Μαρέβα Μητσοτάκη στη Die Welt: Η προοπτική κυβερνητικής αλλαγής και όχι ο Τσίπρας βελτιώνει το οικονομικό κλίμα

ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ

Δηλώσεις της Μαρέβα Γκραμπόβσκι, συζύγου του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, φιλοξενεί η Die Welt σε εκτενές ρεπορτάζ της για το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα και τις ενδείξεις ότι, τουλάχιστον έν μέρει, βελτιώνεται.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «μετά από οκτώ χρόνια κρίσης έρχονται καλές ειδήσεις από την Ελλάδα»  σημειώνοντας ότι «η οικονομία αναπτύσσεται και πάλι και οι Έλληνες αξιοποιούν την ευκαιρία».

«Θα έλεγα ότι υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία», λέει η Μαρέβα Γκραμπόβσκι, συνιδρύτρια του fashion brand Zeus + Dione και επικεφαλής της ΜΚΟ Endeavor Greece που συμβουλεύει επιχειρηματίες στην Ελλάδα.

Κινητικότητα δεν υπάρχει μόνον στον χώρο των start-up, και η τέχνη αρχίζει να συνέρχεται. Σε παραμελημένες συνοικίες ανοίγουν νέες γκαλερί, εστιατόρια και καφέ.

«Εάν εξέλθουμε τώρα από την κρίση θα είναι παρά τον Τσίπρα και όχι εξαιτίας του Τσίπρα», λέει η κ. Γκραμπόβσκι.

Όπως επισημαίνει η Die Welt, «τους πρώτους μήνες του έτους η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε οριακά ενώ για όλη τη χρονιά συνολικά αναμένεται ένα συν της τάξης του 2%, το οποίο θα συνιστούσε ουσιαστική μεταβολή.

Μεταξύ 2008 και 2013 η οικονομία συρρικνωνόταν κάθε χρόνο, κατά διαστήματα έως και κατά 9%, και μετά ακολούθησε η στασιμότητα.

Τον Ιούλιο η κυβέρνηση έλαβε το πράσινο φως για την επόμενη δόση των διεθνών πιστωτών. Οι Βρυξέλλες σταμάτησαν τις διαδικασίες κατά της Αθήνας για το υπερβολικό της έλλειμμα ενώ η χώρα κατάφερε να δανειστεί τον Ιούλιο και πάλι από τις αγορές.

Στα συμφραζόμενα των δύσκολων ημερών των τελευταίων ετών όμως πρόκειται για μια διστακτική ακόμη μεταβολή. Όταν η οικονομία κατέρρευσε πλήρως μετά την οικονομική κρίση και η Αθήνα κατάφερε να αποτρέψει τη χρεοκοπία μόνον χάρη σε διεθνή δάνεια, αναγκάστηκε να προχωρήσει σε περικοπές.

Οι εικόνες άστεγων συνταξιούχων, απεργών του δημοσίου και άνεργων νέων συνεχίζουν να βάζουν την ανεξίτηλη σφραγίδα τους στην εικόνα της ελληνικής κοινωνίας. Το 23% των ανθρώπων δεν έχουν δουλειά.

Μπορεί ο Έλληνας πρωθυπουργός και αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας να προσπαθούσε κάθε τόσο να ενθαρρύνει τους συμπολίτες του, ωστόσο στο χώρο των start-up δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με τις επιδόσεις του.

«Εάν εξέλθουμε τώρα από την κρίση θα είναι παρά τον Τσίπρα και όχι εξαιτίας του Τσίπρα», λέει η κ. Γκραμπόβσκι. Αυτό που βελτιώνει το κλίμα, όπως λέει, είναι η προοπτική της κυοφορούμενης κυβερνητικής αλλαγής. Οι εκλογές αναμένεται να γίνουν το 2018 και στις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται σημαντικά της συντηρητικής-φιλελεύθερης Νέας Δημοκρατίας.

Αυτό οφείλεται και στο ότι οι επιχειρηματίες διαμαρτύρονται για τη γραφειοκρατία, την οικογενειοκρατία και την υψηλή φορολογική επιβάρυνση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ.