Ισπανικά ΜΜΕ: Μεταξύ των πέντε νεκρών υπόπτων ο οδηγός του βαν

Ο οδηγός του βαν που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση στη Βαρκελώνη κατά την οποία 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, είναι ένας από τους πέντε άνδρες που πυροβόλησαν και σκότωσαν οι αστυνομικές δυνάμεις στο Καμπρίλς, μεταδίδουν ισπανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, αναφορά που πάντως δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής από την αστυνομία, η οποία ερευνά το συγκεκριμένο ενδεχόμενο.
Η καταλανική αστυνομία είχε νωρίτερα επισημάνει ότι είναι πιθανό ο οδηγός του βαν να βρίσκεται μεταξύ των νεκρών στο δεύτερο περιστατικό, αλλά δεν ήταν βέβαιη.
Σύμφωνα με την εφημερίδα El Periodico, ο οδηγός στην επίθεση στη Λα Ράμπλα που αναγνωρίστηκε ως ο 18χρονος Μούσα Ουκαμπίρ ήταν μεταξύ των προσώπων που εξουδετέρωσαν οι αστυνομικές αρχές στο Καμπρίλς.
Ο Μ. Ουκαμπίρ φέρεται να χρησιμοποίησε τα στοιχεία του αδελφού του για να ενοικιάσει το φορτηγάκι.
Μερικές ώρες μετά από την επίθεση στη Βαρκελώνη, η αστυνομία σκότωσε πέντε υπόπτους για τζιχαντισμό, οι οποίοι, επιβαίνοντας σε άλλο όχημα, πραγματοποίησαν ανάλογη επίθεση στην πόλη Καμπρίλς. Μία γυναίκα η οποία τραυματίστηκε κατά την επίθεση αυτή, πέθανε την Παρασκευή.
Η αστυνομία σημειώνει ότι οι άνδρες που σκοτώθηκαν στην Καμπρίλς συνδέονται με την επίθεση στην Βαρκελώνη, την οποία ήδη από το βράδυ της Πέμπτης «διεκδικεί» το Ισλαμικό Κράτος.
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας καταδίκασε την «τζιχαντιστική επίθεση», όπως την χαρακτήρισε, στη Βαρκελώνη. Ανακοίνωσε τριήμερο εθνικό πένθος σε ολόκληρη την ισπανική επικράτεια, ενώ ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε το μεσημέρι σε όλη τη χώρα.
Το σπίτι στην Αλκάναρ
Το βασικό σενάριο που εξετάζουν οι αρχές είναι οι επιθέσεις να σχεδιάζονταν για καιρό σε σπίτι στην Αλκάναρ, μικρή πόλη στα νότια της Βαρκελώνης.
Εκρήξεις διέλυσαν το κτήριο όπου βρίσκεται το συγκεκριμένο σπίτι την Τετάρτη το βράδυ, με πιθανότερη αιτία την έκρηξη φιαλών αερίου. Ένα άτομο είχε χάσει τη ζωή του.
Τα εκρηκτικά ετοιμάζονταν για μία ή περισσότερες επιθέσεις στη Βαρκελώνη, σύμφωνα με την αστυνομία.
Ο αρχηγός της αστυνομίας της Καταλωνίας, αυτόνομης περιφέρειας της Ισπανίας, Τζόσεπ Λουΐς Τραπέρο, είπε ότι τελικώς οι επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν ήταν «υποτυπώδεις» σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό των τρομοκρατών.
Ποιος βρισκόταν πίσω από το τιμόνι;
Η αστυνομία πάντως προς ώρας αποφεύγει να επιβεβαιώσει ότι ο Μουσά Ουκαμπίρ ήταν ο οδηγός του βαν.
Δύο φωτογραφίες του Ουκαμπίρ, οι οποίες κυκλοφορούν στον ισπανικό Τύπο, έχουν προέλευση από τους λογαριασμούς του 18χρονου άνδρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο οδηγός του βαν διέφυγε με τα πόδια, αφού πρώτα είχε χτυπήσει τουρίστες και κατοίκους της Βαρκελώνης με το όχημα.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Καταλωνίας Τζοακίμ Φορν ανέφερε ότι «στο σημείο υπήρχε αστυνομία, ωστόσο δεν μπορούσε να τον πυροβολήσει, λόγω του πλήθους που βρισκόταν στο σημείο».
Ο Μουσά Ουκαμπίρ φέρεται να ενοικίασε δύο φορτηγάκια, με το δεύτερο να βρίσκεται στην πόλη Βικ, βορείως της Βαρκελώνης, καθώς μάλλον προοριζόταν για όχημα διαφυγής.
Ο αδελφός του, Ντρις Ουκαμπίρ, παραδόθηκε στις αρχές και συνελήφθη ήδη από την Πέμπτη το βράδυ.
Ο Ντρις, μεγαλύτερος σε ηλικία από τον Μουσά, γενημμένος στο Μαρόκο, φέρεται να δήλωσε στην αστυνομία ότι δεν έχει σχέση με την υπόθεση και ότι τα χαρτιά του είχαν κλαπεί.
Άλλοι τρεις άνδρες έχουν συλληφθεί, με τους δύο να είναι Μαροκινοί και τον τρίτο να είναι Ισπανός, γεννημένος στον ισπανικό θύλακα της Μελίγια, στη βόρεια Αφρική.
Τρεις από τις συλλήψεις έγιναν στην καταλανική πόλη Ρίπολ και μία στην Αλκάναρ.
Οι συλληφθέντες είναι 21, 27, 28 and 34 ετών.
Νεκροί και τραυματίες από 34 χώρες
Πολίτες 34 χωρών σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν από την επίθεση στη Βαρκελώνη, σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση της Καταλωνίας.
Επιβεβαιωμένοι νεκροί είναι ο Φρανσίσκο Λόπες Ροντρίγκες, στα 60 του χρόνια, Ισπανός, ο 35χρονος Ιταλός Μπρούνο Γκουλότα, άλλος ένας Ιταλός και ένας Βέλγος, για τους οποίους δεν έχουν δοθεί περισσότερα στοιχεία.
Τουλάχιστον ένας Αμερικανός βρίσκεται ανάμεσα στους νεκρούς, δήλωσε το απόγευμα της Παρασκευής ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον.
Μια 74χρονη γυναίκα από την Πορτογαλία βρίσκεται επίσης μεταξύ των θυμάτων.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας δήλωσε την Παρασκευή ότι 26 Γάλλοι πολίτες βρίσκονται ανάμεσα στους τραυματίες, εκ των οποίων οι 11 σε κρίσιμη κατάσταση.
Δεκατρείς Γερμανοί πολίτες έχουν τραυματιστεί, κάποιοι εξ αυτών σοβαρά, ενώ ένα παιδί πέντε ετών από την Ιρλανδία έχει σπάσει το πόδι του.
Ο επτάχρονος Αυστραλός Τζούλιαν Κάντμαν, ο οποίος χωρίστηκε από τη μητέρα του την ώρα της επίθεσης, αγνοείται, ενώ η μητέρα του βρίσκεται ανάμεσα στους σοβαρά τραυματίες.
naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης