Ο Τραμπ αποκήρυξε τους ακροδεξιούς: Είναι το ίδιο με ΚΚΚ και νεοναζί

Δύο ημέρες μετά τα βίαια επεισόδια στη Βιρτζίνια

Είναι η πρώτη φορά από την προεκλογική κιόλας περίοδο, που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, καταδικάζει σαφώς τα ακροδεξιά και ρατσιστικά κινήματα, κάνοντας λόγο για απεχθείς οργανώσεις και για εξάπλωση της βίας, που χτυπά τον πυρήνα της Αμερικής.

Τα γεγονότα στη Βιρτζίνια και η πρωτοφανής επίθεση με αυτοκίνητο ενός νεαρού ακροδεξιού σε ανθρώπους που πραγματοποιούσαν διαμαρτυρία εναντίον του ρατσισμού, προκάλεσαν ένα άνευ προηγουμένου ξέσπασμα βίας σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ, αναβιώνοντας το εμφυλιοπολεμικό κλίμα άλλων ματωμένων για την Αμερική εποχών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος καταδίκασε την επίθεση, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για τα ΜΜΕ, τα οποία πίεσαν με κάθε τρόπο, ώστε ο Ντόναλντ Τραμπ να πάρει μία σαφή, ξεκάθαρη και δίχως σκιές θέση απέναντι στις ακροδεξιές οργανώσεις που δρουν με απύθμενο θράσος, χρησιμοποιώντας το όνομά του.

«Ο ρατσισμός είναι σατανικός και αυτοί που προκαλούν βία στο όνομά του, είναι εγκληματίες και τραμπούκοι, ανάμεσά τους η Κου Κλουξ Κλαν, οι νεοναζί, οι λευκοί υπερασπιστές και άλλα γκρουπ του μίσους. Είναι απεχθείς οργανώσεις και κτυπούν τον πυρήνα όσων αγαπάμε στην Αμερική», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος από τον Λευκό Οίκο, εκφράζοντας για πρώτη φορά με σαφήνεια μία θέση που έρχεται σε σύγκρουση με ένα μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων που τον έφεραν στην εξουσία.



Λευκός Οίκος: Ο Τραμπ καταδίκαζε όλες τις μορφές βίας

Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος δήλωσε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καταδίκαζε όλες τις μορφές «βίας, μισαλλοδοξίας και μίσους» όταν μίλησε για τη βία στο Σάρλοτσβιλ, περιλαμβανομένων των «υποστηρικτών της ανωτερότητας της λευκής φυλής, της KKK (Κου Κλουξ Κλαν), των νεοναζί και όλων των εξτρεμιστικών ομάδων», αφού δέχθηκε επικρίσεις γιατί δεν κατονόμασε ειδικά αυτές τις ομάδες.

«Ο πρόεδρος είπε πολύ σθεναρά στη δήλωσή του χθες πως καταδικάζει όλες τις μορφές βίας, μισαλλοδοξίας, και μίσους, και φυσικά αυτό περιλαμβάνει τους υποστηρικτές της ανωτερότητας της λευκής φυλής, την KKK, τους νεοναζί και όλες τις εξτρεμιστικές ομάδες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. «Έκανε έκκληση για εθνική ενότητα και συσπείρωση όλων των Αμερικανών», είπε.

Η πρώτη δήλωση των ίσων αποστάσεων του Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε τις βίαιες ταραχές στη Βιρτζίνια, χωρίς να θέλει ωστόσο να αποδώσει ευθύνες στους ακροδεξιούς ή τους αντιρατσιστές διαδηλωτές με τους οποίους συνεπλάκησαν.

«Καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο αυτήν την τεράστια επίδειξη μίσους, δογματισμού και βίας που προήλθε από διάφορες πλευρές» τόνισε ο Ρεπουμπλικάνος από το Μπέντμινστερ (Νιου Τζέρσεϊ), όπου βρίσκεται σε διακοπές.

«Έχει περάσει πολύς καιρός που η χώρα μας γνώρισε κάτι τέτοιο. Δεν είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, δεν είναι ο Μπαράκ Ομπάμα, αυτό δε συνέβη εδώ και πολύ καιρό» τόνισε.

«Πιστεύω, όπως όλος ο κόσμος, ότι οι πληγές της χώρας μας θα επουλωθούν και θα επουλωθούν» διαβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Πυρά ομαδόν προς τον Τραμπ για τη μη καταγγελία των ακροδεξιών

Ο Τραμπ δεν απάντησε σε έναν δημοσιογράφο που του φώναξε για να τον ρωτήσει αν πιστεύει πως μίλησε αρκετά αυστηρά εναντίον των λευκών εθνικιστών.

Εξέχοντες Δημοκρατικοί, ακτιβιστές για τα δικαιώματα των πολιτών και μερικοί Ρεπουμπλικανοί είπαν ότι είναι ασυγχώρητο για τον πρόεδρο το γεγονός ότι δεν κατήγγειλε τους υποστηρικτές της λευκής υπεροχής.

«Κύριε Πρόεδρε, πρέπει να αποκαλούμε το κακό με το όνομά του», έγραψε στο Twitter ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Κόρι Γκάρντνερ.

«Αυτοί ήταν λευκοί ρατσιστές και το ζήτημα ήταν εσωτερικό», δήλωσε ο Γκάρντνερ, πρόεδρος της Εθνικής Ρεπουμπλικανικής Επιτροπής της Γερουσίας, η οποία είναι αρμόδια για να βοηθάει Ρεπουμπλικανούς να εκλέγονται στη Γερουσία.

Η Νάνσι Πελόζι, η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων ανέφερε επίσης σε μήνυμά της στο Twitter που απευθυνόταν στον πρόεδρο: «Επαναλάβατε μετά από μένα, @realDonaldTrump: η θεωρία της υπεροχής των λευκών είναι μια προσβολή προς τις αμερικανικές αξίες».

Διαβάστε επίσης