Κοσμοπλημμύρα στην Παναγία τη Γηροκομίτισσα- Mια από τις πιο ιστορικές μονές της Πάτρας

Ο εορτασμός στο Γηροκομειό θα κορυφωθεί τη Δευτέρα

Χιλιάδες πιστοί συρρέουν στην  Μονή Παναγίας Γηροκομήτισσας που πανηγυρίζει τον Δεκαπενταύγουστο. Την Κυριακή το απόγευμα, τελέστηκε έξω από το Καθολικό της Μονής Παναγίας Γηροκομήτισσας τελέστηκε η ακολουθία των εγκωμίων προς την Παναγιά και αυτή την ώρα βρίσκεται η εξέλιξη η λιτανεία.

Ο εορτασμός στο Γηροκομειό θα κορυφωθεί τη Δευτέρα 14/8 με τον μεγάλο πανηγυρικό εσπερινό μετ’ αρτοκλασίας που συνήθως ολοκληρώνεται στις 11 το βράδυ, την ιερά αγρυπνία και φυσικά ανήμερα την Τρίτη 15/8 το πρωί με την πανηγυρική Θεία λειτουργία.

Στην Ιερά Ακολουθία θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος.

Η Ιερά Μονή της Παναγίας της Γηροκομίτισσας, είναι μία από τις πιο ιστορικές μονές της Πάτρας η οποία κτίστηκε τον 10ο αιώνα μ.χ. πάνω στα ερείπια του αρχαίου ναού της Αρτέμιδος.

Ονομάστηκε έτσι γιατί σύμφωνα με ιστορικές πηγές η Μονή διατηρούσε κατά την Βυζαντινή περίοδο γηροκομείο, κάτι που άλλωστε ήταν συνηθισμένο για τα μοναστήρια της εποχής εκείνης.

Σήμερα, στον Ναό φυλάσσεται ο πάνσεπτος θησαυρός της Μονής, η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας της Γηροκομητίσσας, σε επιβλητικό μαρμάρινο θρόνο, καθώς και η αξιόλογης τέχνης εικόνα της Παναγίας, που φέρειτην επιγραφή "Μήτηρ Θεού, η Αληθινή", που είναι και η μόνη διασωζομένη εικόνα με την ονομασία αυτή, έργο του 14ου αιώνα.

Διαβάστε επίσης