Aυτές είναι οι πρώτες εικόνες του τζιχαντιστή που σκόρπισε το θάνατο στη Βαρκελώνη- Αποχωρεί με απόλυτη ψυχραιμία

Ο 22χρονος Γιουνές Αμπουγιακούμπ φέρεται να είναι ο οδηγός του βαν που σκόρπισε τον θάνατο στη Βαρκελώνη, όπου 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Αυτό δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης της Καταλονίας, την ώρα που οι ισπανικές αρχές προσπαθούν να να καθορίσουν την ταυτότητα όλων των μελών του πυρήνα των τζιχαντιστών που σκόπευαν να αιματοκυλήσουν τη χώρα.

Ο Χοάκιμ Φορν, ο επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας, είπε: «Αυτή είναι μια από τις υποθέσεις. Είναι η βασική. Τα πάντα συγκλίνουν σε αυτό. Σήμερα θα αναλύσουμε τα αποδεικτικά στοιχεία και (θα εξηγήσουμε) γιατί καταλήξαμε σε αυτό το συμπέρασμα», προσθέτοντας ότι η έρευνα για τον εντοπισμό του Αμπουγιακούμπ έχει επεκταθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Αυτό το πρόσωπο δεν καταζητείται πλέον μόνο στην Καταλονία αλλά σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, είναι μια προσπάθεια της ευρωπαϊκής αστυνομίας».

Τις πρώτες φωτογραφίες του τζιχαντιστή που οδηγούσε το βαν δημοσιεύει η ισπανική εφημερίδα El Pais κατ' αποκλειστικότητα. Σε αυτές ο οδηγός φαίνεται να αποχωρεί με απόλυτη ψυχραιμία από το σημείο της επίθεσης. Σύμφωνα με την El Pais, ο τζιχαντιστής μετά την επίθεση φαίνεται να κατευθύνεται προς την αγορά της Μποκερία.

Ο Μαροκινός ιμάμης Αμπντελμπακί Ες Σάτι, ηλικίας περίπου 40 ετών, κατηγορείται ότι ευθύνεται για τη ριζοσπαστικοποίηση των νεαρών δραστών των επιθέσεων στη Λα Ράμπλα στη Βαρκελώνη και το Καμπρίλς.

Ο Ες Σάτι αγνοείται από την Τρίτη, με την αστυνομία να εκτιμά ότι είναι πιθανό να σκοτώθηκε στην έκρηξη που σημειώθηκε την Τετάρτη το βράδυ σε ένα σπίτι στην πόλη Αλκανάρ της Καταλονίας, όπου ο πυρήνας των τζιχαντιστών προετοίμαζε «μία ή περισσότερες επιθέσεις».

 Reuters & El Pais