Ο άνδρας που είδε από κοντά τον μακελάρη αποκαλύπτει: «Σφύριζε συνθηματικά για καταφύγιο»

ΣΤΟ ΣΟΥΜΠΙΡΑΤΣ

Ενας κάτοικος του Σούμπιρατς βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με τον 22χρονο μακελάρη Γιουνς Αμπουγιακούμπ, που σκόρπισε τον θάνατο στην Καταλονία.

Οπως αποκαλύπτει η «El Pais» Αργεντίνος κάτοικος τα είπε σε γείτονα του και αυτός αμέσως κάλεσε τις αρχές και είπε πως ένας άγνωστος σφύριζε για να ζητήσει βοήθεια, όταν θέλησε να καταφύγει σε σπίτι που πριν ένα χρόνο ζούσαν Μαροκινοί που είχαν φύγει αιφνιδίως από την συγκεκριμένη οικία.

Ο Αγκουστίν Α. κάλεσε τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 για να ειδοποιήσει για την παρουσία του υπόπτου στην πίσω αυλή του σπιτιού του Αργεντίνου γείτονα του. Η έκκληση του και τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι ο Αμπουγιακίμπ ζήτησε καταφύγιο ή βοήθεια στο σπίτι που θεωρούσε ότι κατοικούσαν συμπατριώτες του (ένα ζεύγος και η 3χρονη κόρη τους).

«Είναι μια απομονωμένη περιοχή», εξηγεί ο Αγκουστίν, ο οποίος ζει σε μία από τις πέντε ημιτελείς κατοικίες στην περιοχή όπου σκοτώθηκε ο Αμπουγιακούμπ.

Μέχρι πριν ένα χρόνο, σε ένα από αυτά τα σπίτια ζούσε μια τριμελής οικογένεια. «Εξαφανίστηκαν, δεν ξέρω τίποτα, γιατί κυρίως ο άνδρας δεν μιλούσε ποτέ σε κανέναν», λέει.

Ο Αργεντινός μάρτυρας αναφέρει πως περίπου στις 04:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας άκουσε έναν νεαρό άνδρα να σφυρίζει στο πίσω μέρος του σπιτιού του. Οταν κοίταξε από το παράθυρο, ο τζιχαντιστής «έφυγε προς την αντίθετη κατεύθυνση», αναστατωμένος που δεν βρήκε τον άνθρωπο που ζητούσε.

Οπως περιέγραψε ο Αργεντινός στον Αγκουστίν ο Αμπουγιακούμπ ήταν ένα αγόρι με σκούρο παντελόνι, μπλε μπλουζάκι και μαύρα αθλητικά με λευκή σόλα. Μάλιστα, ο γείτονας του είπε πως το αγόρι «φαινόταν μισομεθυσμένο».

Η πορεία του δράστη στο Σουμπιράτς

1. Ενας κάτοικος αναγνώρισε τον δράστη που γυρνούσε στους δρόμους γύρω από τον σιδηροδρομικό σταθμό Sant Sadurní d’Anoia

2. Αστυνομικός περιπολούσε και ο δράστης κρύφτηκε σε αμπελώνες

3. Στο σημείο εντοπίζεται ο δράστης με ζώνη εκρηκτικών, αστυνομικοί τον πυροβολούν και τον σκοτώνουν

Οι τελευταίες στιγμές του μακελάρη της Βαρκελώνης -Ερημίτης σε αμπελώνα

Ρακένδυτος και καταπονημένος, ο οδηγός του βαν της επίθεσης στη Βαρκελώνη Γιουνές Αμπουγιακούμπ -ο άνθρωπος που έπεσε χτες νεκρός από αστυνομικά πυρά- είχε κρυφτεί σε έναν αμπελώνα περίπου 50 χλμ από το κέντρο της πόλης που αιματοκύλησε. 

«Εμοιαζε με ερημίτης. Ηταν βρώμικος» αναφέρει σχετικά η ισπανική εφημερίδα  Lavanguardia, περιγράφοντας τις εικόνες με τις οποίες ήρθαν αντιμέτωποι οι αστυνομικοί μετά από ανθρωποκυνηγητό τεσσάρων ημερών. 

