Ζωή Καραβότα: «Είναι πολύ σπουδαίο να βλέπεις τους νέους να ασχολούνται με τον τόπο τους»

Μια όμορφη κουβέντα με την πρόεδρο του ΕΣΚΑ

Η νέα πρόεδρος του ΕΣΚΑ Ζωή Καραβότα, ήταν από τους πρωτεργάτες στο «ζέσταμα» και την επαναλειτουργία του ιστορικού συλλόγου Κάτω Αλισσού.  Η νεαρή εκπαιδευτικός από τον Αλισσό, μίλησε μαζί μας για την ιστορία του, τα μέλη του, τις δυσκολίες αλλά και τις όμορφες στιγμές, τις δράσεις, τα όνειρα τους στόχους. 

Συνέντευξη στη Βίκυ Αθανασοπούλου

– Συγχαρητήρια για την εκλογή σας κατ αρχάς. Θέλουμε να γνωρίσουμε τον σύλλογο κάνοντας την αρχή με ένα ιστορικό, πώς και με ποιο σκεπτικό ιδρύθηκε.
Σας ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και τη φιλοξενία σας στην ιστοσελίδα σας. Είναι σημαντικό για μας να προβάλλεται η δουλειά του συλλόγου μας από έγκυρα site. Ξεκινώντας λοιπόν να σας αναφέρω ότι ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κάτω Αλισσου (ΕΣΚΑ) είναι ο αρχαιότερος σύλλογος στον Αλισσό με έτος ιδρύσεως το 1979. Τότε πολλά μέλη δημιούργησαν αυτή την ομάδα παρακινούμενοι από την αγάπη τους για το χωριό, την όρεξη για δημιουργία και την ανάγκη για διασκέδαση με τους συγχωριανούς τους. Να σημειωθεί ότι τότε ο σύλλογος είχε χορευτικό τμήμα και θεατρική ομάδα και είχε επιδείξει αξιόλογο έργο για τα δεδομένα της τότε εποχής.Ο Σύλλογος επαναλειτούργησε το 2015 ύστερα από μερικά χρόνια αδράνειας με νέα μέλη, κυρίως με νεαρό πληθυσμό του χωριού. Από τότε μέτρα πλήθος δράσεων και εκδηλώσεων σε πολιτιστικό, αθλητικό, περιβαλλοντικό και ψυχαγωγικό επίπεδο. Εμείς, η επόμενη γενιά, φιλοδοξούμε να εμπλουτίσουμε με νέες δράσεις τον σύλλογο διατηρώντας πάντα αυτό το γραφικό και παραδοσιακό πνεύμα του συλλόγου.
– Βλέπουμε ότι ο Σύλλογος αποτελείται από νέους κυρίως ανθρώπους. Πόσο σημαντικό είναι αυτό για εσάς και κατ επέκταση για το χωριό;
Είναι αλήθεια ότι ο σύλλογος μας, όπως και το ΔΣ αποτελείται από νεαρής ηλικίας άτομα όπως επίσης η πρωτοβουλία για επαναλειτουργία του συλλόγου προήλθε από νεαρά παιδιά. Παρόλα αυτά από την πρώτη στιγμή μέχρι σήμερα μας στήριξαν και μας στηρίζουν οι παλαιότεροι, οι γονείς μας και το μεγαλύτερο ποσοστό του χωριού. Η μεγάλη έκπληξη για μας ήταν πως μια απογευματινή ιδέα μετατράπηκε σε κάτι τόσο διευρυμένο και πετυχημένο, γεγονός που το διαπιστώσαμε όταν παρατηρήσαμε πόσα νέα μέλη γράφηκαν στον σύλλογο και πόσοι πολλοί παρευρίσκονται στις εκδηλώσεις μας. Αυτό για μας ήταν κάτι πολύ ενθαρρυντικό. Και για να σας απαντήσω, ΝΑΙ είναι πολύ σπουδαίο να βλέπεις τους νέους του χωριού σου να ασχολούνται με τον τόπο τους, να καταπιάνονται με το χωριό τους, να προσπαθούν για το καλύτερο, να διασκεδάζουν όλοι μαζί όπως παλιά.
– Η δράση σας δεν περιορίζεται στα πολιτιστικά. Έχετε διοργανώσει με επιτυχία εκδηλώσεις με κοινωνικές αναφορές σε καίρια ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες. Σκοπεύετε να συνεχίσετε βλέποντας και την αποδοχή;
Η αλήθεια είναι πως ο σύλλογος μας έδωσε από την πρώτη στιγμή βάση στον πολιτισμό. Όμως κάθε φορά που κάποιο κοινωνικό ζήτημα μας απασχολούσε προσπαθούσαμε να παρέμβουμε για την επίλυση του. Αυτό κυρίως έγινε ύστερα από απαιτήσεις και των μελών του συλλόγου μας και τη δική μας ανάγκη να διορθώσουμε όσο μπορούμε προβληματικές καταστάσεις. Παρόλα αυτά οι παρεμβάσεις μας ήταν συγκεκριμένες και αφορούσαν καίρια ζητήματα. Θα συνεχίσουμε λοιπόν να ασχολούμαστε με αυτόν τον επιλεκτικό τρόπο. Δεν θέλουμε να ασκούμε πολιτική, μόνο να παρεμβαίνουμε με όλες μας τις δυνάμεις.
– Είναι αρκετές οι φωνές που υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια εύκολη «δουλειά». Πόσο δύσκολο να είναι είσαι μέλος συλλόγου που έχει στόχους και οράματα;
Εύκολα μπορώ να σας απαντήσω σε αυτό…Δεν είναι καθόλου εύκολη δουλειά,το αντίθετο! Αυτά τα χρόνια παρατηρήσαμε ότι χρειαστήκαμε ανθρώπους, δουλειά, χειρωνακτική εργασία, ιδέες, όρεξη, μεράκι. Για να σας μιλήσω ειλικρινά όμως, έπρεπε να έχουμε και ωριμότητα και υπομονή για αντιμετωπίσουμε σκοπέλους που αιφνιδίως εμφανίζονταν μπροστά μας. Όλα αυτά και πολλά άλλα χρειάζεται ένας σύλλογος και όσοι έχουν ασχοληθεί ξέρουν.
 
