Μέρκελ: Κάνω ό,τι μπορώ για μια ειρηνική λύση με τη Βόρεια Κορέα

Αισιόδοξη η καγκελάριος από τις κινέζικες πιέσεις - Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γκάμπριελ

​Μόνο μέσω διαπραγματεύσεων μπορεί να επέλθει μια ειρηνική λύση για την κρίση που έχει ξεσπάσει με επίκεντρο τη Βόρεια Κορέα, όπως τόνισε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.

«Είμαι κατηγορηματικά κατά της ρητορικής της στρατιωτικής ισχύος που χρησιμοποιείται απ' όλες τις πλευρές (...) Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση για αυτή τη διένεξη, θα πρέπει να επιλυθεί μέσω διαπραγματεύσεων», τόνισε σε συνέντευξη που αναρτήθηκε στο YouTube, απαντώντας σχετικά με τη Βόρεια Κορέα.

Η κ. Μέρκελ εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή της για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Κίνας. «Πρέπει να χρησιμοποιούμε τέτοια μέσα... Τότε θα μπορέσουμε να αποφύγουμε μια καταστροφή και πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για αυτό. Εγώ τουλάχιστον κάνω ό,τι μπορώ», πρόσθεσε.

Γκάμπριελ: Είμαστε λίγο πιο αισιόδοξοι

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος τόνισε σήμερα ότι όλοι ανησυχούν για την κλιμάκωση της στρατιωτικής βίας στο πλαίσιο των ετήσιων στρατιωτικών ασκήσεων μεταξύ της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ, αλλά οι κινεζικές πιέσεις στη Βόρεια Κορέα τον καθιστούν πιο αισιόδοξο.

«Από χθες είμαστε λίγο πιο αισιόδοξοι. Πιστεύω ότι πάνω από όλα η κινεζική πίεση συνέβαλε στις δηλώσεις από τη Βόρεια Κορέα για να παραμεριστούν οριστικά αυτές οι ιδέες για εκτόξευση πυραύλου προς το Γκουάμ», επισήμανε αρχικά.

Και πρόσθεσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους και αναφερόμενος στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν: «Δήλωσε ότι θα το σκεφθεί περαιτέρω, αλλά φαίνεται ότι οι πιέσεις που του ασκήθηκαν από την Κίνα είχαν αποτέλεσμα».

Διαβάστε επίσης