Ισπανία: Νέο ανθρωποκυνηγητό για τον οδηγό του βαν

που προκάλεσε τον θάνατο 13 ανθρώπων

Ο οδηγός του βαν ο οποίος προκάλεσε τον θάνατο 13 ανθρώπων την Πέμπτη στη Βαρκελώνη πιθανόν να είναι ακόμη ζωντανός και να διαφεύγει, σύμφωνα με την ισπανική αστυνομία.

Στο επίκεντρο του ανθρωποκυνηγητού το οποίο έχει εξαπολυθεί βρίσκεται πλέον ο Γιουνές Αμπουγιαακούμπ, ο οποίος θεωρείται ότι ήταν ο οδηγός.

Ο προηγούμενος κύριος ύποπτος, Μουσά Ουκαμπίρ, είναι ο ένας από τους πέντε τρομοκράτες οι οποίοι έπεσαν νεκροί από αστυνομικά πυρά στην Καμπρίλς, δυτικά της Βαρκελώνης.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο τρομοκρατικός πυρήνας ετοίμαζε μεγαλύτερες επιθέσεις από αυτές τις οποίες τελικώς πραγματοποίησε.

Οι εκρήξεις την Τετάρτη στην πόλη Αλκάναρ, σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές, στέρησαν από τους τρομοκράτες βασικές εκρηκτικές ύλες.

 Ο 22χρονος Αμπουγιαακούμπ ζούσε στην πόλη Ρίπολ, βορείως της Βαρκελώνης. Τρεις άνθρωποι συνελήφθησαν στη συγκεκριμένη πόλη, ενώ ακόμη μία σύλληψη έγινε στην Αλκάναρ.

Ο Ουκαμπίρ θεωρείτο αρχικώς η κεντρική φιγούρα της υπόθεσης, ωστόσο πλέον ο Αμπουγιαακούμπ είναι ο βασικός ύποπτος.

Ισπανικές και γαλλικές αρχές αναζητούν ένα βαν τύπου Renault Kangoo, το οποίο πιθανόν να έχει χρησιμοποιηθεί για διαφυγή τρομοκράτη ή τρομοκρατών προς τη Γαλλία.

Οι αρχές θεωρούν ότι ο τρομοκρατικός πυρήνας που οργάνωσε τις επιθέσεις σε Βαρκελώνη και Καμπρίλς είχε τουλάχιστον 12 μέλη.

«Ο πυρήνας διαλύθηκε»

Για πλήρη διάλυση του τρομοκρατικού πυρήνα έκανε νωρίτερα λόγο ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο, ο οποίος ωστόσο σημείωσε ότι τα μέτρα επιφυλακής στη χώρα ενισχύονται, ειδικά στις τουριστικές περιοχές.

Η περιφερειακή αυτόνομη κυβέρνηση της Καταλωνίας, ωστόσο, άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να διαφεύγουν περισσότεροι του ενός ύποπτοι.

Ειδικοί έλεγχοι διεξάγονται εν όψει της διεξαγωγής δύο ποδοσφαιρικών αγώνων για το ισπανικό πρωτάθλημα, σε Βαρκελώνη και Χιρόνα.

Το Ισλαμικό Κράτος έχει αναλάβει την ευθύνη και για τις δύο επιθέσεις, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί εάν οι τρομοκράτες είχαν απευθείας επαφή με τη τζιχαντιστική οργάνωση ή απλώς εμπνεύστηκαν από αυτήν.

naftemporiki.gr