Βέλη Βενεζουέλας κατά Τραμπ

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας κατηγόρησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι θέλει να απειλήσει τη σταθερότητα της Λατινικής Αμερικής με την «επιπόλαιη απειλή» μιας «στρατιωτικής επιλογής» μπροστά στην κρίση που συνταράσσει την χώρα.

«Η επιπόλαιη απειλή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στοχεύει στο να οδηγήσει τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική σε μια σύρραξη που θα διατάρασσε, μόνιμα, τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής μας» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Χόρχε Αρεάσα, ο οποίος ανέγνωσε ανακοίνωση εξ ονόματος του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.

Τη συμπαράστασή της στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο εξέφρασε η Συντακτική Συνέλευση της χώρας, κάνοντας λόγο για αισχρές απειλές του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης εναντίον της χώρας της Νότιας Αμερικής.

 
Και η Βενεζουέλα στο «στόχαστρο» των ΗΠΑ;

«Απορρίπτουμε τις άνανδρες, προκλητικές και αισχρές απειλές» του κ. Τραμπ εναντίον της «ιερής εθνικής κυριαρχίας της Βενεζουέλας» έγραψε η πρόεδρος του σώματος, Ντέλσι Ροντρίγκες στον λογαριασμό της στο Twitter.

Η Συντακτική Συνέλευση «θα ενεργήσει για να συντροφεύσει» τον πρόεδρο Μαδούρο στην άμυνα της χώρας, συμπλήρωσε η ίδια.

Σε δήλωσή του, ο κ. Τραμπ ανέφερε ότι «έχουμε πολλές επιλογές για την Βενεζουέλα, περιλαμβανομένης μιας πιθανή στρατιωτικής επιλογής εάν καταστεί αναγκαίο».

Τα κράτη μέλη της Mercosur απορρίπτουν το ενδεχόμενο χρήσης βίας στη Βενεζουέλα

Στο μεταξύ, η εμπορική ένωση κρατών της Νότιας Αμερικής Mercosur απορρίπτει το ενδεχόμενο χρήσης βίας στη Βενεζουέλα, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείο Εξωτερικών της Αργεντινής.

Στην ανακοίνωση, τονίζεται ότι ο διάλογος και η διπλωματία είναι τα μόνα αποδεκτά μέσα για την προώθηση της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα.

naftemporiki