– Ο εθελοντισμός είναι το κύριο συστατικό του συλλόγου. Χρόνος και χρήμα πολλές φορές δικά σας. Υπάρχει βοήθεια από το δήμο; Και πως μεταφράζεται;
Η αλήθεια είναι πως σχεδόν ότι έχουμε κάνει μέχρι στιγμής είναι αποτέλεσμα εθελοντικής δουλειάς. Τα μέλη μας έχουν αφιερώσει χρόνο και χρήμα για να βοηθήσουν τον σύλλογο. Ο Δήμος μας έχει βοηθήσει στις τελικές μας εκδηλώσεις, όπως και σε κάποιες άλλες περιπτώσεις και τον ευχαριστούμε πολύ γι αυτό. Γνωρίζουμε την οικονομική δυσχέρεια των καιρών και προσπαθούμε να μην έχουμε υπερβολικές απαιτήσεις. Ακόμα και η παρουσία του Δήμου δίπλα μας στις εκδηλώσεις μας, είναι στήριξη και βοήθεια για μας.
– Αναμένοντας την κεντρική εκδήλωση του συλλόγου σας και με έναν θετικό απολογισμό για τις μέχρι σήμερα δράσεις σας, τι να περιμένουμε από τον ΕΣΚΑ τη χρονιά που έρχεται;
 Το μεγάλο μας στοίχημα αυτή τη στιγμή είναι η τελική μας εκδήλωση στις 2 Σεπτεμβρίου. Αναμένουμε να είναι πολύ ενδιαφέρουσα για το κοινό μας καθώς έχουμε ετοιμάσει πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Όπως γνωρίζετε πρόσφατα έγιναν εκλογές και νέα μέλη προστέθηκαν στο συμβούλιο μας. Με τη δυναμική αυτή σκοπεύουμε να συνεχίσουμε την πορεία μας προσθέτοντας νέες και πρωτότυπες δράσεις.

– Σας ευχαριστούμε πολύ και καλή δύναμη για τη συνέχεια
Εμείς σας ευχαριστούμε και πάλι