Σαακασβίλι: Ο περιπλανώμενος πρώην πρόεδρος χωρίς πατρίδα

η ιδιαιτερη περιπτωση ενος πολιτικου

Πριν δύο χρόνια, ο πρόεδρος Πέτρο Περοσένκο, είχε προσλάβει τον πρώην πρόεδρο της Γεωργίας Μιχέιλ Σαακασβίλι για να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις και να πατάξει την διαφθορά στην Ουκρανία…
Σήμερα τον χαρακτηρίζει ανεπιθύμητο πρόσωπο και του πήρε και το διαβατήριο. Τι έχει συμβεί;

Ο Σαακασβίλι, μπορεί να χαρακτηρισθεί πρώην πρόεδρος χωρίς πατρίδα. Αυτές τις ημέρες βρίσκεται στην Πολωνία και σε ομιλία του βγάζοντας από την τσέπη του ένα μπλε βιβλιαράκι, είπε: «Αυτό το διαβατήριο μου το πήραν πίσω Ουκρανοί ολιγάρχες. Οι ίδιοι που μου το είχαν παραχωρήσει».

Πηγαίνοντας μερικά χρόνια πίσω μπορείς να παρακολουθήσεις την πορεία της ιδιόμορφης προσωπικότητας του Μιχέιλ Σαακασβίλι, ο οποίος από θεωρούμενος «επιτυχημένος μεταρρυθμιστής» στη χώρα του την Γεωργία, βρέθηκε κατηγορούμενος για απάτες και διαφθορά, φυγόδικος στο εξωτερικό για να τον καλέσει ο πρώην συμφοιτητής του Πέτρο Ποροσένκο πριν δύο χρόνια, να τον ορίσει «επικεφαλής των μεταρρυθμίσεων» και να τον διορίσει κυβερνήτη της περιοχής της Οδησσού, δίνοντάς του την ουκρανική υπηκοότητα. Κάτι όμως που του αφαιρέθηκε από τον περασμένο Ιούλιο. Και αφού ο Σαακασβίλι έχει χάσει και την Γεωργιανή υπηκοότητα τώρα είναι χωρίς πατρίδα.

Τρία χρόνια από το πραξικόπημα που ανέτρεψε τον εκλεγμένο πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανούκοβιτς –γράφει το SPIEGEL- η Ουκρανία είναι ένα κράτος σε πολλαπλή αναταραχή. Παρά τις εξαγγελίες του καθεστώτος στο Κίεβο, η μάχη εναντίον της διαφθοράς δεν έχει καν αρχίσει.
«Ούτε ένας δημόσιος αξιωματούχος ή πολιτικός δεν έχει κατηγορηθεί ακόμη για διαφθορά. Και η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων βρίσκεται σε στασιμότητα».

Κι όλα αυτά, παρά τις πιέσεις της Δύσης που χρηματοδοτεί την κυβέρνηση στο Κίεβο που αδυνατεί να επιλύσει την κατάσταση που έχουν δημιουργήσει οι Ρώσοι («ρωσόφιλοι» για τα δυτικά Μέσα) αυτονομιστές στην περιοχή Ντονμπάς.

Το SPIEGEL παρατηρεί πως «ουδείς στο Κίεβο εμφανίζεται να έχει κάποιο σχέδιο για την επίλυση της κρίσης. Και η περίπτωση διωγμού του Σαακασβίλι αποτελεί ένα απλό επεισόδιο σε μια μίζερη κατάσταση. Άλλη μια ιστορία ψευδαισθήσεων που έχουν διαψευσθεί».

Διαβάστε επίσης