Η ίδια εφημερίδα εκτιμά ότι 0 22χρονος μακελάρης έφτασε στον αμπελώνα στο Σούμπιρατς αφού πρώτα περπάτησε περίπου 50 χλμ και διένυσε δάσος, αγροκτήματα και θαμνώδεις περιοχές.  Η ισπανική εφημερίδα αναφέρει ότι ο Αμπουγιακούμπ φορούσε δύο μπλούζες όταν έπεσε νεκρός, πιθανώς σε μια προσπάθεια να κρύψει την ταυτότητά του. 

«Δεν είχε μαζί του κάποια τσάντα, ούτε τηλέφωνο ή χρήματα. Είχε στην κατοχή του δύο μαχαίρια και ένα ξυραφάκι με τις λάμες τυλιγμένες σε πλαστικό» αναφέρει το δημοσίευμα, και συμπληρώνει: «Πέθανε με τα μάτια του ανοιχτά, το πρόσωπό του είχε παραμορφωθεί από τις σφαίρες». 

Ο επικεφαλής της Καταλανικής αστυνομίας, Ζοζεπ Λουίς Τραπερο, δήλωσε ότι δύο αστυνομικοί που υπηρετούσαν στο τοπικό τμήμα είχαν ενημερώσει τα κεντρικά ότι είδαν έναν ύποπτο άντρα στην περιοχή. Λίγη ώρα αργότερα, μια γυναίκα τηλεφώνησε στην αστυνομία και δήλωσε πεπεισμένη ότι είχε δει τον τρομοκράτη σε βενζινάδικο κοντά στον αμπελώνα.

Η ίδια γυναίκα φέρεται να είπε ότι ο άντρας της κίνησε το ενδιαφέρον επειδή φορούσε βαριά ρούχα και μακριά μπλούζα ενώ το απόγευμα ήταν ιδιαίτερα ζεστό. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι οι αστυνομικοί εντόπισαν τον Αμπουγιακούμπ μέσα σε όχημα, κάτι το οποίο τελικά δεν επιβεβαιώνεται. 


Η αστυνομία ερευνά το σημείο όπου έπεσε νεκρός ο δράστης

Η Μαρία Βεντούρα, κόρη του ιδιοκτήτη του αμπελώνα, δήλωσε στην βρετανική Daily Mail ότι ο πατέρας της είχε δει ένα αυτοκίνητο της αστυνομίας να κινείται με μεγάλη ταχύτητα στον χωματόδρομο κοντά στο σημείο όπου συνελήφθη και εσφαλμένα θεώρησε ότι ο τρομοκράτης οδηγούσε. 

Ο Τραπερο αποκάλυψε ότι ο τρομοκράτης επιχείρησε να διαφύγει από το σημείο αλλά τελικώς οι αρχές κατάφεραν να τον ακινητοποιήσουν. Όταν οι αστυνομικοί ζήτησαν από τον 22χρονο να τους πει το όνομά του, εκείνος σήκωσε την μπλούζα του και τους έδειξε μια «ζώνη με εκρηκτικά». Οι άντρες της ομάδας εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών ανακοίνωσαν λίγη ώρα αργότερα ότι η ζώνη ήταν ακίνδυνη. 

Η αστυνομία συνεχίζει να ερευνά το ενδεχόμενο ο μακελάρης της Βαρκελώνης να είχε κάποιον συνεργό στην περιοχή από τον οποίο να δέχτηκε βοήθεια. 

Μέχρι στιγμής, όμως, κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί. Ορισμένα ισπανικά ΜΜΕ εικάζουν ότι ο Αμπουγιακούμπ κατευθύνθηκε προς την περιοχή αυτή επειδή εκεί κατοικούν αρκετοί Μαροκινοί μετανάστες και έτσι δεν θα κινούσε υποψίες. 

Η δήμαρχος της περιοχής Μαρία Ροσέλ αρνήθηκε να αποκαλύψει το όνομα της γυναίκας που κάλεσε την αστυνομία και ουσιαστικά οδήγησε στη σύλληψη του τζιχαντιστή. Με tweet της, η καταλανική αστυνομία ευχαρίστησε την «Πολίτη Χ» για τις πληροφορίες που οδήγησαν στη σύλληψη του επικίνδυνου άντρα.

iefimerida.gr