύγκλιση των δυνάμεων αυτών σε έναν ευρύτερο, πατριωτικό, δημοκρατικό, σοσιαλιστικό μέτωπο. Εγώ αυτό πιστεύω και γι’ αυτό εργάζομαι. Αυτή είναι η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων. Από την άλλη μεριά, είναι ένας νεοφιλελεύθερος συντηρητικός χώρος, που τέλος πάντων, φιλοδοξεί να είναι η εναλλακτική πρόταση στα πλαίσια του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Η συνεργασία μου είναι γνωστή με τον κ. Τσίπρα. Και σ’ ένα τέτοιο πνεύμα εργαζόμαστε και συνεργαζόμαστε όλοι οι άνθρωποι που διεκδικούμε να έχουμε κάποιο ρόλο σε αυτό το χώρο.

Έχω πει και το ξαναλέω ότι οι ΑΝΕΛ δεν εμπόδισαν σε τίποτα τον ΣΥΡΙΖΑ να ξεδιπλώσει τον προγραμματικό του λόγο και την προγραμματική του δράση. Είναι πράγματι μια άλλη η ιδεολογία των ανθρώπων αυτού του χώρου και άλλη η ιδεολογία του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά, αυτό δεν εμπόδισε τις δύο πλευρές να έχουν μια συνεργασία παραγωγική.

Από εκεί και πέρα, πάντως, η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων είναι να πάνε τα πράγματα στη θέση τους. Πιστεύω ότι και η ΔΗΣΥ, ή όπως θα λέγεται την επαύριον των εσωτερικών εκλογών, θα πρέπει να βρει έναν τρόπο συνεργασίας, σύμπλευσης, προγραμματικής σύγκλισης, με τις δυνάμεις που εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς συζητούμε με όλους τους ανθρώπους του ευρύτερου αυτού χώρου στην Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, η Σοσιαλδημοκρατία, οι Πράσινοι και οι Αριστεροί βρίσκονται σε πολύ θετικό δρόμο σύμπλευσης όλων αυτών των δυνάμεων για τη συγκρότηση μεγάλων τέτοιων μετώπων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα».

Διαβάστε επίσης